08 | 08 - Før du investerer

6 gode råd i en økonomisk krise

Det er ofte, når en krise er på toppen, og man har allermindst lyst til at investere, at man faktisk kan gøre de bedste investeringer. Her får du seks gode investeringsråd og lidt historisk baggrund.

Der er ikke to kriser, som ligner hinanden. Derfor er det begrænset, hvad man kan lære af de enkelte kriser. Til gengæld kan man lære noget af, hvordan man føler og reagerer i de enkelte kriser, fordi vi ofte træffer de forkerte beslutninger i krisesituationer. Her får du seks gode råd til at undgå de mest ubehagelige situationer.


  1. Tænk langsigtet
    De færreste har talent for at time værdipapirmarkederne på kort sigt.
  2. Spred investeringerne på forskellige typer af værdipapirer
    Det gør dig mindre sårbar over for uforudsete hændelser.
  3. Spred investeringerne over tid
    Ofte kan de bedste investeringer foretages, når du mindst har lyst til at investere. Har du en plan for, hvornår du vil investere, kan du fange sådanne tidspunkter.
  4. Vær kritisk
    Vær kritisk over for værdipapirer, som er steget meget i værdi, og åben over for værdipapirer, som er faldet i værdi.
  5. Gør notater
    Man har tendens til hurtigt at glemme de situationer, hvor investeringen blev påvirket af store kursstigninger og -fald. Notater kan derfor være nyttige i en tilsvarende situation.
  6. Kom videre
    På langt sigt er det fornuftigt at pleje sin opsparing gennem værdipapirmarkederne. Man skal derfor ikke gå ud af markederne på grund af eventuelle uheldige oplevelser på den korte bane.

Kriser gennem tiderne på de finansielle markeder

De finansielle markeder kan betragtes som en organisme, som afspejler tilstanden i verdensøkonomien. Normalt er der kun mindre udsving fra dag til dag, men en gang imellem bliver organismen udsat for stressudløsende faktorer, og det er i disse situationer, at man oplever de store kriser, som kan fremkalde store kursfald.

Der har været mange kriser i tidens løb. Går man langt tilbage i historien, finder man krisen på det hollandske marked for tulipaner i 1600-tallet. På aktiemarkedet er der fra 1720 eksempler på store kursfald i enkeltaktier. Det drejer sig om Compagnie des Indes, som oplevede et kursfald fra 10.000 til 500 på ganske kort tid, og South Sea Company, hvor kursen næsten samtidig faldt fra 950 til 120.

I forrige århundrede er klassikeren krakket på Wall Street i 1929, som ofte omtales i mange sammenhænge. Som hovedregel siger man, at et marked har oplevet et krak, når det er faldet 20 % i værdi. Også de seneste 25 år har budt på markante begivenheder, som i forskelligt omfang har påvirket de finansielle markeder.

Markante begivenheder på de finansielle markeder

  • 1987 (19. okt.): Aktiemarkedet krakker
  • 1991 Golfkrigen
  • 1995 Valutakrise i Mexico
  • 1997 Økonomisk krise i Asien
  • 1998 Krise i Rusland
  • 2000 It-boblen brister
  • 2001 (11. sep.): Terrorangreb på World Trade Center
  • 2002 Regnskabsskandaler i de amerikanske selskaber Enron og WorldCom
  • 2007 Subprimekrise begynder
  • 2008 Likviditetskrise og krise i det finansielle system
  • 2011 Gældskrise i Europa

Kriser kommer og går, og konklusionen på de seneste 300 års udvikling er, at de altid stopper på et tidspunkt og bliver afløst af bedre tider. 

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Oversigt