Amerikansk hjælpepakke skyder aktierne i vejret

Visninger: 2545 Dato: 25. mar. 2020 kl. 10:25

De globale aktiemarkeder stiger med raketfart oven på en aftale om en historisk amerikansk hjælpepakke. Men det er for tidligt at konkludere, at alt er godt igen.

”Vi har en aftale”. Præsident Trumps rådgivers udtalelse om en gigantisk hjælpepakke fik i går de globale aktiemarkeder til at stige med raketfart. Flere globale aktieindeks steg tæt ved eller mere end 10 %, og ifølge BBC så det amerikanske Dow Jones-indeks de største procentvise stigninger på en enkelt dag siden 1933.

Historisk aftale
Fra USA var meldingerne fra både demokraterne og republikanerne, at der næsten er enighed om indholdet i en finanspolitisk hjælpepakke på 2.000 milliarder dollars - i omegnen af 14.000 milliarder danske kroner. Det svarer til over 9 % af USA’s bruttonationalprodukt (BNP), hvilket er næsten dobbelt så meget som hjælpepakken under finanskrisen (5 % af BNP i 2008).

Der er ikke sluppet mange detaljer ud om pakkens indhold, men det forlyder, at der er fokus på understøttelse til arbejdsløse, små virksomheder og direkte udbetalinger til amerikanerne. Senatet skal stemme om aftalen onsdag, og efterfølgende skal den underskrives af Trump. 

Hjælp fra den amerikanske forbundsbank
Den store finanspolitiske indsprøjtning har givet investorerne større tiltro til aktiemarkederne. Derudover har den amerikanske forbundsbanks løfte om at opkøbe ubegrænsede mængder af obligationer for nye penge i en ubegrænset periode lagt en dæmper på den finansielle uro.

Store udsving på markederne
Selvom den store amerikanske hjælpepakke hjælper på humøret på aktiemarkederne, er forventningen dog ikke, at krisen er overstået. De seneste ugers markeder har set vilde kursudsving, og i marts måned har det amerikanske Dow Jones-indekset fx set det næststørste procentvise fald og den fjerdestørste procentvise stigning på enkeltdage i indeksets 135 års historie. 

”Vores vurdering er, at USA med den gigantiske hjælpepakke er trådt et skridt i den rigtige retning, men at det er alt for tidligt at konkludere, at alt nu er godt igen. Håndteringen af de sundhedsmæssige udfordringer, både i praksis og kommunikationsmæssigt, er mindst lige så vigtig,” udtaler fondsdirektør Niels Skovvart.
”Det gælder ikke mindst i co-ronavirussens næste epicenter, som af Verdenssundhedsorganisatonen, WHO, netop er blevet udpeget til at være USA. De finansielle markeder har forståeligt taget godt i mod hjælpepakken, men der er lange udsigter til, at verdenssamfundet har trådt fuldstændig ud af co-ronavirussens skygger. Derfor forventer vi stadig, at der vil forekomme bump, endog store, på vejen frem mod mere fredelige og normale tider på de finansielle markeder.”

Læs seneste artikel om stigende renter på danske obligationer


af kommunikationskonsulent Anders Øhrberg Thrane, Sydinvest

Tilbage