01. nov. 2021 kl. 09:29
369 visninger

Bæredygtige Aktier: Fokus på stærke kvalitetsselskaber

Nyhedsflowet på bæredygtighedsfronten har været ret intenst over de seneste 3 måneder, hvor vi bl.a. har set EU annoncere sin plan ”fit for 55”.

Bæredygtighed er fortsat på agendaen

Globale aktier havde endnu et positivt kvartal med en stigning på 1,33 %. Stigningstakten var noget lavere end tidligere kvartaler grundet en sur stemning på markederne i september. Primære årsager var stigende råvarepriser og dermed frygt for inflation og rentestigninger samt en tiltagende konkursrisiko blandt en af Kinas største ejendomsudviklere.

Nyhedsflowet på bæredygtighedsfronten har været ret intenst over de seneste 3 måneder. Vi har set EU annoncere sin plan ”fit for 55”, som er en plan for, hvordan CO2-udledningen skal reduceres med 55 % inden 2030. Tilsvarende plan har vi set lanceret i Japan, og i USA lægges der op til en stor fiskal hjælpepakke på 3,5 trillioner dollars, som både indeholder forslag, der har til hensigt at støtte den grønne omstilling samt sociale forhold. Udover det er alles øjne nu rettet mod klimatopmødet COP26, som løber af stablen i Glasgow fra den 31. oktober. Alt dette understreger den store og fortsat voksende rolle, bæredygtighed spiller i vores samfund.

Stærke kvalitetsselskaber

Sydinvest Bæredygtige Aktier klarede sig marginalt bedre end sit benchmark i kvartalet grundet en god selektion af stærke kvalitetsselskaber med en stærk ESG-profil. Mere end 70 % af vores portefølje består nu af selskaber med en stærk ESG-profil. Den resterende andel består af selskaber med en middelgod rating, men hvor det fundamentale aspekt vejer tilpas tungt. Porteføljen er fortsat bygget op omkring en kerne af stærke kvalitetsselskaber med en dominerende markedsposition og en stor grad af pricing power, hvilket gør porteføljen godt rustet til kursuro og samtidig har en beskyttende effekt i tilfælde af tiltagende inflation.

Ændringer i porteføljen

Vi har foretaget en del ændringer i porteføljen. Der har været en lang række frasalg, som enten skyldtes en forkert udvikling i selskabernes ESG-score. eller at vores kursmål er blevet nået. Den største ændring har været et frasalg af Apple, hvilket skyldtes, at vores kursmål var nået, og vi ser bedre muligheder andre steder. Vi har fx købt tyske Kion, som laver eldrevne gaffeltrucks og kinesiske Shenzhen Inovance, som laver komponenter til industrirobotter. Der er også blevet plads til det franske luksusmærke Kering, som blandt andet ejer mærkerne Gucci og Saint Laurent. Aktien tog et dyk på usikkerhed omkring det kinesiske luksusmarked, hvilket vi benyttede til at etablere en position. Vi er fortsat på udkig efter flere spændende vækstselskaber inden for grøn omstilling, men til trods for små korrektioner i september er udfordringen stadigvæk, at prisfastsættelsen er meget høj i denne type selskaber. Vi venter derfor tålmodigt på mere attraktive kursniveauer.

Udsigter

Den største risiko på den korte bane er en generel korrektion grundet et dyrt og overophedet aktiemarked. Denne risiko er dog mindre end tidligere, da vi allerede har set en mindre korrektion udspille sig i september. En anden aktuel risiko, som naturligvis også hænger sammen med førstnævnte, er det tiltagende inflationspres. Viser prispresset sig at være mere end kortvarigt, vil det presse centralbankerne til at reagere med renteforhøjelser, hvilket vil være væksthæmmende for aktiemarkedet som helhed. Det vil dog primært gå ud over de mindre vækstaktier, hvilket kan blive vores gyldne mulighed. Endelig er en genopblusning i COVID-19 en risikofaktor, man naturligvis skal have på sin radar.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,3
Baseret på 15 anmeldelser