Coronafrygt rammer afkastet hårdt

Visninger: 6923 Dato: 27. feb. 2020 kl. 11:05

De seneste dage er finansmarkederne ramt hårdt. Spredningen af coronavirussen og de effekter, sygdommen har haft i Kina, har fået investorer verden over til at sælge ud af deres porteføljer. Men hvad ligger til grund for kursfaldene?

De fleste har i dag hørt om coronavirussen fra nyhederne, og maskeklædte folk toner dagligt frem på tv. Senest har den første dansker nu fået konstateret sygdommen. Alligevel er det først for et par dage siden, at finansmarkederne rigtigt reagerede på sygdommen. Men reaktionen har til gengæld været ekstra voldsom. Hvordan kan noget, der minder om en influenza, bringe finansmarkederne i knæ verden over?

En slags superinfluenza
Coronavirussen kan med vores nuværende viden bedst beskrives som en slags superinfluenza. Den ser umiddelbart ud til at have en højere dødelighed og vurderes til at være ca. dobbelt så smittefarlig som en normal influenza. I Kina, hvor den startede, stiger dødstallet fortsat, og nu begynder Europa også at mærke sygdommen brede sig. Som vi ser finansmarkedernes reaktion på sygdommen, er der to grunde til de store kursfald.

Ikke første epidemi til at ramme markederne
For det første reagerer finansmarkederne altid på frygten for det ukendte. Aktiemarkederne har aldrig haft det godt med pludselig opstået usikkerhed. Det har vi set tidligere med sygdomsudbrud som SARS, Zika, Ebola, MERS og fugleinfluenza. Her faldt det globale aktiemarked med mellem 6 % og 13 %.

Forskellen til i dag er, at Kina er blevet en central del af den globale økonomi. Samtidig tegner der sig nu et billede af, at coronavirus breder sig hurtigt på globalt plan. Der er derfor grund til at tro, at coronavirussen kan drille aktiemarkederne i højere grad, end forgængerne har gjort det. Det får investorerne til at slå bak.

Økonomier på vej ned i gear
Den anden grund til de store kursfald skal ses i konsekvenserne for landenes økonomi. I flere lande har myndighedernes svar på spredningen af sygdommen været at lukke store områder ned og sætte smittede i karantæne. Alt sammen for at sørge for mindst muligt smittede, hvilket jo er positivt. Problemet med løsningen er, at det sætter økonomien i stå, og det fører en række nedjusteringer med sig.

Som vi har set med tidligere sygdomsudbrud, er det især de cykliske aktier, der rammes. Særligt selskaber med stort salg til privatforbrug har haft det svært i disse tilfælde. Det er også det, vi hidtil har set med coronavirussen. Selskaber inden for luftfart, krydstogt og hoteldrift har måttet lægge ryg til kraftigt faldende aktiekurser. Derudover har selskaber, som er sensitive over for konjunkturudviklingen, haft det svært.

Frygt på markederne kan være positivt
Men ikke alt er negativt. Midt i al kaosset opstår der muligheder. Historisk set har større sygdomsudbrud været at betragte som en købsmulighed, og det bliver det med stor sandsynlighed også denne gang. Spørgsmålet er naturligvis, hvornår nok er nok?

For Sydinvest af seniorporteføljemanager Michael Thomassen, Sydbank

Tilbage