En hård afslutning på et vanskeligt år

Visninger: 2314 Dato: 21. dec. 2018 kl. 13:15

December måned har ramt finansmarkederne hårdt og det ovenpå et allerede vanskeligt 2018. Afdelingsdirektør Niels Skovvart vurderer markedet og giver et bud på 2019.

Afkastene taler deres tydelige sprog på fondsoversigten, hvor der kun er få grønne positive tal for 2018. Stærke globale kræfter på tværs af politik, økonomi og markeder har krydset hinanden i løbet af året. December har virkelig ramt markederne hårdt, og det har været både obligations- og aktiemarkederne, der har mærket effekten. Nogle af tendenserne er kortvarige og cykliske og derfor harmløse, mens andre potentielt er farlige.
Det store spørgsmål er, hvordan investeringsåret 2019 kommer til at se ud.

”Vi forventer, at virksomhederne præsterer vækst i indtjeningen i 2019, men den vil formentligt ligge på et lavere niveau end i 2018,” udtaler afdelingsdirektør Niels Skovvart. ”Vi forventer også i 2019, at væksten vil være højere på Emerging Markets end i de modne økonomier. De fleste nøgletal viser, at vi er i den sene fase af det økonomiske opsving, men der er stadig vækst, lave arbejdsløshedstal og lav inflation.”

Politisk indflydelse på markederne
Men vækst og fornuftige nøgletal er ikke den eneste spiller på finansmarkederne, hvor især politisk uro kan skabe frygt og negative afkast.

”Ligesom politik har spillet en stor rolle i 2018, kan vi også se flere risikomomenter i 2019,” fastslår Niels Skovvart. ”Der arbejdes på højtryk for at finde en fornuftig løsning på Brexit, men indtil videre har det ikke været et kønt syn. Og på trods af at USA og Kina for en tid begravede stridsøksen i deres handelskonflikt, er der stadig stor usikkerhed om, hvad der vil ske, når våbenhvilen udløber.”

Attraktive aktier i 2019
Tager man højde for de op- og nedture, som de politiske strømme kan medføre, udgør forventningerne til virksomhedernes indtjening og til renteudviklingen dog ifølge Niels Skovvart et godt fundament for aktiemarkederne i 2019.

”Som vi ser det, er der god basis for, at aktierne vil kunne hente noget af det tabte ind igen i 2019. Aktiemarkederne er blevet prissat markant lavere i løbet af 2018, og de virker attraktive på trods af de risici, der har udløst de lavere kurser,” slutter Niels Skovvart.

Af Kommunikationskonsulent Anders Øhrberg Thrane, Sydinvest den 21. december

Tilbage