Energikrise giver særligt fokus på grøn omstilling
24. okt. 2022 kl. 11:01
1751 visninger

Energikrise giver særligt fokus på grøn omstilling

Kvartalsforventninger: På den anden side af krise og mulig recession vil der være et enormt behov for løsninger inden for energirenovering, energieffektivitet, grøn transport m.m.

Årets 3. kvartal bød på store udsving i aktiemarkedet, hvor inflationstal og renteforventninger satte dagsordenen. Håb om en aftagende inflation og dermed færre renteforhøjelser sendte markederne op i starten af kvartalet, men stærke inflationstal sendte markedet sydpå igen. Frygt, for at inflationen bliver svær at få bragt under kontrol samt en generel afmatning i diverse nøgletal, øger fortsat sandsynligheden for, at vi går en recession i møde. Det gælder særligt i Europa, som kæmper med en energikrise, men også i USA må sandsynligheden for recession siges at være steget over de seneste måneder.

Bekymring for aktiemarkedet afspejles i køb og salg

Sydinvest Bæredygtige Aktier leverede et afkast på linje med det brede marked. Vores relative overvægt i Europa, hvor der er flest selskaber med en stærk bæredygtig profil, har generelt trukket ned i afkastet. Til gengæld har vores fokus på kvalitetsselskaber med stærke konkurrencemæssige fordele bidraget positivt. Denne type selskaber har en mere stabil og robust indtjening, og de har samtidig lettere ved at sende prisstigninger videre. Derfor har vi også valgt at supplere i en række af dem, som vi har mest tiltro til. Til gengæld har vi solgt ud af mere cyklisk betonede aktier, såsom husbyggere og transportselskaber. Vores køb og salg afspejler i høj grad vores bekymring for aktiemarkedet over de kommende måneder. Selvom alle markedsaktører synes negative, og der bestemt er mulighed for kortsigtede aktiekursstigninger, forventer vi, at markedet endnu ikke har fundet sin bund. Vi er derfor forsigtigt positioneret for de kommende måneder.

Energikrise giver særligt fokus på ESG

Hvad angår ESG, så er der i år et særligt fokus på E-komponenten i form af grøn omstilling, pga. den energikrise vi befinder os i. Særligt i Europa, hvor afhængigheden af russisk gas er størst, er der brug for langsigtede løsninger i form af energirenovering af boliger, energiefficiente løsninger til industrien, udbygning af grønne energiformer, grøn transport osv. Men også i USA har vi set lanceringen af en stor infrastrukturpakke med et særligt fokus på den grønne omstilling. Desværre overskygges dette i høj grad af akut krise og frygt for recession, men når vi kommer ud på den anden side, vil der være mere brug for disse løsninger end nogensinde før. Derfor arbejder vi også meget med at lede efter interessante investeringsmuligheder inden for disse områder. Vi er dog fortsat tålmodige pga. det pres på aktiemarkedet, som vi forventer over de kommende måneder.

Risici for den kommende tid

Den altdominerende risiko over de kommende måneder er nedjusteringer fra virksomhederne givet de svære makroøkonomiske betingelser, vi står over for. En anden væsentlig risiko er, at inflationen ikke topper ud, men bider sig fast og ikke falder tilbage lige så hurtigt som ventet. I det scenarie må centralbankerne føre en restriktiv pengepolitik længere tid end ventet og dermed lægge fortsat pres på den økonomiske vækst.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

2,4
Baseret på 14 anmeldelser

Mest læste artikler