05. aug. 2022 kl. 17:05
131 visninger

Fredagens aktier: Mærsk tyngede i renteskræmt marked

En stærk amerikansk jobrapport blev fredag mødt med kursfald i USA, Europa og også i København, hvor både A.P. Møller-Mærsk og Novo var en klods om benet.

Jobrapporten viste en markant vækst i beskæftigelsen og et fald i arbejdsløsheden. Desuden steg timelønningerne mere end ventet - et signal om, at inflationen også på den længere bane kan blive svær at slå ned.

- Jobtallene skaber frygt for nye stramninger af pengepolitikken i USA. Man var ellers begyndt at håbe, at centralbanken vil stramme knap så hårdt, men de stigende timelønninger vækker inflationsspøgelset igen, siger afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen til MarketWire.

Det hjemlige eliteindeks, C25, over 1 pct. efter jobtallene og lukkede samlet 2,1 pct. lavere i 1732,27.

MÆRSK VENDTE RUNDT

Med i bunden var A.P. Møller-Mærsks B-aktie, der mistede 4,9 pct. til 20.950 kr. efter tre rigtigt gode dage oven på en opjustering af forventningerne og et flot regnskab for andet kvartal.

Rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der måler spotpriserne på containerfragt fra den kinesiske storby til en række destinationer verden over, gik i ugen, der slutter fredag, tilbage med 3,8 pct. til 3739,72.

- Raterne og volumenerne er lidt under pres. Aktien er lidt ramt af en elevatortilstand efter en opjustering, meldinger om at Q3 bliver stærkt og mulighed for endnu en opjustering, men også meldinger fra konkurrenterne om at volumenerne er faldende, så det er en hårfin balance med Mærsk, siger Lars Hytting, chef for aktiehandel i Artha Kapital.

NOVO I FOKUS EFTER FORNYEDE UDSVING I USA

Også Novo Nordisk var på hælene efter onsdagens ellers robuste halvårsregnskab, der dog viste forsinkelser i forhold til at få støttet op om væksten for vægttabsmidlet Wegovy.

Amerikanske Jefferies løftede kursmålet for aktien til 585 kr. fra 540 kr. og det afspejler dermed stadig en ganske negativ indstilling, der også giver sig udslag i anbefalingen "underperform".

Fredag faldt Novo Nordisk med 3 pct. til 756 kr. og afsluttede en skidt uge, der bød på et samlet fald på 11,5 pct.

AMBU PRYGELKNABE

Ugens største taber blev dog Ambu efter en nedjustering onsdag aften.

En stribe børshuse har efterfølgende skåret deres kursmål for Ambu, der slet ikke var færdig med at falde og tabte yderligere 5,7 pct. til 70,44 kr. fredag. Det bragte ugens tab op på 14,6 pct.

- Den skal ned og ramme et eller andet niveau. Jeg ved ikke, hvor bunden er, men vi er der ikke endnu, vurderer Lars Hytting, chef for aktiehandel i Artha Kapital.

VIGTIG AFSTEMNING NÆRMER SIG

Vestas var modsat på den grønne gren og steg 2,6 pct. til 194,36. Det skete i håb om, at en kommende amerikansk energipakke vil øge aktiviteten i branchen i de kommende år.

- Der stemmes om pakken allerede i morgen. Alt tyder på, at den bliver stemt igennem, siger Lars Hytting.

Blandt vinderne fredag var også flere af bankerne, der kan glæde sig over, at rentestigningerne vil gøre det nemmere for sektoren at tjene penge.

Danske Bank steg 0,6 pct. til 101,65 kr., og Nordea lukkede 1,3 pct. højere i 72,37 kr. Bedst blandt C25-bankerne gik det dog Jyske Bank, der gik på weekend med et plus på 2 pct. til 375,80 kr.

.\\˙ MarketWireJakob Dalskov +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail: finans@marketwire.dk , www.marketwire.dk

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet