Højrentelande - kvartalsforventninger

Visninger: 466 Dato: 02. okt. 2019 kl. 08:20

Centralbankerne har slået paraplyerne ud, hvilket giver forventninger om medvind til obligationer i højrentelandene.

Ved indgangen til 3. kvartal skrev vi, at skyerne var blevet mere grå, men at centralbankerne stod klar med paraplyerne. I løbet af 3. kvartal har centralbankerne slået paraplyerne ud. 

Både den amerikanske og den europæiske centralbank har sænket styringsrenten, men Den Europæiske Centralbank gik lidt videre og har genstartet købet af obligationer. Det har i den grad støttet højrentelande-obligationer. Vi forventer fortsat, at det vil være tilfældet resten af året, om end i mindre grad, fordi det meste af støtten fra både USA og Europa er indregnet.

Den globale vækst lider under den usikkerhed, som Trumps handelskrig mellem USA og Kina giver. Især den tyske vækst er svag, hvilket smitter af på de østeuropæiske lande. Den kinesiske økonomi viser ligeledes tegn på svaghed. For den amerikanske er udsigten heller ikke fantastisk, men formentlig lidt bedre end de to andre.

For højrentelande er det en noget kedelig baggrund, men lempelsen af pengepolitikken i USA, Kina og Eurozonen betyder, at der også er plads til at lempe pengepolitikken i højrentelandene. Det har centralbankerne allerede gjort i stort omfang i 3. kvartal. Vi vil ikke liste alle lande op, men Indien, Brasilien, Indonesien, Tyrkiet og Mexico er bare nogle eksempler.

Det er tvivlsomt, om lempeligere pengepolitik allerede kan nå at støtte den økonomiske vækst i år, men vi forventer, at vi vil kunne se den positive effekt allerede lidt inde i det nye år. Lavere styringsrenter kan risikere at påvirke valutaerne i højrentelandene negativt eller i det mindst gøre valutaerne mere sårbare, men de ekstremt lave renter i Europa og delvist USA betyder, at risikoen er knap så stor. En eskalering af handelskrigen vil til gengæld ramme højrentelande-valutaerne.

For højrentelande-obligationer udstedt i ekstern valuta, dvs. primært dollar og euro, dominerer den positive virkning af lavere renter i USA og Europa risikoen fra handelskrigen. Eskalerer handelskrigen, vil det formentlig også ramme, men i mindre omfang end på højrentelande-valutaerne. Rentespændet til amerikanske statsobligationer giver med ca. 3,5 %-point en hvis portion beskyttelse. Derfor ser vi positivt på højrentelande-obligationer udstedt i ekstern valuta i den kommende periode.

I årets sidste kvartal vil præsident- og parlamentsvalget i Argentina få stor betydning. Primærvalget i 3. kvartal blev vundet af oppositionskandidaten Fernandez, hvilket sendte kurserne på landets statsobligationer i et stort dyk, og pesoen blev ligeledes presset hårdt. Det er sandsynligt, at det bliver Fernandez, der tager over efter den reformivrige præsident Macri. Aktuelt er landet på trods af aftale med IMF tæt på endnu en statsbankerot, fordi landet med de nuværende renter ikke kan få statsfinanserne til at hænge sammen. Kurserne på landets obligationer indregner derfor mere eller mindre en statsbankerot, restrukturering eller forlængelse af løbetiden, hvorfor de værste kursfald formentlig er bag os.

I Brasilien er politikerne meget tæt på en endelig vedtagelse af den længe ventede pensionsreform og er allerede begyndt at se på andre reformer. Det er meget positivt og vil på sigt kunne føre til øget økonomisk vækst i Brasilien. På den korte bane har pensionsreformen betydet lavere landerisiko, hvilket i kombination med lavere inflation har gjort det muligt for centralbanken at sænke renten markant, og det vil i sig selv påvirke den økonomiske vækst.
Ukraine er et andet lyspunkt, hvor den nye præsident Zelensky allerede har sat gang i reformarbejdet. Det er allerede nu blevet belønnet med en opjusteringen af kreditvurderingen hos både S&P og Fitch.

Alt i alt ser vi konstruktivt på højrentelande-obligationerne, bl.a. fordi centralbankerne har foldet paraplyerne ud.

For Sydinvest af Seniorporteføljemanager Hans Christian Bachmann.

Tilbage