HøjrenteLande - Kvartalsforventninger

Visninger: 2231 Dato: 08. jan. 2019 kl. 14:30

2019 er ikke uden udfordringer, men også med muligheder

2018 var præget af store udsving og negative afkast. Vi forventer ikke en gentagelse i 2019, men udfordringer er der, og udsving kan ikke undgås.

De amerikanske renter er steget meget i 2018, og den amerikanske centralbank har hævet renten fire gange i løbet af året. I 2019 forventer vi ikke tilsvarende renteforhøjelser og rentestigninger. Den amerikanske centralbank var noget blødere i tone ved det sidste møde i 2018 og lagde kun op til to renteforhøjelser i 2019. Centralbanken holder til gengæld fast i reduceringen af sin obligationsbeholdning i 2019, hvilket kan presse renten på amerikanske statsobligationer op.

Præsident Trumps uberegnelige politiske kurs vil fortsat præge de globale finansmarkeder i 2019 og være den største risiko. Selvom Trump kan overraske positivt, er det tvivlsomt. Derudover skaber utilregneligheden en usikkerhed i sig selv, der dæmper investeringslysten og derigennem har en realøkonomisk effekt.

Den kinesiske økonomi vil i 2019 formentlig vise en lavere vækst end i år. Det er som udgangspunkt ikke et problem, så længe økonomien undgår en kraftig vækstopbremsning. Vi er dog knap så optimistiske for den økonomiske vækst i Kina og resten af EM, som vi var ved indgangen til 2018.

Landehistorier har ramt Emerging Markets i 2018, fx valutaproblemerne i Argentina og Tyrkiet samt valgene i Mexico og Brasilien. Det er altid svært at spå om specifikke landehistorier, men valgkalenderen er væsentlig tyndere i 2019 end i 2018. Valget i Argentina til oktober er aktuelt den største risikofaktor.

Et dårligt 2018 betød, at rentespændet på Emerging Markets-obligationer er udvidet, og at Emerging Markets-valutaerne er svækkede, Det skaber et mere solidt udgangspunkt for 2019. Mange af de risici, vi har nævnt ovenfor, er også muligheder, fordi de i et vist omfang allerede er afspejlet i priserne. Derfor kan 2019 på trods af udfordringer vise sig at byde på muligheder i stedet for udfordringer.

 

Tilbage