Hav is i maven, når kurserne falder
25. feb. 2022 kl. 12:54
8737 visninger

Hav is i maven, når kurserne falder

Der var mange, der fik et chok, da de så kurserne på deres investeringer falde oven på Ruslands invasion af Ukraine. Men er det det rigtige tidspunkt at sælge ud?

Det har været en hård start på investeringsåret i 2022. Ud over de tragiske nyheder fra Ukraine har det ramt danskernes investeringsporteføljer og pensionsformuer hårdt, hvilket kan betyde, at investorer gribes af panik og sælger ud i et faldende marked.

Russisk invasion præger markedet

Situationen omkring den russiske invasion er meget flydende og ændrer sig konstant. Men er det nu, man skal sælge sine investeringer og lægge det hele over i fx guld? Ifølge Niels Skovvart er det ikke nødvendigvis det rigtige tidspunkt at sælge ud. 

”Alt efter hvordan krisen mellem Ukraine og Rusland udspiller sig, kan aktiemarkederne gå begge veje,” fortæller Niels Skovvart. ”Vælger de vestlige lande at afstå fra militær indblanding i konflikten, hvilket er hovedscenariet, forventer vi, at uroen på de finansielle markeder vil falde igen. Omvendt reagerer aktierne altid meget hårdt på uro, og det vil tage til, hvis konflikten forværres.” 

”Samtidig er der blandt analytikere tale om, at de udmeldte og forventede rentestigninger fra den europæiske og amerikanske centralbank kan blive udskudt som følge af udviklingen i Ukraine,” uddyber Niels Skovvart. ”Det vil alt andet lige være en positiv faktor for markederne.

"Er man blevet utryg oven på de urolige markeder, kan vi kun anbefale, at man tager en snak med sin rådgiver og får fulgt op på sin investeringsstrategi”

Træk vejret dybt

Når kurserne styrtdykker, får man ofte lyst til at sælge og komme ud af markedet hurtigst muligt. Det er ganske naturligt. 

”Forskning viser, at oplevelsen af at lide et økonomisk tab er forbundet med stort mentalt ubehag,” forklarer fondschef Niels Skovvart. ”Derfor kan man som investor blive fristet til at reagere i forsøget på at begrænse tabet, også selvom reaktionen ikke er fornuftig.”

Urolige markeder: Update på blandede fonde
Læs også

Urolige markeder: Update på blandede fonde

Læs artikel

Gå ikke glip af stigningerne

Analyser af de store aktieindeks verden over har vist, at ved bare at være ude af markedet den ene dag om året, hvor det højeste afkast tilskrives, kan afkastet målt over længere tid halveres.

”Ved at sælge ud i et faldende marked risikerer man at gå glip af de stigninger, som historisk set er kommet i kølvandet af kriser eller uroligheder på de finansielle markeder,” fortæller Niels Skovvart. 

Hav fokus på investeringsstrategien

”Som professionel investor er vores bedste råd at trække vejret dybt og fokusere på det langsigtede mål med investeringen,” uddyber Niels Skovvart. ”Det er vigtigt at være bevidst om sin investeringsstrategi og tidshorisont. Er man blevet utryg oven på de urolige markeder, kan vi kun anbefale, at man tager en snak med sin rådgiver og får fulgt op på sin investeringsstrategi.”

af kommunikationskonsulent Anders Øhrberg Thrane, Sydinvest

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,9
Baseret på 45 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig