12. maj. 2020 kl. 12:00
5037 visninger

Hvad betyder genåbningen for de danske aktier?

Afkastet på det danske aktiemarked ligger i den absolutte top i verden, men bag årets afkast gemmer der sig store forskelle. Læs om effekten af genåbningsplanerne og få et overblik over vindere og tabere på det danske aktiemarked.

De danske politikere har præsenteret en plan for genåbningen af det danske samfund i fire faser, hvor vi netop har taget hul på fase 2. De danske genåbningsplaner har indirekte og direkte effekt på flere selskaber i det ledende danske OMXC25-aktieindeks, men generelt fylder det danske hjemmemarked ikke specielt meget for de største danske virksomheder. De er i højere grad afhængige af en normalisering af verdensøkonomien og en genåbning af store markeder som fx USA og Tyskland. 
 
Hjælp til banker og bryggerier
En hurtig normalisering af det danske erhvervsliv kan give mindre fremtidige tab i bankerne. De danske banker med stor indenlandsk eksponering kan derfor håbe på, at politikere åbner det danske erhvervsliv så hurtigt, som det er sundhedsmæssigt forsvarligt. 

Derudover vil de danske bryggerier Carlsberg og Royal Unibrew nyde godt af genåbningen af det danske samfund. En genåbning af restaurationsbranchen og en gradvis nedtrapning af forsamlingsforbuddet vil helt sikkert give medvind til salget af øl og sodavand. Specielt Royal Unibrew kan få glæde af genåbningen i Danmark, da salget i Danmark og den tyske grænsehandel udgør små 35 % af selskabets samlede salg. For Carlsberg udgør salget i Danmark kun ca. 7 % af selskabets samlede salg.  

Danske aktier – verdens bedste 
På trods af coronakrisen har det danske aktiemarked faktisk klaret sig rigtigt godt, hvis man ser år-til-dato i 2020. Set i en global kontekst er det foreløbige afkast på det danske aktiemarked det bedste i verden på landebasis. Den relative succes for det danske aktiemarked kan primært forklares af sammensætningen i OMXC25, hvor store medicinal- og medicoselskaber vægter tungt.

Figur 1 – Totalafkast på udvalgte aktiemarkeder år-til-dato

Tydelige forskelle under motorhjelmen
Hvis man tager et kig under motorhjelmen på det danske aktiemarked, bliver det tydeligt, at det relativt stærke afkast er skabt af ganske få selskaber. Mange danske aktier har mærket effekterne af coronakrisen og ligger år-til-dato med betydelige negative afkast. I figuren nedenfor kan det ses, at kun otte selskaber i OMXC25 ligger i plus på afkastet år-til-dato. Novo Nordisk, Coloplast, Genmab og Ørsted er blandt de selskaber, som vægter tungest i det danske OMXC25 indeks, og de ligger alle i plus år-til-dato. 

Lille eksklusiv klub med stærke afkast
Det stærke afkast på det danske aktiemarked hviler altså på en lille eksklusiv klub af selskaber. Fælles for disse selskaber er, at de kun i et begrænset omfang mærker effekterne af corona-pandemien på deres salgs- og indtjeningsmuligheder. Enkelte selskaber som Ambu og GN Store Nord har faktisk oplevet stigende efterspørgsel efter nogle af deres produkter.  

I den anden ende af skalaen ligger nogle af de mest cykliske danske selskaber. A.P. Møller – Mærsk-selskaberne er afhængige af den globale handel, og her har coronapandemien lagt en markant dæmper på efterspørgslen efter containerfragt. FLSmidth er til gengæld afhængig af, at kunderne tør søsætte nye investeringstunge projekter i den globale mine- og cementindustri, hvilket selskabets kunder i høj grad tøver med i disse tider. 

Fortsat muligheder på det danske marked
Selv om det danske aktiemarked i år har vist sig relativt resistent under den globale aktienedtur, ser vi fortsat mange gode investeringsmuligheder. Flere af de store danske selskaber er kendetegnet ved meget omstillingsdygtige forretningsmodeller og stærke konkurrencepositioner på attraktive markeder. Det giver dem en klar fordel i det aktuelle udskilningsløb, og vi vurderer, at mange danske selskaber vil komme styrket ud af den igangværende coronakrise. 

Totalafkast for selskaberne i OMXC25 år-til-dato

for Sydinvest af seniorporteføljemanager Morten Imsgard, Sydbank

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,8
Baseret på 8 anmeldelser

Mest læste artikler

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet