14. okt. 2021 kl. 09:52
664 visninger

Hvordan vil Kina løse voksende ejendomskrise?

Ejendomskrisen i Kina har spredt sig. Nu omhandler den ikke kun Evergrande, men ser også ud til at ramme tre andre kinesiske ejendomsudviklere. Aktiechef Jesper Engedal giver sit syn på sagen.

Kinas ejendomskrise fortsætter, selvom nyhederne ikke helt er fulgt med ud. Det, der i september måned startede med problemer for én kinesisk virksomhed, Evergrande, ser nu ud til at have spredt sig til tre andre selskaber i Kina.

”De kinesiske ejendomsudviklere har i flere år haft store problemer med at styre deres gæld, og det vil Kinas regering ikke længere tolerere,” forklarer aktiechef Jesper Engedal, Sydbank. ”Selvom krisen på mange måder er skidt for den kinesiske regering, har den ladet selskaberne vide, at de ikke skal optage mere gæld. Det har været med til at starte krisen.”

Den 22. oktober forlyder det, at Evergrande har klaret en rentebetaling på et af sine lån. Det kan udskyde en konkurs, og måske kan Evergrande reddes, selvom der stadig er massive problemer.
Stor usikkerhed om kinesiske Evergrande
Læs også

Stor usikkerhed om kinesiske Evergrande

Læs artikel

Udvidelse af krise

Ejendomsselskabet Evergrande er et af verdens største, og det gav rystelser på markederne, da selskabet i september meldte ud, at det ikke kunne betale af på sin gæld. Nu er flere selskaber fulgt med. Blandt andet udvikleren af luksuslejligheder, Fantasia, der ikke betalte 428 mio. dollars på sine lån i sidste uge.  

”Lige nu har markedet fokus på fire ejendomsselskaber; Evergrande, Fantasia, Modern Land og Sinic, som alle er i problemer,” udtaler Jesper Engedal. ”Ser man på selskabernes aktiekurser, er flere suspenderet, og de er banket helt i bund med fald på mellem 46 % - 87 % år-til-dato. Det er et klart udtryk for usikkerheden om ejendomsmarkedet i Kina.”

Hvad vil regeringen gøre?

Som tingene ser ud lige nu, er der tre løsninger på krisen. Selskaberne kan finde en løsning med deres kreditorer, hvor de får rekonstrueret gælden. Selskaberne kan efterspørge en redningsplan fra den kinesiske regering, som så vil stille penge og sikkerhedsstillelse til rådighed formodentlig sammen med en række aktører. Og sidst kan de gå konkurs, hvilket vil sende chokbølger igennem den kinesiske økonomi. Her har Kina allerede udarbejdet og iværksat konkrete planer til at inddæmme risikoen for den øvrige del af økonomien.

”Det er svært at sige helt konkret, hvornår og hvordan regeringen i Kina vil løse denne krise. For problemet er, at den kinesiske stat ikke ønsker at redde disse selskaber uden at sende et klart signal til de andre ejendomsudviklere og investorer,” forklarer Jesper Engedal. ”Vi har derfor også set, at selskaberne er begyndt at sælge værdier fra for at prøve at nedbringe gælden.”

Bølgegang på finansmarkederne

Ifølge Jesper Engedal har den kinesiske ejendomssektor stået for en væsentlig del af den kinesiske vækst og dermed den globale vækst de seneste 20 år. Men forventningen er, at problemerne med Evergrande og de andre selskaber ikke vil resultere i en ny finanskrise.

”Aktiviteterne i den kinesiske ejendomssektor er begrænset til et ret lukket økonomisk kredsløb i Kina, så den del vil næppe i stort omfang brede sig til de internationale finansmarkeder,” konkluderer Jesper Engedal. ”Den store usikkerhed kommer snarere af, at det uklart for den øvrige verden, hvornår og hvordan Kina vil gribe ind.”

Vurderingen er, at det politiske styre i Kina har to mål: at sørge for stabilitet på ejendomsmarkedet, samtidig med at de afskrækker fra høj risikotagning blandt selskaberne.

”De fleste analytikere forventer, at styret i Kina vil få styr på ejendomsmarkedet på den ene eller anden måde,” udtaler Jesper Engedal. ”Udmeldingen fra regeringen er, at den vil prøve at finde en løsning for den almindelige kineser. Men det kan godt ende med at gå ud over de udenlandske investorer.”

Sydinvest: Ingen investering i Evergrande Group eller Evergrande Properties

Sydinvest Fjernøsten har over en længere periode haft undervægtet investeringerne i det kinesiske ejendomsmarked. Gennem en længere periode har Kina også været undervægtet, mens Indien og Taiwan har været overvægtet.
 

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,5
Baseret på 26 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig