Kvartalsforventninger til Højrentelande

Visninger: 2376 Dato: 09. okt. 2018 kl. 08:45

Efter et kvartal med meget store udsving er det relevant at spørge, om resten af året vil byde på lige så store udsving?

Slutter året lidt mere roligt for højrentelandene?
Efter et kvartal med meget store udsving er det relevant at spørge, om resten af året vil byde på lige så store udsving?

Det korte svar er, nej, vi forventer et mere roligt 4.kvartal. Men et kvartal uden krusninger og bølger vil det formentlig heller ikke være. Ser vi på årsagerne til de store udsving i 3. kvartal, så står to lande, Argentina og Tyrkiet, bag en meget stor del af selve udsvingene og stod for en negativ påvirkning af hele markedsstemningen. Disse to lande vil fortsat være kilde til udsving, men i september har begge lande fået sat en prop i flasken med de værste bekymringer og risici.

Argentina fik forhandlet en ny IMF-aftale på plads, som øger støtte til landet over de næste halvandet år. I Tyrkiet valgte centralbanken endelig at vise lidt selvstændighed fra præsident Erdogan ved at hæve styringsrenten massivt. Derudover offentliggjorde regeringen en ny økonomisk plan, som især viste, at man var villig til at leve med lavere økonomisk vækst til gengæld for en mere balanceret økonomisk vækst. Ingen af de to lande er ude af problemerne, men de er begyndt at bevæge sig i den rigtige retning.

Selvom det går bedre i Argentina og Tyrkiet, så byder starten af 4. kvartal på valg i Brasilien, som har potentialet til at sende bølger gennem markedet. Der er allerede indregnet, at markedets favorit ikke vinder, men vi går forsigtigt ind i valgene med en undervægt.

Det er dog ikke al risiko, som kommer fra Emerging Markets-landene selv. Præsident Trump er en kilde til risiko, ikke mindst pga. af handelskrigen med Kina. På ét punkt er der dog mindre risiko, og det er genforhandlingen af den nordamerikanske frihandelsaftale (NAFTA), hvilket giver ro for Mexico. Den nye aftale, som også omfatter Canada, har fået navnet USMCA. Aftalen skal dog først vedtages af de tre parlamenter.

Højere amerikanske renter er en anden udefrakommende risiko. Et stort og voksende budgetunderskud i USA skal finansieres på obligationsmarkedet. Et marked som samtidig skrumper, fordi den amerikanske centralbank er i gang med at mindske beholdningen af obligationer.

På trods af de forskellige risici ser vi fortrøstningsfuldt på aktivklassen, fordi mange af faktorerne er delvist eller fuldt afspejlet i priserne. Vi forventer derfor en mere rolig afslutning på året.

For Sydinvest af Seniorporteføljemanager Hans Christian Bachmann

Tilbage