Den optimale aktieportefølje følger økonomiens tidevand

Den optimale aktieportefølje følger økonomiens tidevand

Der er stor forskel på, hvordan forskellige aktiesektorer opfører sig i gode og dårlige tider. En indsigt, som Sydinvests porteføljemanagere udnytter til at positionere porteføljerne og optimere afkastet.

De fleste investorer ved godt, at den globale samfundsøkonomi veksler mellem fede og magre tider. Det er også velkendt, at pengene sidder løsere, når beskæftigelsen er høj, og der er fart i økonomien. Når den pessimistiske stemning breder sig, reagerer mange investorer med tilbageholdenhed, mens forbrugerne bliver mere forsigtige.

 

Økonomisk nedgang rammer ikke alle lige hårdt

Når tidevandet i den økonomiske cyklus flyder mod ebbe, rammer det indtjeningen i små og store selskaber på tværs af aktiesektorer. Det rammer dog ikke alle lige hårdt. Årsagen er, at forbrugere typisk prioriterer nogle varer og serviceydelser højere end andre, forklarer Niels Skovvart, der er afdelingsdirektør i Sydinvest.

“Uanset om der er krise i økonomien eller ej, vil der være ting, som den enkelte forbruger ikke ønsker at undvære. Det gælder fx basisvarer i supermarkedet som håndsæbe, tandpasta og havregryn, men også goder som mobilabonnementer, vand og varme i hjemmet samt medicin til at pleje kroniske sygdomme,” udtaler Niels Skovvart og fortsætter: 

Når tidevandet i den økonomiske cyklus flyder mod ebbe, rammer det indtjeningen i små og store selskaber på tværs af aktiesektorer.”

“Udsigten til økonomisk lavkonjunktur vil til gengæld få mange til at udskyde planer om en ny bil, en eksotisk ferie eller en større tilbygning i villaen. Forhandlere af luksusvarer og større forbrugsgoder vil også opleve, at flere udsætter købsbeslutningen til bedre tider.”

Hvad er cykliske aktier?

Porteføljemanagere og andre markedsaktører anvender denne indsigt til at inddele selskabernes aktier i to overordnede kategorier, nemlig cykliske og defensive aktier. Typisk vil cykliske aktier være at finde inden for fx restaurations- og hotelbranchen samt i flyselskaber, finans, transport og teknologi, mens defensive sektorer blandt andet omfatter medicin, energi, telekommunikation og forsikring.

“Cykliske aktier er kendetegnet ved, at selskabernes aktiekursudvikling er knyttet direkte til udviklingen i de samfundsøkonomiske konjunkturer. Med andre ord leverer cykliske aktier gode aktieafkast, når økonomien klarer sig godt - og omvendt,” uddyber Niels Skovvart.

Hvornår er defensive aktier i fokus?

Defensive aktier træder i højere grad i karakter, når den økonomiske vækst aftager eller ligefrem går i recession, forklarer afdelingsdirektøren.

“Defensive selskaber er mindre konjunkturfølsomme, fordi de er kendetegnet ved at tilbyde varer eller serviceydelser, der er efterspurgte i markedet, uanset hvad der sker på den økonomiske front. Det gør selskaberne særligt attraktive at eje i krisetider, hvor de byder på en mere stabil indtjening,” tilføjer han.

Vigtigt med fingeren på pulsen

I tilfælde af økonomisk nedtur risikerer cykliske selskaber i højere grad driftsunderskud og i værste fald konkurs. Man kan derfor undre sig over, hvorfor professionelle investorer er villige til at løbe denne risiko frem for udelukkende at eje de mere stabile defensive aktier.

“Forklaringen er, at de cykliske aktieselskaber i gode perioder oplever støt voksende overskud på driften – og dermed løber fra deres defensive kolleger på aktieafkastet. Det er et af de forhold på aktiemarkederne, man kan være sikker på,” understreger Niels Skovvart.

Selvom man ikke kan forudse fremtiden, kan man godt forberede sig på den."

Da temperaturen i samfundsøkonomien er afgørende for, hvornår det er mest attraktivt at eje enten cykliske eller defensive aktier, er det vigtigt at have fingeren på den økonomiske puls.

“En normal økonomisk cyklus er kendetegnet ved fire faser: tidligt opsving, sent opsving, økonomisk afmatning og recession. Cykliske aktier er mest attraktive at eje i de to første faser, mens de to øvrige faser taler for defensive aktier,” siger han.

Investorer skal forberede sig på fremtiden

I den perfekte verden ville en investor købe cykliske aktier ved indgangen til en periode med tiltagende vækst, hvor aktiekurserne typisk er helt i bund, for siden at sælge dem fra på kurstoppen.

“Det er bare forbundet med en enkelt praktisk udfordring: Det er ualmindeligt svært at forudsige fremtiden,” forklarer Niels Skovvart. Men selvom man ikke kan forudse fremtiden, kan man godt forberede sig på den, påpeger han.

“Jeg kan godt garantere, at udviklingen i konjunkturerne er noget, som porteføljemanagere, også i Sydinvest, holder skarpt øje med. Det gælder om at tilpasse porteføljen tidligt for at optimere afkastet,” supplerer han. 

Vigtigt med kombination

Investorerne er generelt bedst tjent med altid at have en kombination af cykliske og defensive egenskaber i aktieporteføljen, mener afdelingsdirektøren.

“På den måde er investoren sikret en vis beskyttelse i nedgangstider, samtidig med at porteføljen er positioneret til, at økonomien vender, og de cykliske aktier atter får luft under vingerne.”

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,9
Baseret på 7 anmeldelser