Fartblind på investeringsmarkederne

Fartblind på investeringsmarkederne

Når der kommer nye udmeldinger om handelskrig, eller rygter om en økonomisk nedtur begynder at dukke op, får det mange investorer til at overveje at sælge ud af deres beholdning. Omvendt kan store stigninger på markederne få investorer til at købe op. Men det kan godt betale sig at modstå impulserne.købe op.

Den menneskelige hjerne er en underlig størrelse. Den sørger for at udføre kroppens livsvigtige funktioner, samtidig med at den styrer vores handlinger via både fornuft og følelser. Men mange af de funktioner, som hjernen benytter sig af, er udviklet for mange tusinde år siden. Vi reagerer derfor ofte uhen-sigtsmæssigt på nutidens udfordringer.

„Fartblindhed kan opstå, når et marked, en sektor eller en aktie igennem længere tid har oplevet en stor stigning“

Fartblinhed

Flere analyser viser, at investorer på de finansielle markeder har en tendens til at fokusere på de seneste begivenheder. Historikken glider hurtigt i baggrunden, og man reagerer, som om den seneste udvikling vil fortsætte (på engelsk „recency bias“). Det er denne psykologiske mekanisme, der kan være skyld i fartblindhed på markederne. 

Det betyder, at der kan være en selvforstærkende tendens, som på godt og ondt forstærker udviklingen på de finansielle markeder. Hvis markederne falder over en periode, kan det udløse investorernes frygt, og de fokuserer derfor på en antagelse om, at markederne fortsat vil falde.

Er tendensen til gengæld positiv over en længere periode, kan det få investor-erne til at glemme, hvilken risiko investering også er forbundet med. Der er

fart på markederne, men ligesom i en bil kan man ikke længere bedømme, hvor hurtigt det egentlig går. Nu er det i stedet frygten for at gå glip af opturens af-kast, der rammer investorerne. Det får nogle investorer til at investere på toppen af kurven pga. såkaldt fartblindhed.

Fart over blockchain

Fartblindhed kan opstå, når et marked, en sektor eller en aktie igennem læn-gere tid har oplevet en stor stigning. Udviklingen giver indtryk af, at det vil fortsætte og ingen ende tage. Et nyligt eksempel er markedet for bitcoin og de såkaldte blockchains.  

I 2017 opnåede kryptovalutaen bitcoin en stigning på 1.846 % i kursen fra januar til december. Den fortsatte stigning gav det indtryk, at alt, hvad der havde med blockchain at gøre, var guld værd.

„Blockchain er et godt eksempel på, at man ikke skal blive revet med af stemningen“

Stor stigning på navneskifte

Det var en udvikling, som flere virksomheder udnyttede, bl.a. selskabet ”Long Island Iced Tea Corp.”, der primært beskæftiger sig med produktion af iste og limonade. Selskabet annoncerede et navneskifte til ”Long Blockchain Corp.” og udtalte i den forbindelse, at selskabet fortsat ville beskæftige sig med produktion af iste.  

Men fremover ville selskabet også udforske muligheden for at drage fordel af investering i blockchain-teknologien.Selskabet steg dramatisk oven på nyheden og lukkede handelsdagen med en stigning på 183 %. Der skulle dog ikke gå lang tid, før investorer og Nasdaqbørsen fandt ud af, at der ikke var noget bag de pæne udtalelser.

Efterfølgende faldt kursen på Long Blockchain Corp., selskabet blev smidt af Nasdaq-børsen, og det blev stævnet af det amerikanske børstilsyn (SEC).

I dag er aktiekursen på Long Blockchain Corp. tilbage under niveauet fra før annonceringen.

Bliv ikke revet med

Blockchain er et godt eksempel på, at man ikke skal blive revet med af stemningen. Det vigtigste i en portefølje er balance. Overordnet set gælder det om at følge op på andelen af obligationer og aktier. Reducere andelen af det, som stiger mest, og købe op af det, som falder mest. Også selvom det kan virke selvmodsigende rent psykologisk at sælge ”vinderne” og købe ”taberne”. 

Hvis man ikke gør dette, vil porteføljen over tid være præget af det, som har klaret sig bedst, hvilket reducerer den spredning, som enhver sund portefølje bør have. Eller som Warren Buffett sagde: ”Vær bange, når andre er grådige, og vær grådig, når andre er bange”.

Når man ser på markederne i bagklogskabens lys, ønsker man nogle gange, at man havde turdet satse mere – eller mindre. Men havde man så kunnet sove godt med det? Måske ikke, og derfor er det en god idé også at sprede sine investeringer ud over tid. Det vil sige, at du ikke skal købe og sælge det hele på én gang, men i stedet gøre det over en periode.

”Vær bange, når andre er grådige, og vær grådig, når andre er bange” - Warren Buffett

En blandet fond

Netop blandede fonde, som i de senere år er steget i popularitet hos investorerne, bygger på konceptet om rebalancering. Her holdes risikoen intakt, selvom der opleves store stigninger og fald. Netop når tingene ser værst ud, kan det ofte være det bedste tidspunkt at købe på. Omvendt kan det bedste tidspunkt at sælge være, når stigningerne ser ud til ingen ende at få. Dette sikres ved den rebalancering, som er kernen i blandede fonde.

Læs mere om Sydinvest Blandede Fonde her

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

Vær den første til at anmelde