Hav is i maven, når kurserne falder

Hav is i maven, når kurserne falder

Mange fik et chok, da de så kurserne på deres investeringer falde oven på Ruslands invasion af Ukraine. Men investering handler om at tænke langsigtet.

2021 blev et flot investeringsår, men 2022 lagde hårdt fra start, og den foreløbige kulmination kom med Ruslands invasion af Ukraine i februar.

Invasionen fik tragiske konsekvenser for befolkningen i Ukraine, men ramte også danskernes investeringsporteføljer og pensionsformuer hårdt. I sådanne situationer kan investorer gribes af panik og sælge ud i et faldende marked.

Russisk invasion præger markedet

Situationen omkring den russiske invasion har været meget flydende.

”Når denne artikel og Magasinet Horisont udkommer, vil situationen allerede være ændret. Men selv når man står i uprøvet terræn, er der alligevel nogle generelle råd, man som investor kan tage med sig,” forklarer fondschef Niels Skovvart, Sydinvest.

Træk vejret dybt

Når kurserne styrtdykker, får man ofte lyst til at sælge og komme ud af markedet hurtigst muligt. Det er ganske naturligt.

”Forskning viser, at oplevelsen af at lide et økonomisk tab er forbundet med stort mentalt ubehag,” forklarer Niels Skovvart. ”Derfor kan man som investor blive fristet til at reagere i forsøget på at begrænse tabet, også selvom reaktionen ikke er fornuftig.”

Som professionelle investorer er vores bedste råd: Træk vejret dybt, og fokuser på det langsigtede mål med investeringen.”

Gå ikke glip af stigningerne

Analyser af de store aktieindeks verden over har vist, at ved bare at være ude af markedet den ene dag om året, hvor det højeste afkast tilskrives, kan afkastet målt over længere tid halveres.

”Ved at sælge ud i et faldende marked risikerer man at gå glip af de stigninger, som historisk set er kommet i kølvandet på kriser eller uro på de finansielle markeder,” fortæller Niels Skovvart.

Hold fokus på din strategi

”Som professionelle investorer er vores bedste råd: Træk vejret dybt, og fokuser på det langsigtede mål med investeringen,” uddyber Niels Skovvart. ”Det er vigtigt at være bevidst om sin investeringsstrategi og tidshorisont. Er man blevet utryg oven på de urolige markeder, kan vi kun anbefale, at man tager en snak med sin rådgiver og får fulgt op på sin investeringsstrategi.”

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4
Baseret på 26 anmeldelser