Horisont
Maj 2020
  • Risiko
  • Investeringsprofil
  • Investorpsykologi
  • Strategi
Læsetid: 4.00 minutter
Hvad gør du, når kurserne falder?

Hvad gør du, når kurserne falder?

Af Jette Schultz Markedskonsulent Sydinvest

Der er mange af os, der får et chok, når vi pludselig kan se kurserne på vores investeringer styrtdykke. Det er en helt normal reaktion. Men en reaktion, som vi helst ikke skal reagere overilet på. Når markederne fryser til, gælder det om at holde hovedet koldt.

Af Jette Schultz
Markedskonsulent
Sydinvest

4.00 min.
  • Maj 2020
  • Risiko
  • Investeringsprofil
  • Investorpsykologi
  • Strategi

Hvor meget tabte du i marts? 10.000, 100.000, 500.000? De danske investorer – og investorer verden over – tabte massive summer, da alvoren bag coronavirussen pludselig gik op for finansmarkederne i starten af marts. Fra den ene dag til den anden fik investorerne virkelig øjnene op for, at COVID-19 ikke kun var et kinesisk fænomen, men en verdensomspændende pandemi. Og det ramte danskernes investeringsporteføljer og pensionsformuer hårdt.

 

Usikkerheden forplantede sig hurtigt til børserne rundt omkring i verden, og flere af de toneangivende aktiemarkeder ramte niveauet for, hvad vi kalder et ”bear-marked”. Det vil sige, at de falder mindst 20 %.

FAKTA: Bull- og Bear-markeder

Når aktiekurserne stiger og stiger, taler man om, at vi er inde i et 'bull-marked'. Falder aktierne derimod meget, taler man om, at vi er på vej mod – eller allerede er i – et 'bear-marked'. Begreberne stammer fra dyreverdenen, hvor bull (tyr på engelsk) er et marked, der er steget med mere end 20 %, mens bear (bjørn på engelsk) til gengæld er karakteriseret ved, at markedet er faldet mere end 20 %.

Det er uvist, hvor udtrykkene stammer fra, men det forklares ofte med, hvordan dyrene angriber. En tyr stanger i en opadgående bevægelse, mens bjørne angriber ved at slå nedad med deres poter.

Kilde: Quartz.com

„Forskning viser, at oplevelsen af at lide et økonomisk tab er forbundet med stort mentalt ubehag.“

Træk vejret dybt

Når kurserne styrtdykker, får man ofte lyst til at sælge og komme ud af markedet hurtigst muligt. Det er ganske naturligt. Forskning viser nemlig, at oplevelsen af at lide et økonomisk tab er forbundet med stort mentalt ubehag. Derfor kan man som investor blive fristet til at reagere i forsøget på at begrænse tabet, også selvom reaktionen ikke er fornuftig.

 

En reaktion kan være, at en investor efter et betydeligt kursfald i et selskab beslutter sig for at sælge ud af sine aktier netop på det tidspunkt, hvor aktiekursen er ved at nå bunden. Dermed realiserer investoren et økonomisk tab. Samtidig går vedkommende glip af en fremtidig stigning, hvis det viser sig, at selskabets aktiekurs var kommet for langt ned.

 

Derfor er det vigtigt at trække vejret dybt og fokusere på den langsigtede investeringsstrategi – og ignorere de frygtsomme mavefornemmelser, der ellers kan opstå, når kurserne falder.

Spred dine investeringer

Når man ser på markederne i bagklogskabens lys, ønsker man nogle gange, at man ikke havde investeret så meget – eller omvendt – at man havde turdet satse noget mere. Men havde man så kunnet sove godt med det? Måske ikke. Derfor er det en god idé også at sprede sine investeringer ud over tid. Det vil sige, at du ikke skal købe og sælge det hele på én gang, men i stedet gøre det over en periode.

 

Spredning handler dog ikke kun om tid. Det er også vigtigt at sprede investeringerne på flere forskellige værdipapirer. På den måde minimerer du kursudsvingene. Hvis du fx kun køber en eller to aktier, vil en dårlig nyhed på det ene selskab betyde, at din investering vil falde meget. Hvis du derimod har fx 20 aktier, vil din investering ikke falde helt så meget, hvis der er problemer med det ene selskab.

„Det er vigtigt at huske, at aktier er en langsigtet investering. Det værste, man kan gøre, er at gå i panik, når aktierne falder“

Sørg for en god balance i porteføljen

I en fornuftig portefølje vil man også sprede investeringerne på forskellige investeringstyper, fx aktier og obligationer, samt på forskellige sektorer og lande.

Når man ser kriser på finansmarkederne, er det ofte aktierne, der falder mest i værdi. Samtidig er det også dem, der stiger mest på den anden side af krisen. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at beholde balancen i porteføljen. Det gør man ved at købe op i aktier, når krisen kradser, og samtidig sælge ud af aktier, når opgangstiderne har fået kurserne til at stige. Det kalder man at rebalancere sin portefølje, og det kan du læse mere om på side 24.

Et kig i krystalkuglen

Kan du se, hvad der kommer til at ske i fremtiden? I så fald vil du være den perfekte investor. Ofte kender man dog først det optimale tidspunkt til at investere flere måneder – måske år – efter en begivenhed har fundet sted.

 

Det er derfor vigtigt at huske, at aktier er en langsigtet investering. Det værste, man kan gøre, er at gå i panik, når aktierne falder, for så risikerer man at sælge på et ufordelagtigt tidspunkt. Træk vejret dybt, og hold i stedet fast i investeringsstrategien. På den måde får man også noget ud af, at markederne på et tidspunkt vender.

1. Tænk langsigtet

Blot to gentagelser i træk er nok for hjernen til at se et mønster, som ikke nødvendigvis gør sig gældende i den store sammenhæng. Tænk derfor langsigtet, og lad være med at fokusere på et mønster, der måske ikke holder over tid. Vi anbefaler altid, at man investerer med en langsigtet tidshorisont.

2. Spred investeringerne på forskellige typer af værdi

-papirer

Det gør dig mindre sårbar over for ufor­ud­sete hændelser, hvis du spreder dine investeringer og følger en strategi. De fleste kender ikke deres egen risiko­villighed og har en tendens til at fejlvurdere den. Her er det en god idé at tage en snak med en rådgiver.

3. Spred investeringerne over tid

Hjernens panikcenter kan forhindre succes på finansmarkederne. Ofte kan de bedste investeringer foretages, når hjernen mindst har lyst til det, og det vil typisk være, når kurserne er faldet meget. Lægger man en plan, hvor man spreder sine køb/salg over tid, kan man udjævne sådanne uhensigts­mæssigheder.

4. Sørg for den rigtige balance

I krisetider kan aktiekurserne miste meget af deres værdi, men omvendt kan de også hurtigt vinde det tabte tilbage. Har man valgt en investeringsstrategi med en vis del aktier (fx 50 %), er det vigtigt at sørge for, at porteføljen bevarer denne fordeling, selv når markederne falder.

5. Vær kritisk

Vær kritisk over for værdipapirer, som er steget meget i værdi. Hjernen vil umiddelbart tro, at værdistigningen vil fortsætte, men det er på ingen måde sikkert. Overvej derfor, om tidspunktet er kommet til at tage stikket hjem

6. Kom videre

Har man været så uheldig at tabe penge på investeringer, vil hjernen helst ikke beskæftige sig med det igen. Men det er vigtigt at holde sig for øje, at det på langt sigt er fornuftigt at pleje sin opsparing gennem investering på de finansielle markeder. Derfor er det vigtigt, at man fortsætter med at investere, også selvom man oplever tab.