Horisont
Januar 2020
  • Aktier
  • EU
Læsetid: 2.00 minutter
Hvordan ser det ud for tyske aktier?

Interview med Niels Skovvart Fondsdirektør Sydinvest

Det tyske aktiemarked har trodset flere udfordringer på eksport­området, og i 2019 har markedet givet høje afkast. Men hvordan ser det ud for tyske aktier i 2020? Fondsdirektør Niels Skovvart giver en status på det tyske marked.

Interview med Niels Skovvart
Fondsdirektør
Sydinvest

2.00 min.
  • Januar 2020
  • Aktier
  • EU

Det tyske aktiemarked har trodset flere udfordringer på eksport­området, og i 2019 har markedet givet høje afkast. Men hvordan ser det ud for tyske aktier i 2020? Fondsdirektør Niels Skovvart giver en status på det tyske marked.

Investorer i tyske aktier har i 2019 kunnet glæde sig over et flot investeringsår, hvor det især har været de små og mellemstore selskaber, som har gjort det godt. Ifølge fondsdirektør Niels Skovvart er det selskaber inden for alternativ energi og it, der har taget føringen.

 

”Nogle af de mindre software-selskaber og selskaber inden for alternativ energi har givet meget høje afkast i 2019,” forklarer Niels Skovvart. ”It-selskaber i hele verden er generelt blevet prisfastsat højere, og derudover har vi set et enormt fokus på den grønne dagsorden i 2019. Et eksempel er Varta, som fremstiller batterier. Her er der specielt fokus på udviklingen af batterier til bilindustrien. Derudover har softwarevirksomheden SAP og e-handelsvirksomheden Zalando ligeledes nydt investorernes gunst og er blevet belønnet for gode regnskaber.”

Påvirket af handelskrig mellem USA og Kina

Det stærke tyske arbejdsmarked kombineret med en lav inflation har bevirket, at købekraften har været stærk hos de tyske forbrugere. Men Tyskland er en eksport­nation og meget påvirkelig af udviklingen i den globale handel. Kurserne på det tyske aktiemarked har gennem 2019 nøje fulgt stemningen i handelsforhandlingerne mellem USA og Kina.

 

”Kort sagt er positive udmeldinger blevet belønnet med kursstigninger, mens en forværring i stemningen er blevet straffet med kursfald,” forklarer Niels Skovvart. ”Tyskland har en stor eksport til både Kina og USA, og markederne reagerer derfor kraftigt, hvis den globale handel får sværere betingelser.”

 

„Tyskland er en eksportnation og meget påvirkelig af udviklingen i den globale handel.“

„Bilindustrien er utrolig vigtig for tysk økonomi.“

Bilindustri skal finde nye veje

Især bilindustrien har været udfordret af faldende salg af biler til USA og Kina. Ifølge Niels Skovvart eksporteres mere end 77 % af de biler, som bliver produceret i Tyskland.


”Bilindustrien er utrolig vigtig for tysk økonomi. Ikke færre end 820.000 personer er beskæftiget i bilindustrien i Tyskland, og den bidrager med ca. 5 % til det tyske bruttonationalprodukt,” understreger Niels Skovvart. ”Tyskland er forholdsvist langt i udviklingen og udbredelsen af elbiler – eller det, man kan kalde elektrisk mobilitet. De tyske bilfabrikanter dækker stort set alle biltypesegmenter. Markedet er fortsat lille, men vækstraterne høje, og udviklingen går kun én vej.”

 

Volkswagen går for alvor ind på elbil-markedet med deres ID.3, som snart vil kunne ses på de danske landeveje.

 

Ingen finanspolitisk opbakning

Den europæiske økonomi har vist svagheds­tegn på flere områder, og Den Europæiske Centralbank har allerede en historisk lav styringsrente. Det giver begrænsede muligheder for pengepolitikken.

 

”I den europæiske debat er der et pres for en ekspansiv finanspolitik i de forskellige lande: At landene så at sige hjælper økonomien på vej ved at løsne tøjlerne lidt,” forklarer Niels Skovvart. ”I Tyskland vil det kræve, at man gentænker sin doktrin om altid at have – som minimum – en positiv balance på de offentlige finanser. Et ”schwarze Null”, som de kalder det. Denne doktrin er der dog politisk enighed om, så jeg tror, at den økonomiske situation i Tyskland og Europa virkelig skal blive meget forværret, førend det kan komme på tale.”

Forventninger til 2020

Arbejdsmarkedet i Tyskland ser stærkt ud, og ifølge Niels Skovvart ventes væksten i den digitale økonomi at ville sikre vækst i den overordnede økonomi.

 

”Ser vi frem mod 2020, er der flere grunde til at have et positivt syn på aktier. Det forudsætter dog, at handelskrigen langt om længe finder en tålelig løsning for begge parter, og at vi kan lægge Brexit bag os,” vurderer Niels Skovvart. ”Usikkerheden på markederne i 2018 og 2019 har givet anledning til en ophobet efterspørgsel som følge af udsatte investeringsbeslutninger. Det forventes på den baggrund, at overskuddene i virksomhederne vil accelerere i 2. halvår af 2020. Til gengæld skal man ikke forvente megen yderligere hjælp fra Den Europæiske Centralbank, da der ikke er meget tilbage i centralbankens værktøjskasse.” 

Investering i Sydinvest Tyskland

Sydinvest Tyskland er en nem måde at få en bred eksponering til det tyske aktiemarked. Fonden investerer i 40-50 store selskaber, der ofte er markedsledere inden for deres område på det globale marked.
Målt på flere nøgletal er tyske aktier billige i en europæisk sammenhæng. Fjernelse af usikkerhedsmomenter som handelskrigen og Brexit sammen med et lavt rente­niveau ventes at kunne fastholde en positiv trend i aktiekurserne.