I orkanens øje „Det er vanvittigt. Jeg har aldrig prøvet noget lignende“

I orkanens øje „Det er vanvittigt. Jeg har aldrig prøvet noget lignende“

Den russiske invasion af Ukraine sendte Sydinvests porteføljemanagere ud på ukendt territorium, men årtiers erfaring og rettidig omhu kom investorerne til gode.

Vesteuropa sover tungt, da Ruslands præsident, Vladimir Putin, toner frem på nationalt tv kl. 5.30 om morgenen den 24. februar 2022. Henvendt til den russiske befolkning og landets væbnede styrker bekendtgør statslederen en “særlig militær operation” i det østlige Ukraine. Kort efter meldes om eksplosioner i flere ukrainske byer. For første gang i årevis er der krig i Europa.

“Jeg vågner op til nyheden tidligt torsdag. Som vanligt tjekker jeg opdateringer fra Bloomberg, allerede inden jeg står op. Det står klart, at der er tale om en invasion i fuld skala, og dermed en voldsom eskalering af konflikten,” erindrer Jesper Engedal, der er aktiechef i Sydbank. Han er sammen med sit team rådgiver på de aktivt forvaltede fonde i Sydinvest.

Aktiechefen, der bl.a. har det overordnede ansvar for investeringer i russiske aktier, er hurtigt bevidst om, at han er vidne til et skelsættende øjeblik i europæisk historie.

“Putins beslutning om at invadere Ukraine er et øjeblik, der ændrer verden og vores syn på Rusland. Man ser for sig et nyt jerntæppe rulle ned. Det chokerer alle, at han går så vidt.”

Jesper Engedal er aktiechef i Sydbank. Han er
– i samarbejde med sit team – rådgiver på de aktivt forvaltede fonde i Sydinvest.

 

 

Aktieteamet er godt forberedt

Porteføljemanageren har tyve års erfaring fra den finansielle sektor. Han håber til det sidste på det bedste – men både han og aktieteamet er forberedt på det værste.

“Krimkrisen i 2014, hvor Rusland på ulovlig vis annekterer Krim-halvøen, er første advarsel om, at Rusland kan komme på kant med Vesten. Inden krigen i Ukraine bryder ud, har vi sørget for, at alle vores russiske aktiver er noteret på den engelske børs i London,” tilføjer han og fortsætter:

Inden krigen i Ukraine bryder ud, har vi sørget for, at alle vores russiske aktiver er noteret på den engelske børs i London“

“Den beslutning skaffer os øgede handlemuligheder i kølvandet på Putins invasion. Man kan sige, at vi er godt forberedt. Det kan tilskrives den erfaring, teamet har opbygget gennem mere end tyve år.”

Møder på møder

Senere samme dag får Jesper Engedal og kollegerne brug for det udvidede manøvrerum. Aktieinvesteringer i det statsejede Gazprom bliver nedbragt, mens der bliver solgt helt ud af selskaberne Sberbank, Rosneft og Novatek.

 

“Der er fart på beslutningsprocesserne og mødeaktiviteten. Møderne afvikles i hurtig rækkefølge, og prioriteterne er klare. Hele vejen er Sydinvests ledelse tæt på processen,” tilføjer han.

Mange sælgere og få købere

Også på obligationsfronten er der hektisk aktivitet i Sydinvest. Krigsudbruddet får russiske statsobligationer til at falde betydeligt i kurs, i takt med at finansielle investorer søger mod traditionelt sikre havne.

Thomas Brund er EM-obligationschef i Sydbank og rådgiver på Sydinvests fonde med obligationer i højrentelande, heriblandt Rusland. Han og obligationsteamet har i forvejen sat russiske statsobligationer i karantæne og dermed afskåret sig fra at opkøbe yderligere i landets aktiver op mod invasionen. Allerede i december 2021 har teamet Rusland på observationslisten, og derfor har man reduceret investeringerne i landet i nogle af fondene. I februar 2022 er obligationer fra Rusland undervægtet i alle fondene. En undervægt vil sige, at obligationerne udgør en mindre andel af formuen i fondene end i de benchmarks, som fondene måler sig op imod.

Det er helt nyt territorium, at et stort land som Rusland, der fylder meget i investeringsuniverset, bliver fuldstændigt slettet fra investeringslandkortet"

“Forud for invasionen har vi drøftet mulige scenarier og handlemuligheder. I tilfælde af en ekstrem eskalering er strategien at sælge alle russiske obligationer. Det er dog ikke muligt på dagen for invasionen, men allerede dagen efter opstår der et vindue med en forbedret stemning i markedet, og det gør vi brug af,” siger Thomas Brund og fortsætter:

“Markedet er helt skævt og nedsmelter på kort tid. Det bærer præg af mange sælgere og få købere. Det er vanvittigt. Jeg har aldrig prøvet noget lignende, og jeg har været i sektoren siden 1990’erne.”

Thomas Brund er EM-obligationschef i Sydbank og rådgiver på Sydinvests fonde med obligationer i højrentelande, herunder Rusland.

 

 

Rettidig omhu og lynreaktion

Obligationschefen beskriver det finansielle landskab i perioden efter invasionen som “ualmindeligt flydende.”

“Det er helt nyt territorium, at et stort land som Rusland, der fylder meget i investeringsuniverset, bliver fuldstændigt slettet fra investeringslandkortet i løbet af blot to-tre uger. Normalt kommer lande i problemer over en længere periode, men her er tæppet bare rykket væk. Det har vi aldrig set før,” siger Thomas Brund.

Ude af Rusland

Mindre end en uge efter de første eksplosioner i Ukraine har Sydinvest solgt ud af alle russiske aktier, bortset fra to russiske selskaber, der ikke kan nå at blive solgt fra, før markedet lukker ned. Fem dage efter invasionen, tirsdag den 1. marts, lukker handlen for russiske aktier også i London. De to tilbageværende aktiepositioner er siden solgt ud af den samlede portefølje i Sydinvest BRIK.

”Alle russiske obligationer er ligeledes solgt i Sydinvest HøjrenteLande. De sidste tilbageværende positioner i lokal valuta var dog svære at sælge, da markedet ikke fungerede normalt,” forklarer Thomas Brund.

Afgørende for investorerne

Den tidlige og hurtige reaktion fra aktieog obligationsteamet i Sydinvest bliver afgørende for foreningens investorer, supplerer aktiechef Jesper Engedal.

“Ved at handle rettidigt og hurtigt sikrer vi handlefrihed for investorerne. Og nok så vigtigt sparer vi dem for finansielle tab ved at have solgt ud til højere priser, end markedet lukker på om tirsdagen. Det handler om mange millioner,” siger han og tilføjer:

“Derudover er der formentlig mange, der sætter pris på kun at have en ubetydelig andel af deres investeringer tilbage i Rusland. I stedet for en russisk indfrysning kan investorernes midler nu investeres aktivt i andre markeder.”

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,1
Baseret på 10 anmeldelser