Investorer søger mod Blandede Fonde

Investorer søger mod Blandede Fonde

Risikospredning på flere aktivklasser, adgang til nye investeringsmuligheder og konkurrencedygtige afkast er en del af forklaringen på den stigende popularitet, som Sydinvest Blandede Fonde nyder hos investorerne.

På årets sidste dag i 2019 meddelte kinesiske myndigheder Verdenssundhedsorganisationen WHO, at der var konstateret flere tilfælde af lungebetændelse af ukendt oprindelse i Wuhan i den kinesiske Hubei-provins. Virussen blev navngivet COVID-19 og spredte sig hastigt til resten af verden.

Mere end 8.200 kilometer fra Wuhan fulgte investeringsteamet bag Sydinvest Blandede Fonde med i udviklingen fra deres kontor i Aabenraa. Det ændrede risikobillede fik i løbet af januar teamet til at nedbringe porteføljens aktiebeholdning, og det kontante provenu blev placeret på sidelinjen.

“Set i bakspejlet viste det sig at være en fornuftig disposition. I løbet af februar og marts faldt aktiekurserne kraftigt over hele verden, og da situationen stabiliserede sig i midten af marts, vendte vi tilbage til en større allokering mod aktiemarkedet. Det afspejles i investorernes afkast sidste år,” siger Bjørn Schwarz, der er en af de fire seniorporteføljemanagere, som har ansvaret for Sydinvest Blandede Fonde.

Vi har en tæt daglig overvågning af investeringerne, og vi sidder i samme lokale, så beslutningsprocesserne er korte, og vi kan flytte hurtigt rundt på positionerne, hvis det er nødvendigt.”

Markederne følges tæt

Evnen til at følge markederne tæt og om nødvendigt reagere hurtigt er netop en af flere centrale styrker i porteføljeteamet, forklarer Bjørn Schwarz.

“Vi har en tæt daglig overvågning af investeringerne, og vi sidder i samme lokale, så beslutningsprocesserne er korte, og vi kan flytte hurtigt rundt på positionerne, hvis det er nødvendigt. Teamet består af kompetente investeringsspecialister med lang tids erfaring, og vi har samtidig en stærk proces til at fokusere på og finde den optimale sammensætning i fondene,” tilføjer han.

Afkast er pr. 1. september 2021. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast.

Kraftig vækst i fondene

Fordelene ved Sydinvest Blandede Fonde er heller ikke gået ubemærket hen over investorerne. Efter en længere periode med store inflows i fondene forvalter teamet nu i omegnen af 30 mia. kr. fordelt på aktier, obligationer og alternativer som fx guld, private equity og ejendomme. Samtidig har fondene leveret pæne historiske afkast over både ét og tre år.

“Vi oplever en kraftig vækst i den forvaltede formue. Det skyldes, at flere har fået øjnene op for det, vi tilbyder. Det er fx den brede risikospredning på flere aktivklasser og den aktive forvaltning, der giver mulighed for at forfølge nye tendenser og trends. Vi kan gribe muligheder i markedet, men har også evnen til at lave de nødvendige justeringer mellem obligationer og aktier, som vi fx så i starten af 2020,” siger Bjørn Schwarz.

Adgang til komplekse investeringer

Derudover giver Sydinvest Blandede Fonde investorerne mulighed for at komme med i nogle avancerede investeringsmuligheder, der er for komplekse eller omkostningstunge for folk, der investerer på egen hånd.

“Et godt eksempel er flere spændende muligheder inden for alternative investeringer, fx i risikopræmiefonde. Her har vi grebet nogle unikke investeringsmuligheder, der har bidraget til, at fondene over tid har været i stand til at levere et stabilt og konkurrencedygtigt afkast.”

Vi oplever en kraftig vækst i den forvaltede formue. Det skyldes, at flere har fået øjnene op for det, vi tilbyder.”

Stærke onlineselskaber

Da porteføljeteamet købte op i aktiemarkedet i marts 2020, havde de også succes med at udvælge selskaber i nogle af de brancher og sektorer, der efterfølgende klarede sig bedst, fx virksomheder med en stærk onlinetilstedeværelse.

“Et par gode eksempler er Zalando og Amazon samt tyske HelloFresh, den store udbyder af måltidssæt, som var et af de selskaber, der klarede sig bedst i porteføljen sidste år,” siger Bjørn Schwarz, der også fremhæver selskaber inden for transport og logistik som nogle af sidste års gode aktiekøb.

Forsat potentiale i markedet

Når det gælder jagten på fremtidige afkast, kan man ikke forvente, at gårsdagens aktievindere også vil blive fremtidens kursraketter. Genåbningen af verdenssamfundet får dog investeringsteamet til at se positivt på mulighederne fremadrettet.

“For tiden er vi tæt på at være fuldt ud investeret. Vi ser et yderligere potentiale i både aktier og alternativer, hvilket porteføljen afspejler, og det sker på bekostning af obligationer. Centralbankerne har skubbet på for at få væksten op i gear, og det bliver de ved med. Når vi kigger på de store investeringsplaner i USA, Europa og andre steder i verden, er det med til at understøtte vores forventninger til fremtiden,” siger Bjørn Schwarz.

Blandt temaerne, som teamet forventer sig meget af i de kommende år, er infrastruktur, den grønne omstilling og sundhed. Og ikke mindst oplevelsesindustrien. 

“Vi er ret godt eksponeret mod sidstnævnte, der jo ikke rigtig har haft gang i forretningen i de seneste to år. Men det, forventer vi, vil ændre sig i den kommende tid,” siger Bjørn Schwarz. Da COVID-19 fortsat spøger i nogle lande, bemærker han, at genåbningen dog næppe kommer til at køre i en lige linje.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,2
Baseret på 5 anmeldelser