Kommer USA først ud af krisen?

Kommer USA først ud af krisen?

Udsigten kan virke dyster på de finansielle markeder, men spørgsmålet er, hvor mulighederne er størst i fremtiden. Her blev det naturskønne Jackson Hole i Wyoming, USA, centrum for stor opmærksomhed.

På overfladen kunne det ligne en hvilken som helst fredag i det amerikanske naturreservat i nærheden af Jackson Hole i det nordvestlige Wyoming. Et naturskønt bagtæppe af skovklædte bjerge med søer og prærie i forgrunden, hvor små veje slynger sig gennem landskabet. Et idyllisk billede på amerikansk natur. Alligevel ville Jackson Hole denne fredag blive genstand for stor opmærksomhed fra analytikere og porteføljemanagere fra hele verden – også fra Sydinvest.

Fredag den 26. august holdt den amerikanske centralbankdirektør, Jerome Powell, nemlig sin tale til det årlige økonomiske topmøde i Jackson Hole, og her slog han fast, at centralbanken i USA vil fortsætte den hårde økonomiske kurs for at bringe inflationen ned.

Man kunne nærmest se computerterminalen lyse op med nyheder og reaktioner på den kun 8 minutter lange tale ..."

Vigtig amerikansk udmelding

Minutter efter var nyheden på alle finansmedie og blev fulgt af analytikere og porteføljemanagere jorden rundt – også i Sydinvest.

”Det var en tale fyldt med hårde signaler, som chefen for den amerikanske forbundsbank leverede. Inflationen skal ned – koste, hvad det vil, ” forklarer Bjørn Schwarz, der er seniorporteføljemanager på de blandede fonde i Sydinvest. ”Man kunne nærmest se computerterminalen lyse op med nyheder og reaktioner på den kun 8 minutter lange tale. Heldigvis lå vi i forvejen ret forsigtigt i vores fonde, for markederne reagerede kraftigt på talen.”

Blik for USA

Selvom Jerome Powells tale gav genlyd i hele verden, mener Bjørn Schwarz ikke, at man skal afskrive USA som investeringsområde. Nærmest tværtimod.

”På den korte bane er investeringsmarkederne pressede lige nu. Både obligationer og aktier har det hårdt, men netop den amerikanske centralbanks hårde linje kan faktisk være det, der får USA først igennem krisen,” understreger Bjørn Schwarz.

Aktier, obligationer og alternativer i én investering
Læs også

Aktier, obligationer og alternativer i én investering

Læs artikel

Langt lys på investeringerne

Ifølge seniorporteføljemanageren er det vigtigt, at man i det nuværende miljø har det lange lys på i sine investeringer. Med energikrise, høj inflation og krig i Europa er der nok at navigere i, men i investeringsverdenen er bølgegang en del af hverdagen.

”Vi forventer, at det næste halvår bliver turbulent, men vi følger løbende markedern og spejder efter de gode historier,” fortæller Bjørn Schwarz. ”I den forbindelse har vi især fokus på USA. Her er inflationen stadig høj, men modsat Europa er USA selvforsynende med energi, så her vil vi ikke se, at prispresset på samme måde kommer fra energikrisen.”

Det var en tale fyldt med hårde signaler, som chefen for den amerikanske forbundsbank leverede. Inflationen skal ned – koste, hvad det vil !

Større værktøjskasse

Ser man på centrale nøgletal, er der flere indikationer på, at USA vil kunne klare sig hurtigere gennem en forventet recession og komme bedre ud på den anden side. Her spiller centralbanken igen en rolle.

”Inflationen har bidt sig fast både i Europa og USA, og det gør allerede ondt på både virksomheder og i flere husholdninger. Men vi kan se, at centralbankerne er trukket i arbejdstøjet for at få styr på den,” fremhæver Bjørn Schwarz. ”Her er USA længere fremme, og renten er væsentligt højere end i Europa. Det betyder, at USA nu har en større værktøjskasse, når økonomien begynder at vende.”

”McKesson er den førende distributør af lægemidler og sundhedsudstyr i USA, og selskabet er også at finde i Canada og Europa,” forklarer Bjørn Schwarz.

Øje for kvalitetsselskaber

Gennem tiden har USA igen og igen vist, at landet kan ryste kriser af sig. Lige nu er ledigheden helt i bund, hvilket er et godt udgangspunkt for økonomien.

”USA har nogle virksomheder og produkter, der gør landet globalt førende på flere fronter. Samtidig er økonomien solidt forankret på et stort hjemmemarked, og derfor er amerikanerne ikke så afhængige af den globale økonomi,” forklarer Bjørn Schwarz. ”Lige nu har vi især øje for kvalitetsselskaber fra USA, der står godt på markedspladsen og har unikke produkter.”

Her fremhæver seniorporteføljemanageren blandt andet McKesson og Thermo Fisher, der begge opererer inden for sundhedsområdet.

Selvom Jerome Powells tale gav genlyd i hele verden, mener Bjørn Schwarz ikke, at man skal afskrive USA som investeringsområde. Nærmest tværtimod.“

”McKesson er den førende distributør af lægemidler og sundhedsudstyr i USA, og selskabet er også at finde i Canada og Europa,” forklarer Bjørn Schwarz. ”Thermo Fisher er til gengæld en af de førende producenter og leverandører af medicinteknisk udstyr til kunder i hele verden. Og det amerikanske marked står for halvdelen af selskabets omsætning.”

Ikke en helt normal fredag

En helt normal fredag blev det altså ikke i Jackson Hole, Wyoming. Og heller ikke på de internationale investeringsmarkeder. Centralbankdirektøren i USA ville det anderledes.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,2
Baseret på 5 anmeldelser