Kurstæsk til danske obligationer - Står obligationer bedre nu?

Kurstæsk til danske obligationer - Står obligationer bedre nu?

Stigende inflation, mindre likviditet i markedet og centralbanker, der varsler flere renteforhøjelser, har indtil videre betydet store tab til danske investorer i 2022, og helt galt var det frem til juni måned. Få et indblik i et historisk dårligt obligationsår.

Årets store og hurtige rentestigninger har betydet historisk store tab for danske obligationsinvestorer. Faktisk er de ikke set større i vores fondes levetid. Det forklarer seniorporteføljemanager Nikolaj Fabricius, der er ansvarlig for danske obligationer i Sydinvest.

”Ser man på udviklingen, er det især statsobligationer med lang løbetid, der har stået for skud, ligesom realkredit har været ekstra hårdt ramt,” fortæller Nikolaj Fabricius. ”Ser man på det første halvår af 2022, viste Nykredits Realkreditindeks eksempelvis et afkast på -14,9 % siden årets start. Det er det klart værste halvår, siden indekset blev oprettet i 1993. Det næstværste halvår var helt tilbage i 1994. Her viste indekset et afkast på -5,0 %.”

Der er mange, der i løbet af året har bemærket de store kursfald på danske obligationer. Vi har derfor sat Nikolaj Fabricius stævne for at høre nærmere om baggrunden for den voldsomme udvikling.

Det er lang tid siden, at realkreditobligationer har leveret så højt et løbende afkast ...“

En ny virkelighed

I løbet af 2022 blev renten på et almindeligt 30-årigt fastforrentet realkreditlån handlet helt op i 5 pct., mens den samme obligationstype året før kunne hentes hjem til en rente på beskedne 0,5 pct. I løbet af sommeren er renterne dog faldet en smule tilbage, men stigningen er stadig markant.

De kraftige rentestigninger har da også skabt en ny virkelighed for obligationsinvestorer, forklarer Nikolaj Fabricius.

“Udviklingen har taget markedet fuldstændigt på sengen og overrasket alle. Ved årets start var der ingen fare på færde, men pludselig ændrer alt sig på én gang: Renterne sættes op i rekordfart, inflationen stiger kraftigt, og der udbryder krig i Ukraine,” siger Nikolaj Fabricius og fortsætter:

“På en skala fra 1-10 vil jeg mene, at der er tale om en 8’er eller måske nærmere en 9’er, så vildt har det været.”

Pæn rente ift. risiko

Når renterne stiger, påvirker det obligationsmarkedet i form af faldende kurser på eksisterende obligationer. Mens kursfald er positive for boligejere, der har finansieret deres bolig via en given realkreditobligation, er situationen anderledes negativ for obligationsinvestorer: Kursfald koster på afkastet.

“Til gengæld betyder de aktuelle renteniveauer, der er markant højere end sidste år, at realkreditobligationer som aktivklasse nu tilbyder en pæn rente i forhold til den risiko, man påtager sig. Det var slet ikke tilfældet i starten af 2021, hvor afkastpotentialet ikke stod mål med risikoen. Nu har vi et marked, der er bedre i balance og fyldt med muligheder,” siger Nikolaj Fabricius.

Højt løbende afkast

Ifølge seniorporteføljemanageren er det mere end ti år siden, at obligationsinvestorer senest havde muligheden for at fylde investeringsporteføljen op med almindelige danske 30-årige fastforrentede realkreditobligationer med en kuponrente på 4 pct. til niveauer omkring kurs 100. Det fandt sted i 2010-2011 i kølvandet på den globale finanskrise.

“Det er lang tid siden, at realkreditobligationer har leveret så højt et løbende afkast, og jeg har da noteret mig, at aktivklassen for tiden udgør et meget bedre alternativ på afkastfronten end fx statsobligationer. Som porteføljemanager liver man jo helt op i sådan et marked,” tilføjer Nikolaj Fabricius med et glimt i øjet.

Udviklingen har taget markedet fuldstændigt på sengen og overrasket alle. Ved årets start var der ingen fare på færde, men pludselig ændrer alt sig på én gang...“

Obligationer udgør det stabile fundament

Kurstabene på danske obligationer påvirker de direkte investorer i danske obligationer, men også de indirekte investorer, som er investeret via forsigtige porteføljeløsninger som fx Sydinvest Konservativ.

Helt grundlæggende er obligationernes primære opgave ofte ikke at skabe et højt afkast, men derimod at sikre stabilitet i en samlet investeringsportefølje. Mens aktier kan svinge meget i begge retninger, ved man som obligationsinvestor, at man hvert år er garanteret en vis rente. Med andre ord er obligationer det stabile fundament, der indgår i de fleste porteføljer, hvor investor ønsker en fornuftig middelvej mellem et godt afkast og et fornuftigt risikoniveau. Men i år er desværre blevet helt anderledes.

Stort dilemma

Ifølge Nikolaj Fabricius står både private og professionelle investorer for tiden i et “kæmpe dilemma” drevet af høj inflation samt stigende korte renter og lange renter, der står i et krydsfelt mellem recessionsfrygt og hårde udmeldinger fra centralbankerne.

“I et historisk perspektiv har vi fortsat lave renter, men centralbankerne virker opsatte på at få dem højere op. Samtidig hører vi i stigende grad markedsdeltagere tale om risikoen for en recession. Spørgsmålet er derfor, hvilken indvirkning det vil få på ambitionerne om fremtidige rentehop fra centralbankerne,” slutter han.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,3
Baseret på 3 anmeldelser