Magtfuld præsident vil løfte Kina til storhed

Magtfuld præsident vil løfte Kina til storhed

100 års-jubilæet for Kinas Kommunistiske Parti blev i Kina fejret med pomp og pragt. DR’s Asien-korrespondent, Philip Khokhar, fortæller om Kinas stærke leder, Xi Jinping, og kommunistpartiets bestræbelser på at positionere Kina som ny supermagt.

Hvis de mange fremmødte på Tiananmenpladsen i Beijing var det mindste i tvivl om, hvad der skulle fejres 1. juli i år, fik de en visuel påmindelse, da 29 helikoptere i afstemt formation gled hen over hovedstadens største åbne plads. Helikopterne dannede tre store cifre, ét-nul-nul, der markerede hundredårsdagen for stiftelsen af Kinas kommunistiske parti (CCP).

Opvisningen var én af talrige indstuderede begivenheder, herunder storslåede militærparader og partisange under overværelse af særligt inviterede gæster og landets politiske elite. 

Tilbage i juli 1921, da 100 års-jubilaren blev stiftet af 13 unge mænd (12 ifølge andre kilder), havde få ventet, at organisationen ville komme til at styre hele Kina, eller at partiet efter hundrede år ville være verdens største med sine ca. 92 mio. medlemmer. Et parti, der styrer tæt på alle aspekter af livet i det land, der i dag har verdens næststørste økonomi efter USA.

Sydinvest interview

Philip Khokhar er 42 år og uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2004. Han har arbejdet i DR som indlandsreporter og redaktør på TV Avisen. Siden 2014 har han fungeret som Asien-korrespondent for DR.

Magten er koncentreret om én mand

I spidsen for partiet står én mand, der har koncentreret landets magt om sin egen person, forklarer den danske journalist Philip Khokhar, der er bosiddende i Shanghai og siden 2014 har dækket Kina som DR’s Asien-korrespondent. 

Kinas magtfulde leder er kommunistpartiets 68-årige generalsekretær, Xi Jinping, der udover at være præsident for Folkerepublikken Kina også er leder af Kinas centrale militærkommission samt øverst rangerende i politbureauets stående komité.

Stærkeste leder siden Mao

Ifølge Philip Khokhar har Xi Jinping sat sig tungt på magten siden tiltrædelsen som partiets generalsekretær i 2012 – og året efter som kinesisk præsident.

“Der er ingen tvivl om, at Xi Jinping står stærkt. I mine øjne er han den stærkeste leder siden Mao Zedong, der grundlagde Folkerepublikken Kina i 1949. Kina har altid været et autoritært styre, og nu er det ved at udvikle sig til et onemanshow. Ikke mindst efter at Jinping fik ændret landets forfatning. Det betyder, at han nu kan blive genvalgt som præsident udover de to perioder, der før var tilladt,” siger den 42-årige korrespondent og fortsætter:

“Jeg er helt sikker på, at han bliver genudnævnt næste år. Det vil i så fald være et brud på princippet om kollektiv ledelse i partiet, men én ting er sikker: Der står ingen klar i kulissen til at tage over.”

Det er meget få, der sætter spørgsmålstegn ved systemet, for det går jo godt for mange”

Forsat opbakning til kommunistparti

Det 100 år gamle kommunistparti kan ifølge Philip Khokhar takke landets økonomiske vækst og stigende levestandard for, at der er folkelig opbakning.

“Partiet sidder meget tungt på magten, og jeg ser ingen udfordringer på den korte bane. Ikke desto mindre ved systemet godt, at det ikke er elsket af befolkningen, men dog respekteret. Der er en stolthed i befolkningen over landets økonomiske fremgang. Men uden fortsat vækst kan partiet ikke regne med at blive siddende på magten,” forklarer Philip Khokhar, der siden 2014 har haft Beijing og Shanghai som base.

Philip Khokhar har tidligere boet i Beijing i Kina, men er nu bosiddende i Shanghai. Herfra dækker han Asien som korrespondent. Sydinvests fotograf var i efteråret heldig at møde ham på hans ferie i Danmark.

Befolkningen har flere penge mellem hænderne

I løbet af de syv år, Philip Khokhar har dækket Kina, har han selv observeret, hvordan befolkningen er blevet mere velstående. 

“Da jeg ankom til Beijing, var det ikke en særlig moderne by, men det er den blevet. Og Shanghai er en verdensby. Den økonomiske udvikling har gjort, at folk er blevet mere velhavende og har fået flere penge mellem hænderne,” siger han og fortsætter:

“Det virker også til, at landet nok skal klare sig gennem handelskrigen med USA, selvom der fx er kinesiske virksomheder, herunder Huawei, der er ramt. Lige nu er den stigende inflation og de stigende produktionspriser nok den største bekymring. Men det er ikke noget, der reklameres med, og vi har ikke ligefrem indsigt i Kinas reelle regnskaber.”

Man kan slippe af sted med lidt brok i privat regi, men udtaler man sig fx til internationale medier, får det konsekvenser.”

Rynkede bryn i det internationale samfund

Til gengæld er det sværere for kommunistpartiet at skjule sine bestræbelser for at bevare magten. Brud på menneskerettigheder, digital overvågning, undertrykkelse af befolkningen i Hongkong og halvoffentlige irettesættelser af ledende erhvervsfolk har på det seneste vakt bekymring i det internationale samfund.

“Den digitale overvågning, der finder sted overalt i Kina, er i sig selv et udtryk for den usikkerhed, der eksisterer i kommunistpartiet, som udmærket er klar over, at medlemmerne ikke er valgt af folket,” siger Philip Khohkar.

“Barren for, hvad man kan tillade sig, er sænket. Man kan slippe af sted med lidt brok i privat regi, men udtaler man sig fx til internationale medier, får det konsekvenser. Det ser vi også med erhvervsledere, der har opnået lidt for stor indflydelse via kinesiske virksomheder. Xi Jinping vil tillade meget, så længe det er i Kinas interesse, men det skal ikke gå ham eller partiet imod,” tilføjer han.

Det kineske symbol „Shou“, som ønsker én et godt helbred og langt liv.

Kun få kritiske spørgsmål fra befolkningen

Ifølge DR’s Asien-korrespondent er partiets magtdemonstrationer dog ikke noget, der holder mange kinesere vågne om natten.

“En af de ting, der har overrasket mig i Kina, er faktisk, at det er de færreste, jeg møder, der har stærke politiske holdninger. Det er meget få, der sætter spørgsmålstegn ved systemet, for det går jo godt for mange,” tilføjer han.

Fest for en af verdens førende nationer

De festlige begivenheder på den store Tiananmenplads i Beijing i juli havde netop til hensigt at demonstrere Kinas fremgang og position som en af verdens førende nationer – både politisk, økonomisk, kulturelt og militært.

I Beijing deltog et stort antal kinesiske militærfolk i paradeuniformer, og helikopteropvisningen over den kinesiske hovedstad blev desuden suppleret af en formation af 10 hurtigtgående fly med kulørte fartstriber efter sig.

Af Martin Kjærsgaard Nielsen, finansjournalist

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

2,6
Baseret på 9 anmeldelser