Stor afhængighed af små mikrochips

Stor afhængighed af små mikrochips

De små mikrochips findes nu overalt, og den eksplosive udbredelse af de små komponenter i moderne forbrugsgoder skaber lukrative investeringsmuligheder i udvalgte Emerging Markets-selskaber.

De små mikrochips findes nu overalt, og den eksplosive udbredelse af de små komponenter i moderne forbrugsgoder skaber lukrative investeringsmuligheder i udvalgte Emerging Markets-selskaber.

En akut mangel på mikrochips i den globale bilindustri har skabt panderynker i direktionslokalerne hos verdens største bilproducenter. Uden de bittesmå elektroniske komponenter, der i stigende grad anvendes i produktionen af nye biler i alt fra servostyring til underholdningssystemer, er fabrikkernes samlebånd gået i stå. Manglen på chips er blevet yderligere forværret af COVID-19 krisen. Alene i 2021 anslås situationen ifølge konsulenthuset AlixPartners at koste verdens bilproducenter i omegnen af 370 mia. kroner i tabt omsætning.

„Mikrochips er i dag alle steder i moderne elektronik. De er en essentiel del af indmaden i hverdagsprodukter som computere, mobiltelefoner, digitale kameraer, vaskemaskiner, køleskabe, LED-pærer og meget andet.“

Små mikrochips overalt i dit hjem

Bilindustrien er ikke alene om afhængigheden af de små enheder, der består af såkaldte halvlederkomponenter af materialer som fx silicium. 

Mikrochips er i dag alle steder i moderne elektronik. De er en essentiel del af indmaden i hverdagsprodukter som computere, mobiltelefoner, digitale kameraer, vaskemaskiner, køleskabe, LED-pærer og meget andet. Komponenterne er derfor afgørende for den teknologiske udvikling, der driver verdens computerkraft på tværs af utallige områder fra sundhedssektoren til militære systemer.

“Den enorme vækst i anvendelsen af elektronik på verdensplan har skabt kontinuerligt flotte vækstrater i den globale halvlederindustri, der står for udvikling og produktion af de elektroniske komponenter,” forklarer aktiechef Jesper Engedal, der bl.a. har det investeringsmæssige ansvar for fonden Sydinvest Globale EM-aktier.

Enorm omsætning blandt få selskaber

I de seneste 20 år har halvlederindustrien, der domineres af få selskaber fra Taiwan, Sydkorea, USA og Japan, leveret gennemsnitlige årlige vækstrater på ca. 13 %, og ifølge statistikbanken Statista ventes industriens globale omsætning i 2021 at opnå en størrelse på ca. 2.894 mia. kr.

Nogle af verdens mest avancerede mikrochips udvikles og produceres af det store taiwanske selskab TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), der er industriens mest værdifulde.

“TSMC’s effektive produktionsapparat kombineret med årtiers erfaring og massive investeringsprogrammer har givet selskabet et teknologisk forspring, der tydeligt ses ved, at selv deres største konkurrenter er kunder hos selskabet,” siger aktiechef Jesper Engedal.

Asiatisk forspring i produktionen

I en industri, der er så afgørende for den fortsatte teknologiske udvikling af den globale markedsplads, er den asiatiske aktørs stærke markedsposition ikke gået ubemærket hen hos Sydinvests specialister i Emerging Markets.

“TSMC står bare rigtigt stærkt på markedet. De har optimeret deres processer over lang tid, og de har et forspring, der er til at få øje på. Sidste år producerede selskabet mere end 11.600 forskellige produkter for mere end 500 kunder, bl.a. Apple, Nvidia, Qualcomm og AMD. Selskabet er dygtigt ledet, så man skal virkelig stå tidligt op, hvis man vil konkurrere med dem,” tilføjer aktiechefen.

Jesper Engedals tillid til selskabet afspejles i, at TSMC p.t. er den største aktieposition i Sydinvest Globale EM-aktier. Fondens næststørste aktieposition er investeret i TSMC’s sydkoreanske konkurrent, elektronikvirksomheden Samsung, der også producerer halvlederkomponenter.

Få selskaber dominerer markedet

Historisk set har Sydinvests specialister været vidne til store omvæltninger i den globale industri for halvlederkomponenter. En udvikling, der har skabt en helt ny konkurrencesituation, hvor markedet domineres af få udbydere.

Vi har for år tilbage oplevet, at selskaber i USA, Europa og Japan valgte at lukke deres egen produktion ned for i stedet at koncentrere sig om designprocessen - og overlade produktionen til selskaber i Taiwan og Sydkorea. Oprindeligt var der 20-30 spillere i markedet, men i dag sidder en lille håndfuld aktører på 97 pct. af markedet,” siger Jesper Engedal.

Den globalt stigende efterspørgsel efter mikrochips har samtidig medført, at de tilbageværende markedsaktører er blevet mere værdifulde. I de seneste fem år er aktiekurserne hos de to selskaber i Sydinvests porteføljer, TSMC og Samsung, steget med henholdsvis 337 % og 220 % (pr. 01.05.2021).

“Oprindeligt var der 20-30 spillere i markedet, men i dag sidder en lille håndfuld aktører på 97 pct. af markedet,”

Stormagters spil om en lille chip

I takt med, at mikrochips i stigende grad bliver uundværlige for den fremtidige teknologiske udvikling, både civilt og militært, er verdens politiske stormagter blevet opmærksomme på at styrke leveringssikkerheden af de højteknologiske komponenter til at dække eget behov. I den kommende udgave af Sydinvest Horisont graver vi dybere ned i den geopolitiske konflikt, der er opstået mellem USA, Kina og Europa, og stiller spørgsmålet: Hvem kontrollerer adgangen til fremtidens elektroniske komponenter?

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

Vær den første til at anmelde