Horisont
September 2019
  • Valg i USA
  • Politik
  • Politisk usikkerhed
  • Økonomi
Læsetid: 4.00 minutter
Trump kæmper for positive amerikanske nøgletal

Trump kæmper for positive amerikanske nøgletal

Den økonomiske vinkel

af Mathias Dollerup Sproegel Makroanalytiker Sydbank

Den amerikanske præsident Trump kæmper mod pressen, mod Kina og mod centralbanken for at sikre sig de bedst mulige økonomiske nøgletal, når han går ind i valgkampen. Efter et historisk langt opsving viser den amerikanske økonomi dog tegn på afmatning i væksten.

af Mathias Dollerup Sproegel
Makroanalytiker
Sydbank

4.00 min.
  • September 2019
  • Valg i USA
  • Politik
  • Politisk usikkerhed
  • Økonomi

Det amerikanske præsidentvalg nærmer sig med hastige skridt, og valgkampen er på mange måder i fuld gang. Valgresultatet vil afsløre amerikanernes vurdering af Trumps embedsperiode. Både Trumps kritikere og tilhængere vil uden tvivl se tilbage på fire år med en ny diplomatisk dagsorden, hvor dagspressen og de globale aktiemarkeder nærmest med et jerngreb er blevet styret fra Trumps Twitter-konto.

Genvalg kræver god økonomi

Selv om der er lidt over et år til præsidentvalget, er valgkampen allerede skudt i gang. Demokraterne er ved at finde deres modkandidat til Trump, og samtidig har Trump travlt med at sikre sig de optimale betingelser for et genvalg. En uhyre vigtig forudsætning for et genvalg er blandt andet en stærk økonomi. Historiske erfaringer viser, at det aldrig er lykkedes en amerikansk præsident at blive genvalgt, hvis økonomien slår bakgear. ”It’s the economy, stupid!”, som Bill Clinton rammende formulerede det.

Advarsler om mulig recession

Trump kender helt sikkert de barske kendsgerninger. Han har derfor haft travlt med at mane de nuværende recessionsbekymringer i USA og den globale økonomi til jorden. Trump vil for alt i verden undgå en økonomisk nedtur. Men avisspalterne er allerede fyldt med advarsler om en forestående amerikansk recession. Her er skribenterne særligt optaget af advarslerne fra den amerikanske rentekurve.

 

Historisk set har en af de mest pålidelige recessionsindikatorer været forskellen mellem renten på en 10-årig og 2-årig amerikansk statsrente. Når forskellen har været negativ – idet den 10-årige rente var lavere end den 2-årige rente – har det været et varsel om en kommende amerikansk recession. Fænomenet kaldes en ”inverteret rentekurve”. Typisk er recessionen indtruffet et til to år efter inverteringen af rentekurven.

Figur 1: amerikansk BNP-vækst (højre akse) og spænd mellem 10-årig og 2-årig rente (procentpoint)

 

Handelskonflikt presser væksten

En væsentlig forklaring på de globale vækstbekymringer er Trumps protektionistiske handelspolitik. Snart vil hele den amerikanske import fra Kina være omfattet af straftold. Hvis det bliver tilfældet, vil det være et alvorligt slag for den globale økonomi. Smilet risikerer at stivne hos forbrugere og virksomheder. Alene usikkerheden om den globale verdenshandel er gift for virksomhedernes investeringer. Derfor bliver det ekstremt spændende i de kommende måneder, om Trump går planken ud mod Kina. For der er ingen tvivl om, at den handelspolitiske dagsorden er en meget svær politisk balancegang for Trump.

 

Det var vigtigt for Trump at indfri valgløftet om et handelsopgør med Kina. Men det har ikke været uden omkostninger. Ved Trumps valgsejr i 2016 var det helt afgørende, at Trump hev sejren i land i flere af de afgørende svingstater. Især blandt landmændene i Ohio, Wisconsin og Iowa blev Trump den helt store stemmesluger. Handelskonflikten mod Kina har dog været en omkostningsfuld affære for de amerikanske landmænd, da Kina – som et skarpt modtræk til Trumps toldkanoner – har droppet at fylde indkøbskurven med amerikanske landbrugsvarer. Hvordan Trump doserer handelspolitikken, bliver derfor altafgørende for, om han bliver genvalgt. Den konfrontatoriske linje overfor Kina er en politisk vindersag i den brede befolkning. Men buen skal heller ikke spændes så hårdt, at de afgørende kernevælgere i blandt andet landbruget sætter krydset ved en demokrat.

"Den konfrontatoriske linje overfor Kina er en politisk vindersag i den brede befolkning"

Nærmest dagligt har chefen for Fed, Jerome Powell (tv.), været genstand for heftig kritik fra Trumps berygtede Twitter-konto.

Trump udfordrer centralbanken

Det er ikke kun kinesiske indrømmelser, der står højt på Trumps ønskeliste. Rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank (Fed) står lige så højt på ønskesedlen, hvis ikke højere. Nærmest dagligt har chefen for Fed, Jerome Powell, været genstand for heftig kritik fra Trumps berygtede Twitter-konto. Kritikken har været så kraftig, at det til tider har virket, som om Powell har arbejdet med en pistol for panden. Man kan kun gisne om, hvilken betydning Trumps offentlige kritik af Fed har haft for Feds pengepolitik. Faktum er dog, at det pengepolitiske pendul igen svinger over mod en lempeligere pengepolitik i USA.

En afmatning i væksen

De mørkere skyer over den globale økonomi, der blandt andet er opstået som følge af Trumps handelskrig, er en af årsagerne til, at Fed er i gang med at lempe pengepolitikken. Vækstopbremsningen har også ramt USA, men foreløbig har vækstafmatningen været mindre udtalt end i Europa og Kina. De amerikanske forbrugere er stadig flittige til at svinge kreditkortet. Deres optimisme har holdt hånden under den amerikanske økonomi og skabt fundamentet for det længste økonomiske opsving i amerikansk historie.

 

Fremgangen har betydet, at arbejdsløsheden befinder sig på et af de laveste niveauer i over 50 år. Samtidig er der lav inflation, og derfor oplever forbrugerne lige nu en solid reallønsfremgang. Den store optimisme blandt forbrugerne ønsker Trump at veksle til stemmer i valgboksen til næste år.

De amerikanske forbrugere er stadig flittige til at svinge kreditkortet. Her ses en fyldt parkeringsplads foran Target, en af de store detailkæder i USA.

"Man kan kun gisne om, hvilken betydning Trumps offentlige kritik af Fed har haft for Feds pengepolitik"

Der venter derfor Trump et hårdt politisk år frem mod præsidentvalget, hvor der skal kæmpes på flere fronter. Præsidentens evne til at navigere i de indenrigs- og udenrigspolitiske udfordringer bliver afgørende for, om Trump får fire år mere i Det Hvide Hus, eller om der skal sættes en ny retning i amerikansk politik.

 

Der venter derfor Trump et hårdt politisk år frem mod præsidentvalget, hvor der skal kæmpes på flere fronter. Præsidentens evne til at navigere i de indenrigs- og udenrigspolitiske udfordringer bliver afgørende for, om Trump får fire år mere i Det Hvide Hus, eller om der skal sættes en ny retning i amerikansk politik.

 

 

Læs den politiske vinkel på USA i dag her (analyse af Poul Erik Skammelsen)