Horisont
Maj 2021
  • Aktier
  • Corona
  • Rejsebranchen
Læsetid: 4.00 minutter
 Turisme - Skarpt udskilningsløb venter rejsebranchen

 Turisme - Skarpt udskilningsløb venter rejsebranchen

Interview med
Jacob Pedersen Aktieanalysechef Sydbank

Danskerne forventer fleksibilitet af en trængt rejsebranche, når turismen åbner op igen. De stærkeste virksomheder vil komme styrket ud af COVID-19 krisen, forudser ekspert i luftfarts- og rejsebranchen.

Interview med
Jacob Pedersen
Aktieanalysechef
Sydbank

4.00 min.
  • Maj 2021
  • Aktier
  • Corona
  • Rejsebranchen

At rejse er at leve, og det gælder særligt for brancher og industrier, derbeskæftiger sig med turisme og anden form for rejseaktivitet. COVID-19 pandemien har ramt den globale turist- og rejsesektor hårdt, og smertegrænsen er ved at være nået, vurderer Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

 

“Rejsebranchen er en af de industrier, der er tvunget allermest i knæ af COVID-19 pandemien. Hele sektoren er i den grad presset af nedlukningen og de omfattende restriktioner, og der vil givetvis være selskaber, der må dreje nøglen om. Det har vi allerede set eksempler på,” siger Jacob Pedersen og fortsætter:

 

“Også hotel- og restaurationsbranchen har været voldsomt ramt, og vi skal formentlig helt hen til 2022 eller 2023, før vi er tilbage til normale tilstande.” 

“Også hotel- og restaurationsbranchen har været voldsomt ramt, og vi skal formentlig helt hen til 2022 eller 2023, før vi er tilbage til normale tilstande.”

Mangler i vaccinationsprogram

Efter mange års analysedækning af bl.a. luftfartsselskabet SAS har Jacob Pedersen erhvervet en særlig indsigt i den europæiske luftfarts- og rejsebranche. At vaccinationsprogrammet i EU ikke er oppe i fulde omdrejninger, hjælper ifølge Jacob Pedersen ikke på branchens fremtidsudsigter.

 

“Generelt kan man sige, at udrulningen af vaccinerne går stærkt i USA, Storbritannien og Israel, mens det har været fodslæbende i EU. Det er skidt, for det er jo gift for de brancher og industrier, der ligger ned og har gjort det længe. Endnu en ødelagt sommersæson vil komme til at gøre virkelig ondt, særligt i Sydeuropa,” siger Jacob Pedersen.

Rejser sælger på genåbning

Ifølge aktieanalysechefen afhænger rejsebranchens muligheder i 2021 “fuldstændig” af de restriktioner, der gælder i Europa og resten af verden.

 

“Vi kan se, at der bliver solgt flere rejser, så snart der gøres forsøg på at åbne op og vende tilbage til mere normale forhold. Muligheden for at planlægge betyder meget, men det har også meget at sige, hvordan der rent faktisk ser ud på de destinationer, som det er muligt at rejse til. Det sidste betyder noget for rejselysten,” siger han.

 

“Vi kan se, at der bliver solgt flere rejser, så snart der gøres forsøg på at åbne op og vende tilbage til mere normale forhold”

Genåbner ikke til normale tilstande

Selvom restriktionerne gradvist bliver løftet, vender aktørerne ikke tilbage til en normal hverdag, men til et lavere aktivitetsniveau, understreger aktieanalysechefen. At mange virksomheder i dag lider under større gældsniveauer end før COVID-19 krisen, vil også få konsekvenser for fremtiden.

 

“Svage konkurrenter kommer til at bokse gevaldigt med at omstille sig, mens de stærke virksomheder, der er i balance, vil drage fordel af konkurrenternes svagheder. De stærke virksomheder, der har stået godt i markedet før coronakrisen, vil komme styrket ud af krisen. COVID-19 har været en accelerator i udskilningsløbet,” vurderer Jacob Pedersen.

„Nogle vil blive hjemme i stedet for at rejse udenlands og har det fint med det. Vi vil komme til at se en større andel af danskere, der booker ferie i Danmark, for besværet med at planlægge en tur til udlandet, der ikke bliver til noget- det gider man altså ikke“ - aktieanalysechef Jacob Pedersen, Sydbank.

Sommersæson vil ligne sidste år

Når det gælder indeværende år, ser Jacob Pedersen helt overordnet en forbrugerlyst, der deler sig i to.

 

“Der er en gruppe med stor udlængsel, der er villig til at gøre næsten hvad som helst for at komme et andet sted hen. Og så er der en anden gruppe, der kan leve med at vente yderligere 6-8 måneder, før det bliver muligt at rejse under nogenlunde normale vilkår,” siger han og fortsætter:

 

“På den måde kan første del af sommersæsonen komme til at ligne sidste år ret meget. Nogle vil blive hjemme i stedet for at rejse udenlands og har det fint med det. Vi vil komme til at se en større andel af danskere, der booker ferie i Danmark, for besværet med at planlægge en tur til udlandet, der ikke bliver til noget - det gider man altså ikke. Det bliver i høj grad et spørgsmål om psykologi.”

„For hver uge og hvert vaccinestik rykker lyset og muligheden for at komme af sted tættere på.”

Krav om fleksibilitet ved rejser

Flere flyselskaber har også luret, at der skal tilbydes en højere grad af fleksibilitet end før krisen, hvis der skal kunder i butikken.

 

“Medmindre der tilbydes fuld fleksibilitet for de rejsende, får man ikke noget solgt. Man er nødt til at servere en meget fleksibel pakke, der ikke kommer til at koste den ferierejsende penge, hvis rejsen bliver aflyst,” vurderer Jacob Pedersen.

Forretningsrejser vil være ramt længe

Men hvad er udsigterne for rejsebranchen på lidt længere sigt?

 

“Mit bud er, at der går et par år, før de fritidsrejsende er tilbage på førkriseniveau. Vi skal i hvert fald hen imod slutningen af 2022. Når det gælder de forretningsrejsende, vil branchen ligge underdrejet langt, langt ind i fremtiden. Virtuelle møder er blevet hverdag, og virksomhederne har indikeret, at de vil skære mellem 20-50 pct. af deres rejser væk. Det vil ødelægge en meget vigtig indtjeningskilde for flyselskaberne og tvinge dem til at gentænke deres forretning,” siger Jacob Pedersen.

Mulighederne for at rejse kommer tættere på

Han tilføjer, at vi i de kommende kvartaler kan se frem til, at der vil være væsentligt færre afgange end før krisen, altså en lavere frekvens, mens antallet af destinationer nok relativt hurtigt kommer tilbage på noget, der minder om normalt niveau.

 

“Hvor hurtigt vi kan vende tilbage til normalen, afhænger af rejserestriktionerne rundt omkring i hele Europa, og de er igen afhængige af vaccine-udrulningerne i de enkelte lande. De nye vaccinepas er den helt store joker, men der er en masse lavpraktiske spørgsmål, vi skal have svar på først. Kan de forskellige vaccinepas fungere sammen? Kan briternes vaccinepas automatisk bruges i lufthavnen i København?,” spørger aktieanalysechef Jacob Pedersen retorisk og tilføjer:

 

“Men for hver uge og hvert vaccinestik rykker lyset og muligheden for at komme af sted tættere på.”