11. nov. 2020 kl. 09:35
1620 visninger

Mulig vaccine trækker markedet op

Nyheden om en mulig vaccine tog mandag finansmarkederne med storm. Flere aktiemarkeder steg voldsomt, og selskaber inden for fx luftfart, turisme og detailsalg mærkede stor interesse.

Pfizer & BioNTech meddelte mandag, at deres vaccine mod COVID-19 foreløbigt har vist meget gode testresultater. Det estimeres, at op mod 90 % af de ca. 40.000 testpersoner har undgået COVID-19 sygdom (de har i hvert fald været symptomfri). Det er langt bedre end forventet, hvor håbet var, at en effektivitet på 60 % ville være tilstrækkelig for at blive godkendt af sundhedsmyndigheder. Det forventes, at selskabet bliver færdig med testresultatet i løbet af november. Det er stadigvæk uklart, om vaccinen har nogen bivirkninger for forskellige aldersgrupper, og hvor lang tid immuniteten vil vare. 

 
Aktiemarkedet tog godt imod nyheden. En potentiel genåbning i landene rundt om i verden kan give liv til selskaber inden for luftfart og krydstogter samt casinoer. De steg 20 – 40 % oven på nyheden. Bankerne har også reageret meget positivt med udsigt til en hurtigere genåbning, mindre tab på udlån og generelt en højere vækst. På den anden side faldt kursen på de store teknologiselskaber, der har nydt godt af fx online shopping, streaming og løsninger for hjemmearbejde. I Sydinvest var det især Ligevægt & Value-selskaberne, der så store stigninger.
 
Kursstigninger
(samlet afkast 9. og 10. november 2020)
 
Globale valueaktier  6,28 %
Små globale aktier 3,72 %
Samlede globale aktier 1,92 %
 
Godt nyt for fysiske selskaber
Når der så kommer troværdige nyheder om en lovende vaccine, betyder det meget for især valueaktierne. En genåbning af samfundene i den fysiske verden vil givetvis understøtte mindre og mellemstore valueaktier. De er hovedsageligt cykliske aktier, som er gearet mod den fysiske verden (bilproducenter, detailsalgskæder, luftfart, banker), mens store dele af vækstaktierne er gearet mod en virtuel/online verden. 
 
COVID-19 lukkede den fysisk verden ned og dermed valueaktierne, mens store vækstaktier, som lever i den virtuelle verden, lukrerede på det. Eksempelvis blev et af vores selskaber som Ralph Lauren, der er bredt repræsenteret i fysiske butikker, reelt set lukket ned, mens et vækstselskab som Amazon fortsat kunne servicere kunder i en online verden og endda tage markedsandele.
 
Value er stadig bagud på point
Selvom bevægelsen i går var voldsom, retter det langt fra op på den store ulighed, som der er skabt over en årrække mellem value- og vækstselskaber. Valueselskaberne handles stadig meget billigt. Med andre ord: skulle der kommer flere positive vaccinenyheder, vil det uden tvivl sætte yderligere gang i den bevægelse, vi har set i dag og i går.
 
For Sydinvest af seniorporteføljemanagere Romanas Narusis og Michael Dahlwad Thomassen, Sydbank

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,9
Baseret på 7 anmeldelser

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet