25. nov. 2021 kl. 15:33
75 visninger

Nye chipfabrikker løser ikke manglen nu og kan føre til o...

Flere tiltag er i gang verden over for at sætte skub i produktionen af de efterhånden livsnødvendige mikrochips, der sidder i alt fra telefoner til tørretumblere, biler og robotter.

Men de massive investeringer løser ikke problemet her og nu og kan faktisk føre til overkapacitet på markederne, vurderer analytiker.

De sidste mange måneders mangel på mikrochips har presset producenter i både Europa, USA og Asien og har udskudt produktionen af en lang række varer. Men gennem den seneste tid har flere spillere meldt sig på banen med kæmpemæssige investeringer i et forsøg på at komme problemet til livs.

Blandt andet planlægger sydkoreanske Samsung Technologies en investering på 17 mia. dollar i en fabrik i den amerikanske delstat Texas, mens Taiwan Semiconducters er ved at gøre det samme i Arizona og Intel i Europa.

Det er også blevet en prioritet hos flere landes regeringer. Den japanske regering har eksempelvis afsat godt 600 mia. yen - svarende til 5,2 mia. dollar - i sin finanslov til at støtte halvlederindustrien, mens Taiwan overvejer et muligt samarbejde med tre østeuropæiske lande om produktionen af mikrochips.

Det er dog ikke noget, man skal regne med sikrer elektronik under juletræet. Der er tale om højt specialiseret teknologi, og det kan flere år at bygge en fabrik, lyder det fra Anders Elbak, der er chefanalytiker hos analysehuset IDC.

- At Intel og Samsung forsøger at finde ud af, hvor de skal bygge en fabrik i henholdsvis Europa og USA er ikke noget, løser ikke problemet her og nu. Det løser det selvfølgelig på et eller andet tidspunkt, men ikke på kort sigt, siger Anders Elbak til MarketWire.

Faktisk kan investeringerne vise sig at komme på et ubelejligt tidspunkt, vurderer han.

- Der begynder også at være en bekymring for, at der kan føre til et overudbud i 2023. Der er selvfølgelig en pukkel i øjeblikket, der skal håndteres, men hvis fabrikkerne skal køre på fuld kapacitet, kan det føre til overudbud i markedet, som kan risikere at få effekter på markederne med faldende priser, siger Anders Elbak.

- Vi har også set med coronakrisen, at der har været en global øgning i salget af elektronik, som man ikke kan forvente fortsætte på samme niveau fremadrettet, lyder det videre.

.\\˙ MarketWireChristian Iversen Kielberg +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail: finans@marketwire.dk , www.marketwire.dk

Mest læste artikler

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet