Forventninger til 4. kvartal - Internationale obligationer

3. oktober 2017 - 14:15

Genvalg af Merkel i Tyskland og valget af Macron i Frankrig er basis for et stabilt politisk klima i Europa.

Forventninger til kommende kvartal
I USA er væksten tiltaget i løbet af sommeren, mens inflationen stadig holder sig på et lavt niveau. Forbruger- og erhvervstilliden ligger fortsat på et højt niveau, så økonomien forventes at forblive i god form resten af året. De voldsomme orkaner, der har ramt det sydlige USA, vil dog påvirke amerikansk økonomi negativt i de kommende kvartaler.

Normaliseringen af pengepolitikken fortsætter i USA
Den amerikanske centralbank, Fed, har indikeret, at normaliseringen af pengepolitikken fortsætter, så endnu en renteforhøjelse kan imødeses i december, og desuden vil Fed i oktober begynde at neddrosle sit store opkøbsprogram ved ikke længere at geninvestere renter og udløbne obligationer.

Disse forhold kan føre til et opadgående pres på de amerikanske renter og understøtte dollaren i de kommende måneder. Tendensen kan blive forstærket, hvis det lykkedes for Trump at få gennemført sin nyligt bebudede skattereform.

Stabilt politisk klima i Europa
I Europa har den økonomiske udvikling været stærkere og bredere funderet end ventet. Genvalg af Merkel i Tyskland og valget af Macron i Frankrig er basis for et stabilt politisk klima i Europa, så også her ventes den positive udvikling at forsætte. Da Den Europæiske Centralbank, ECB, har sagt, at den også snart vil neddrosle sit opkøbsprogram, kan det også give et opadgående pres på renterne i Europa.

I Japan udvikler økonomien sig stabilt.
Ledigheden og inflationen er lav, så Bank of Japan fortsætter den lempelige pengepolitik med at holde den 10-årige rente stabil omkring 0 %. Det vil sikkert give en stabil renteudvikling i resten af 2017. Det vil være meget overraskende, hvis Shinzo Abe ikke bliver genvalgt som premierminister ved valget i oktober.

Af seniorporteføljemanager Jørn Jeppesen, den 3. oktober 2017. 

Tilbage