Kvartalsforventninger til danske obligationer

2. august 2017 - 08:30

Et strukturelt inflow i Danmark vil holde kronen stærk og udskyde en rentestigning. Derfor vil Danmarks Nationalbank afvente ECB, før de ændrer på styringsrenten

Væksten og inflationen i amerikansk økonomi har i 2. kvartal ikke været helt så høj som ventet. USA er tæt på fuld beskæftigelse, men moderate lønstigninger har sammen med lave oliepriser holdt inflationen og renterne i ro. Forbruger- og erhvervstilliden ligger fortsat på et højt niveau, hvilket indikerer, at økonomien fortsat vil være i relativ god form resten af året. Den amerikanske centralbank, FED, er også af den overbevisning, at opbremsningen i amerikansk økonomi er forbigående, så FED forhøjede igen styringsrenten i juni, og vi forventer, at endnu en renteforhøjelse er i sigte i år.

De korte amerikanske renter er som følge heraf steget i år, men de lange renter er faldet, da det ikke lykkedes for præsident Trump at gennemføre sin økonomiske politik med store skattelettelser og infrastrukturprojekter. En stærkere vækst i 2. halvår og mere medvind til Trumps politik kan føre til et opadgående pres på de amerikanske renter og understøtte dollaren.

Økonomisk udvikling i Europa
I Europa har den økonomiske udvikling været stærkere og bedre funderet end ventet. Usikkerheden om den politiske udvikling i Europa er også blevet mindre, efter at Emmanuel Macron vandt en komfortabelt sejr ved præsidentvalget og det efterfølgende parlamentsvalg. Fremgang for proeuropæiske partier i Holland og Tyskland har yderligere forbedret den politiske udvikling. 

Den Europæiske Centralbank, ECB, har i 2. kvartal droppet sin bias mod lavere styringsrenter. Disse forhold har ført til højere renter i Europa i år, og denne udvikling ventes at fortsætte resten af året.

Nationalbanken afventer
I Danmark forventer vi, at Danmarks Nationalbank vil afvente ECB med at ændre på styringsrenten. Det store overskud på betalingsbalancen og fortsatte attraktive muligheder på det danske obligationsmarked for specielt dollarinvestorer bevirker, at der er et strukturelt inflow i Danmark, hvilket vil holde kronen stærk og dermed udskyde en rentestigning til efter ECB. Dermed forventer vi, at de korte renter i Danmark er låst fast en rum tid endnu, hvorimod de lange renter mere vil følge det generelle rentebillede.

Af seniorporteføljemanager Nikolaj Fabricius den 2. august 2017.
 

Tilbage