Kvartalsforventninger til danske obligationer

13-10-2017 11:00:00

Vi forventer, at de korte renter i Danmark er låst fast en rum tid endnu, hvorimod de lange renter mere vil følge det generelle rentebillede.

I USA er væksten tiltaget i løbet af sommeren, mens inflationen stadig holder sig på et lavt niveau. Forbruger- og erhvervstilliden ligger fortsat på et højt niveau, så økonomien forventes at forblive i god form resten af året. De voldsomme orkaner, der har ramt det sydlige USA, vil dog påvirke amerikansk økonomi negativt i de kommende kvartaler.

Den amerikanske centralbank, Fed, har indikeret, at normaliseringen af pengepolitikken fortsætter, så endnu en renteforhøjelse kan imødeses i december, og desuden vil Fed i oktober begynde at neddrosle sit store opkøbsprogram ved ikke længere at geninvestere renter og udløbne obligationer.

Disse forhold kan føre til et opadgående pres på de amerikanske renter og understøtte dollaren i de kommende måneder. Tendensen kan blive forstærket, hvis det lykkedes for Trump at få gennemført sin nyligt bebudede skattereform.

I Europa har den økonomiske udvikling været stærkere og bredere funderet end ventet. Genvalg af Merkel i Tyskland og valget af Macron i Frankrig er basis for et stabilt politisk klima i Europa, så også her ventes den positive udvikling at fortsætte. Da Den Europæiske Centralbank, ECB, har sagt, at den også snart vil neddrosle sit opkøbsprogram, kan det også give et opadgående pres på renterne i Europa.

I Danmark forventer vi, at Nationalbanken vil afvente ECB med at ændre på styringsrenten. Det store overskud på betalingsbalancen og fortsatte attraktive muligheder på det danske obligationsmarked for specielt dollarinvestorer gør, at der er et strukturelt inflow i Danmark, hvilket vil holde kronen stærk og dermed udskyde en rentestigning til efter ECB. Dermed forventer vi, at de korte renter i Danmark er låst fast en rum tid endnu, hvorimod de lange renter mere vil følge det generelle rentebillede.

Af seniorporteføljemanager Nikolaj Fabricius, for Sydinvest den 13. oktober 2017.

Tilbage