Obligationer fra højrentelande i modvind

Visninger: 1786 Dato: 09. maj. 2018 kl. 12:00

Efter en hård april for obligationer fra højrentelande er modvinden tiltaget i maj.

Der er reelt tale om strid modvind til EM-obligationer indtil nu i maj med afkast i de forskellige Sydinvest HøjrenteLande-afdelinger på mellem -0,8 % til -2,2 %. Maj er ellers på mange markeder forholdsvis rolig med stort set uændrede amerikanske renter, mens toneangivende aktieindeks i mange tilfælde er steget en smule. Derudover er olieprisen stort set uændret.

Hvorfor?
Modvinden skyldes dels eftervirkningerne af amerikanske rentestigninger i år og en stærk USD, dels øgede geopolitiske spændinger, herunder risiko for en amerikansk-kinesisk handelskrig, præsident Trumps stop for atomaftalen med Iran samt de amerikanske sanktioner mod Rusland. Derudover har der i de seneste uger været pres på valutaerne fra Argentina, Rusland og Tyrkiet, hvilket også har påvirket stemningen generelt.

Grundlæggende er der ikke nogen enkelt faktor at hænge udsalget op på. Modvinden er måske en konsekvens af stort flow ind i aktivklassen tidligere, som er blevet mindre stabilt på det seneste.

Markederne vil efter vores vurdering atter falde til ro
EM-økonomierne vokser fortsat solidt, og råvarepriserne understøtter eksportørerne. De fleste EM-landes betalingsbalancer er forbedret over de seneste 5 år, og landene er derfor ikke så sårbare. Men aktuelt er det en ringe trøst, når modvinden er kraftig. Vi vurderer dog, at markedet vil falde til ro igen, fordi der netop ikke er noget fundamentalt skævt eller ude af trit. Derudover vurderer vi, at EM som følge af udsalget er ved at være billig i forhold til andre aktivklasser.
 

Af senioranalytiker Hans Christian Bachmann, for Sydinvest den 9. maj 2018.

Tilbage