09. jun. 2020 kl. 15:00
4938 visninger

Pilen vender for højrentelandene

Efter store dyk i kurserne er HøjrenteLande-fondene på vej op igen. Efterspørgslen efter obligationer er steget, og investorerne viser igen interesse for markedet. Men det er der også brug for.

Obligationer fra højrentelande mærkede turbulensen, da coronakrisen satte ind i marts måned. Mens usikkerheden steg, og investorerne solgte ud af deres porteføljer, kom der pres på de mere risikobetonede obligationer. Det betød store kursfald for HøjrenteLande-fondene.

I maj vendte udviklingen for højrentelandene, og den gode stemning er fortsat ind i den første uge af juni. Et mere roligt marked og nogle gode afkast har også fået investorerne til at vende tilbage til obligationer fra højrentelandene. I den seneste uge har der været den største indstrømning af nye penge ind i aktivklassen hos investeringsforeninger, ETF’er og lignende siden januar.

Brug for investorer
Men der er også hårdt brug for pengene, da Covid-19 har efterladt store huller i højrentelandenes budgetter. Og de skal finansieres på den ene eller anden måde. Når økonomierne lider, som de gør lige nu, er højere skatter ikke vejen frem, og i stedet skal pengene findes på lånemarkedet.

Især de mellemøstlige oliestater har været meget aktive med at udstede nye obligationer, for her har faldet i olieprisen efterladt et ekstra stort hul i budgettet. Disse lande har dog nogle af de bedste kreditvurderinger blandt højrentelandene, hvilket gjorde, at de var blandt de første tilbage på markedet i april. Landene kunne have valgt at dykke ned i deres formuer i oliefonde, men det har man ikke gjort. De mellemøstlige oliestater har ikke så store lokale obligationsmarkeder, og derfor har de valgt at udstede obligationerne i dollars eller euro.

Rusland går imod strømmen
Et olieland, som ikke har udstedt i ekstern valuta i år, er Rusland. Ikke fordi man ikke har kunnet, men modsat golfstaterne har Rusland et stort og varieret lokalt obligationsmarked. Det russiske finansministerium har derfor kunnet udstede rigeligt i rubler. Når Rusland fokuserer på det lokale obligationsmarked, betyder det, at der er færre nye obligationer udstedt i dollar og euro. Denne mangel på udstedelser og en sund offentlig økonomi betyder, at Rusland på trods af olieprisfaldet har årets højeste afkast i indekset for obligationer fra højrentelande udstedt i dollar.

Godt nyt fra OPEC+
Rusland kan selv vælge, om man vil udstede i USD, men for de andre olielande spiller olieprisen en meget stor rolle, og fra den front var der i lørdags godt nyt. OPEC+ valgt nemlig at forlænge produktionsreduktionen en måned til slutningen af juli. Forlængelsen kom efter, at Saudi-Arabien og Rusland satte tommelskruerne på de lande, der bliver betegnet som ”snyderne” med Irak i spidsen. Disse lande har ikke reduceret olieproduktionen i nær det omfang, som var lovet. Den ekstra måneds forlængelse giver oliemarkedet mere tid til at komme i balance og måske begynde at få nedbragt de rekordstore olielagre.

For Sydinvest af senioranalytiker Hans Christian Bachmann, Sydbank

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,6
Baseret på 7 anmeldelser

Mest læste artikler

16. apr. 2021 kl. 13:58

Video: God start på året

Video: God start på året
21. maj. 2021 kl. 08:00

Investér i ny dansk aktiefond

Investér i ny dansk aktiefond
15. apr. 2021 kl. 12:44

Højrentelande presset af rentestigninger i USA

Højrentelande presset af rentestigninger i USA
31. maj. 2021 kl. 15:07

Solide kinesiske nøgletal

Solide kinesiske nøgletal
10. jun. 2021 kl. 08:42

”Kun få markeder kan følge med det danske”

”Kun få markeder kan følge med det danske”
26. maj. 2021 kl. 10:59

Toneangivende indeks fylder 125 år

Toneangivende indeks fylder 125 år