Primærvalg i Argentina rammer højrentelande

Visninger: 3199 Dato: 12. aug. 2019 kl. 15:55

Forventninger om en afvisning af den markedsvenlige siddende argentinske præsident Macri i efterårets valg har fået markederne til at dykke. Det har betydet fald i fonde med obligationer fra højrentelande.

I Argentina har der i weekenden været primærvalg op til præsidentvalget til oktober.  Men i forhold til, hvad de fleste forstår ved at primærvalg, så er det argentinske valg lidt anderledes. I Argentina har partierne allerede valgt, hvem der stiller op som præsidentkandidat for hvert parti, mens det ved lov er bestemt, at vælgerne skal stemme. Det betyder, at primærvalget i går reelt var en meningsmåling, hvor alle vælgerne blev spurgt.

Hvad viste dette primærvalg så? Vælgerne vil ikke længere have den markedsvenlig præsident Macri og søger i stedet mod venstrefløjspopulisterne (bedre kendt som peronisterne). Helt konkret fik kandidaten Fernandez 47,7 % og dermed mere end 15 %-point flere stemmer end Macri, hvilket betyder, at der skal ske en stor stemningsændring frem til oktober, hvis Macri skal genvælges.

Med den sandsynlige afvisning af Macris reformer og valget af en populist er udsigterne for den argentinske økonomi meget mørke, hvilket i dag har fået landets statsobligationer og valuta til at styrtdykke. Det rammer Sydinvests HøjrenteLande-afdelinger i dag.

For Sydinvest af Hans Christian Bachmann
Senioranalytiker, Sydbank

Læs også Aktiekommentar om Argentina

Tilbage