Sådan vælger vi
de rigtige valueaktier

Visninger: 837 Dato: 25. feb. 2019 kl. 11:05

Hvorfor er en aktie billig? Og hvornår er den billig nok til at være en god valuecase? Læs om to selskaber og investeringsstrategien i Sydinvest USA Ligevægt & Value.

Der er mange grunde til, at en aktie kan være billig. Oftest er det, fordi selskabet oplever en lav, men stabil vækst, hvilket gør, at investorerne tildeler selskabet en lav værdiansættelse. Disse aktier kaldes for stabile valueaktier. Eksempler på stabile valueaktier finder vi inden for fødevarer og medicin.

Den anden forklaring er, at selskabet har oplevet en ekstraordinær høj vækst og indtjening, som forventes at falde fremadrettet. Denne type aktier kalder vi for cykliske valueaktier. Eksempler på cykliske valueaktier finder vi inden for it, råvarer og industri.

Nedenfor har vi udvalgt to investeringscases, som beskriver vores arbejde med udvælgelsen af begge typer valueaktier i Sydinvest USA Ligevægt & Value.

Micron Technology: Store prisudsving på DRAM
Micron er blandt verdens største producenter af DRAM-hukommelse, som anvendes i alt fra bærbare computere til smartphones og servere. Markedet er domineret af tre store spillere, og der er tale om en yderst kapitalintensiv og cyklisk branche.

Det er dyrt, kompliceret og langsommeligt at bygge nye fabrikker, hvilket gør det svært at matche udbud med efterspørgsel. Det betyder, at priserne kan svinge meget, og det er også grunden til, at DRAM-branchen til tider er en af verdens mest profitable brancher, mens den til andre tider er en af de værste brancher at befinde sig i. Så længe der fortsat efterspørges smartphones og bærbare computere, som skal kunne yde mere og mere, vil efterspørgslen efter DRAM være til stede. Man kan derfor roligt investere i DRAM-aktier, når de rammes af cyklisk modvind. Vi ved nemlig, at det nok skal lysne igen.

Dårlige tider kan således hurtigt afløses af gode tider i en cyklisk branche. Et godt tidspunkt at købe Micron-aktien på er derfor, når det kort fortalt ser allerværst ud, hvilket vil sige, når indtjeningen er faldet meget, og aktien er billigt værdiansat. Omvendt sælger man aktien, når det ser allerbedst ud. Man må med andre ord forsøge at være på forkant med prisudviklingen for bedre at kunne time sine køb og salg.

I Sydinvest USA Ligevægt & Value har vi købt og solgt Micron adskillige gange efter ovenstående opskrift, og vores succesrate har indtil nu været ganske god.

CenturyLink: For stort og dyrt opkøb
CenturyLink er det tredjestørste selskab inden for telekommunikation i USA kun overgået af AT&T og Verizon. Selskabet udbyder telefoni og bredbånd til både private og til erhverv på tværs af 37 stater. Traditionelt har telekommunikation været kendetegnet ved at være en meget stabil branche med en forudsigelig og stabil vækst i både salg og indtjening. Alle har brug for telefoni og bredbånd, og grundet branchens kapitalintensive natur har det været svært for nye spillere at få foden indenfor og rokke ved de største spilleres dominans.

Vi har i Sydinvest USA Ligevægt & Value ejet CenturyLink igennem en årrække. Årsagen har været aktiens stabile træk kombineret med en attraktiv værdiansættelse, et højt udbytte og en stærk balance med en begrænset mængde gæld. Sidstnævnte er en væsentlig faktor for os, da det er med til at sikre, at det høje udbytte også kan udbetales fremadrettet, og at selskabet er godt rustet til potentielt dårlige tider.

Vores positive syn på aktien ændredes i slutningen af 2016, da CenturyLink annoncerede et opkøb af Level 3 Communications. Level 3 Communications leverer forskellige løsninger indenfor bredbånd og fiber, og CenturyLink så selskabets produkter som et godt match til sine egne. Opkøbet var dog både stort og dyrt for CenturyLink, og det var i stor grad finansieret med gæld. Vi valgte derfor efter nøje overvejelse at sælge CenturyLink i foråret 2017, da den store gældsbyrde og de kommende udfordringer med at integrere et stort opkøb gjorde os bekymrede for det fremtidige udbytte.

CenturyLink har sidenhen haft en svær tid grundet en række skuffende regnskaber og ikke mindst, at selskabet har set sig nødsaget til at skære sit udbytte med 54 %. Stabile valueaktier som CenturyLink anvender ofte en højere grad af gæld i deres kapitalstruktur, da de netop har en stabil indtjening, som kan bære det. Til tider kan det dog blive for meget af det gode, men det kan være svært at identificere, hvor grænsen går. Det skifter fra selskab til selskab og kræver derfor en unik vurdering.

Stor forskel på valueaktier
Som vi kan se af de to investeringscases, kan der være stor forskel på typen af valueaktier, og man kan ikke nødvendigvis anvende samme mekaniske tilgang til begge typer. I teamet bag Sydinvest USA Ligevægt & Value gør vi meget ud af at kombinere en række veldokumenterede screeninger med en mere kvalitativ tilgang til det enkelte selskab. Det gør os i stand til at udnytte, hvad der historisk set har virket inden for aktieudvælgelse og tilpasse den viden til det enkelte selskab.

Få flere informationer om fonden her

Tilbage