31. maj 2021 kl. 15:07
7609 visninger

Solide kinesiske nøgletal

Den kinesiske økonomi kører - i forhold til mange andre økonomier - i noget nær den sædvanlige rille og er tilbage på trenden fra før COVID-19. Det understøttes af solide nøgletal.

I dag har vi fået erhvervstillidstallene for maj (PMI). De viste, at økonomien fortsat vokser støt.  PMI var 51,0 svarende til begrænset vækst for fremstillingssektoren. Til gengæld var PMI for servicesektoren høj (55,2), hvilket passer fint med, at der her også er mest at indhente. 

Aktuelt er PMI-indeksene nogle af de bedste økonomiske nøgletal til at vise, hvor økonomierne står. Det skyldes, at de fleste ”år-over-år” nøgletal er forvrænget af nedlukningen og genåbningen sidste år. 

Stor afhængighed af små mikrochips
Læs også

Stor afhængighed af små mikrochips

Læs artikel

Stærk kinesisk valuta

Et andet tegn på styrken af den kinesiske økonomi er valutaen (CNY), som i sidste uge styrkedes til det stærkeste niveau over for US-dollaren siden 2018. Over for euroen er valutaen stort set uændret siden starten af 2020, hvilket kun den tjekkiske krone kan prale med. Reelt betyder det, at CNY er klart den stærkeste af de vigtige EM-valutaer.

I Asien er valutaerne fra Indien, Indonesien og Thailand ca. 10 % svagere end CNY i samme periode. Til sammenligning er den russiske rubel 22 %, den brasilianske real 31 % og den tyrkiske lira 35 % svagere end CNY. 

Den stærke CNY er selvfølgelig heller ikke gået ubemærket forbi ledelsen i den kinesiske centralbank, som i sidste uge kommenterede, at man ikke skulle forvente, at kursen var ensrettet. Grundlæggende er centralbanken formentlig nogenlunde tilfreds med det nuværende niveau, fordi en stærk CNY dæmper inflationen, hvorimod en for stærk CNY er dårlig nyt for eksporten. Centralbanken har hidtil holdt sig fra at intervenere på valutamarkedet. 

Udarbejdet for Sydinvest af senioranalytiker Hans Christian Bachmann, Sydbank

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

2
Baseret på 23 anmeldelser