Stigende renter rammer danske obligationer

Visninger: 2650 Dato: 24. mar. 2020 kl. 13:30

Markedsturbulensen i kølvandet på COVID-19 rammer ikke kun aktiemarkederne - også investorer i danske obligationer kan mærke effekten. Her er udsvingene dog heldigvis mindre.

Aktiemarkederne har de seneste uger set massive fald og stor turbulens, men ifølge Sydbanks cheføkonom Søren V. Kristensen har investorerne ikke søgt over i statsobligationer eller guld, hvilket de ellers plejer.

”I det nuværende marked har institutionelle investorer lige nu kun et ønske, og det er at gå kontant,” forklarer Søren V. Kristensen. ”Alt, hvad der kan blive solgt fra, bliver solgt fra. Og det gælder også det, man normalt betegner som sikre havne – fx danske statsobligationer og guld.”

Renten på boliglån stiger
Selvom obligationerne har set kursfald, er de begrænsede i forhold til udviklingen på fx aktiemarkedet. For de danske realkreditobligationer har kursfaldene dog været kraftigere end for danske statsobligationer. For blot et par uger siden kunne man vælge et 0,5 %-lån tæt på kurs 98. I dag ligger kursen i 90, mens 2 %-lånet er åbnet. Det er der ifølge Søren V. Kristensen en god forklaring på.

”Investorerne går lige nu ud af alt, hvad der lugter af kreditobligationer. Det kan være virksomhedsobligationer, højrentelandeobligationer, men også danske realkreditobligationer. Merrenterne til sammenlignelige statsobligationer kører ud, og det resulterer hurtigt i kurstab på de forskellige typer obligationer.”

Nødvendige hjælpepakker presser renterne
Lige nu søsætter flere lande historiske hjælpepakker, der skal sørge for at holde en hånd under økonomierne.

”Vi ser en række store hjælpeforanstaltninger fra lande rundt om i verden. Hjælpepakker, der er helt centrale for at kunne holde økonomierne i gang,” udtaler Søren V. Kristensen. ”Men omfanget af hjælpepakkerne vokser, og derfor skal der lånes flere penge. Når der kommer flere lån på markedet, presser det naturligt kurserne på lånene yderligere ned.”

Læs også nyheden 'Økonomisk stimulering fra hele verden'

Hvordan ser det ud på den anden side?
”Som vi ser det, vil kursfaldene og turbulensen vare ved i uger eller måske måneder endnu. Både på grund af den fortsatte spredning af COVID-19, og fordi landene lukker yderligere ned,” fortæller Søren V. Kristensen.

”Når vi kommer om på den anden side, er der stadig gode forudsætninger for, at vi vil se renten falde igen, hvorfor vi kan forvente at se kursstigninger på obligationerne igen. Danske stats- og realkreditobligationer skal nok være på ønskesedlen hos mange institutionelle investorer.”

Hav is i maven
”Vi ser lige nu nogle store udsving både på aktie- og obligationsmarkederne. Som vi ser udviklingen lige nu, er det vigtigste, at man som investor tager det roligt og ikke handler overilet,” udtaler fondsdirektør Niels Skovvart fra Sydinvest. ”Er man meget i tvivl om sine investeringer, bør man kontakte sin rådgiver og sikre sig, at man har den rigtige investeringsprofil.”

Af kommunikationskonsulent Anders Øhrberg Thrane


FAKTA
Afkast i Sydinvests danske obligationsfonde pr. 23.3.2020:

Fond Marts 2020 ÅTD 5 år
Sydinvest Fonde - 3,34 % - 2,13 % 2,20 %
Sydinvest Korte Obligationer - 2,22 % - 1,64 % 2,01 %
Sydinvest Mellemlange Obligationer - 3,35 % - 2,06 %

2,48 %

Sydinvest Mellemlange Obligationer Akk. - 3,34 % - 2,08 % 2,46 %

 

Tilbage