25. maj. 2022 kl. 16:27
222 visninger

Torm/Direktør: Pris på tankfragt går over 50.000 dollar o...

USA er lige nu det travleste marked for fragt af brændstof, og det giver penge i kassen hos tankrederiet Torm, der lever af at flytte benzin, diesel og flybrændstof.

Senest er har dagsraterne ramt 50.000 dollar om dagen på det amerikanske marked, fortæller Christian Lind-Hauge, direktør for Torm i USA.

Til sammenligning var priserne 40.000 dollar globalt for blot få uger siden, mens dagsraterne i hele 2021 var i niveauet 12.000-14.000 dollar per dag.

Han uddyber samtidig, at det hurtigt skifter, og at Østen havde det stærkeste marked for blot to uger inden.

- Vi prøver hele tiden at forudse den slags, og vi måler det region mod region. Hvis nogen kan lave flere penge et andet sted, så skal skibet være der, siger han og tilføjer, at det måles på kvartalsbasis, da det tager tid at flytte et skib.

Det er typisk sæsonudsving, der er afgørende for, hvor man placerer flåden. Her ser man blandt andet mod vejrforhold som orkansæsonen i USA, der kan udfordre raffinaderiernes produktion. Et andet parameter er feriesæsonen, der dog blev sat ud af takt under coronapandemien, hvor hverken bil- eller flyvaner var, som de plejer.

De høje rater betyder også, at der er stort fokus på at drive skibene effektivt, fordi det er mange penge der misses, hvis et skib ligger unødigt længe i en havn.

- Der er rigtig meget fokus på effektiv drift på det punkt, netop fordi priserne er så høje lige nu. Det påvirker også, hvor man forsøger at placere skibene, fordi der kan være forskel fra region til region, siger Christian Lind-Hauge.

SVÆRT AT FORUDSIGE NIVEAU AF OPTUR

Hos Torm undlader topledelsen af give finansielle forventninger til året, men topchef Jacob Meldgaard har tidligere oplyst, at selskabet forventer et bedre 2022 end det underdrejede 2021.

Den pludselige fremgang har dog været svær at forudse, lyder det fra Christian Lind-Hauge.

- Der har været så mange nye faktorer, der har spillet ind. Der har været en generel forventning om, at det ville stige. Men hvis nogen siger, at de havde forudset de her tal, så ville de nok lyve. For halvanden måneds tid siden var der et gevaldigt "spike", siger han og fortæller, at man kortvarigt ramte 100.000 dollar.

- Det afgørende for os har været flådefordelingen, siger han.

Det amerikanske marked har været i fremdrift over de seneste år, og i 2019 gik USA fra at være nettoimportør til at blive eksportør af olie. Houston-området i staten Texas, hvor Torms amerikanske hovedkontor ligger, er det travleste område for rederiet.

.\\˙ MarketWireTrine Vestergaard +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail:finans@marketwire.dk, www.marketwire.dk

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet