23. jun. 2022 kl. 17:06
49 visninger

Torsdagens aktier: Jyske og Vestas i bund på rød dag - Un...

Bank-aktierne indtog sammen med Vestas bunden af eliteindekset torsdag, hvor Royal Unibrew førte an i den modsatte ende af indekset med en stigning.

Samlet faldt C25-indekset 0,6 pct. til 1554,96.

Her var bankerne udsat, fordi renterne - især i Europa - har været nedadgående. Samtidig har den stigende inflation og frygten for en forestående recession ramt de selskaber, der er særligt bundet op på forbrug.

- Det er samme historie, som vi har set de sidste par dage, hvor der ikke er voldsomme bevægelser på indeksniveau, men hvor de underliggende bevægelser er store. Det er især hos de cykliske elementer af indekset – herunder Mærsk, Vestas og bankerne – som alle har en højere konjunkturfølsomhed. De fører an, siger Otto Friedrichsen, der er aktiechef hos Formuepleje.

- Jeg tror, at en stor del af forklaringen i dag hænger sammen med renteudviklingen og de PMI’er, vi har set offentliggjort både henover formiddagen og eftermiddagen. Niveauet bekræfter den usikkerhed, som aktier har været omgærdet af i længere tid, siger han videre.

Fra morgenstunden landede der PMI-tal, der beskriver indkøbschefernes syn på økonomien og aktiviteten, fra Tyskland, og de skuffede over hele linjen. Også de amerikanske tal, der blev offentliggjort senere på dagen, faldt mere end ventet.

HUG TIL BANKER

Torsdag var der især hug til bankerne, og Jyske Bank indtog bunden af C25-indekset med et fald på 5,6 pct. til 363,50 kr.

Nordea var også tynget af et fald på 3,1 pct. til 64,99 kr., mens Danske Bank var med i bunden med et minus på 2,6 pct. til 105,45 kr.

Det er især de faldende renter, der retter spotlyset mod bankerne, fordi det går ud over deres indtjening.

MÆRSK OG VESTAS RAMT AF CYKLISK NEDTUR

De cykliske aktier var udsat torsdag, og det ramte A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie faldt 2,1 pct til 16.535 kr.

Siden månedens begyndelse aktien smidt i omegnen af 20 pct., bemærkede Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank.

- Det er voldsomt at se, og der er ikke noget, der kan forklare, hvorfor den skal så meget ned. Det er på få uger, siger han og uddyber, at det formentlig skyldes frygten for, at recession vil ramme sektoren, siger han.

Også Vestas er under pres, og det kan hænge sammen med, at udgangen af kvartalet nærmer sig, uden at selskabet er i nærheden af at have annonceret den mængde ordrer, som markedet venter.

- Derfor vil Vestas være i fokus den næste uge, siger Mads Zink.

Aktien faldt 3,7 pct. til 168,14 kr.

DRILLINGS FUSIONSPARTNER SÆLGER RIGGE

Noble Corporation, som Maersk Drilling planlægger en fusion med, har fået underskrevet en aftale om at sælge fem rigge, der er nødvendigt for at selskabet kan få godkendt sammenlægningen af de britiske konkurrencemyndigheder.

Det meddelte Maersk Drilling torsdag eftermiddag, hvilket var umiddelbart efter, at de britiske myndigheder udskød sin endelige afgørelse til 1. september.

Maersk Drilling venter, at fusionen kan være på plads senest inden udgangen af tredje kvartal i år.

Aktien faldt 5 pct. til 321,20 kr.

B&O OG SAS UNDER PRES

B&O har de senere år været ramt af den ene globale krise efter den anden. Interne opgørelser viser, at stigende fragtpriser, mangel på komponenter, krigen i Ukraine og de kinesiske nedlukninger har sendt audio- og videokoncernen en ekstra regning på 200 mio. kr. i 2021/22-regnskabet, som sluttede med udgangen af maj, skriver Finans.

B&O dykker 2,3 pct. til 13,59 kr.

SAS-piloterne skulle efter sigende også bejle til Ryanair for at få en overenskomstaftale i hus, alt imens fagforeningen har varslet strejke over for SAS. Det fremgår af en sms, som Berlingske Business er i besiddelse af.

SAS-aktien faldt 5,7 pct. og har tabt over 50 pct. siden årets start.

ANALYSENYT TIL DFDS

Der var analysenyt til DFDS, der fik genoptaget dækningen hos Danske Bank med anbefalingen "køb" og et kursmål på 300 kr. for aktien.

Aktien steg 0,8 pct. til 222,40 kr.

Schouw & Co. fik sænket kursmålet hos SEB til 665 kr. fra 690 kr., men anbefalingen er fortsat "køb", fremgår det af Bloomberg News.

Aktien faldt 2,2 pct. til 471 kr.

NNIT, der onsdag annoncerede salget af sin Hybrid Cloud Solutions-forretningsenhed, fik torsdag hævet anbefalingen hos Danske Bank til "køb" fra "hold". Kursmålet blev sat op til 120 kr. fra 87 kr.

Aktien steg 1,3 pct. til 75,90 kr.

.\\˙ MarketWireTrine Vestergaard +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail:finans@marketwire.dk, www.marketwire.dk

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet