23. sep. 2022 kl. 15:56
105 visninger

USA/åbning: Fortsætter i Asiens og Europas sure fodspor

Børserne i New York fortsætter fredag den nedtur, som har grebet de globale aktiemarkeder.

Kort efter handelsstart taber det brede S&P 500-indeks 1,4, og de tunge aktiers Dow Jones-indeks falder 1,1 pct., mens det teknologidominerede Nasdaq mister 1,4 pct.

Torsdag faldt de tre indeks 0,4-1,4 pct. - mest for Nasdaq-indekset - og dermed fortsatte de amerikanske aktiehandlere i deres europæiske kollegers sure fodspor, og i Fjernøsten fortsatte den negative stemning fredag morgen.

Bekymringen for udviklingen i den globale økonomi og for selskabernes indtjening som følge af centralbankernes stramninger af pengepolitikken, geopolitisk uro og stigende energipriser, synes dermed at fortsætte endnu en omgang kloden rundt.

TEKNOLOGI FØRER AN

Teknologi og vækstaktier fører an i tilbagegangen i den indledende handel med fald til megacap-navne som Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft og Tesla på 0,7-1,9 pct. under indtryk af, at den toneangivende amerikanske tiårige amerikanske rente er på højeste niveau i 11 år.

Nervøsiteten for recession har især grebet markederne, efter at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag hævede renten med de ventede 75 basispoint og signalerede en længere periode med stigende rente.

Samtidig har en række selskaber - senest FedEx og Ford Motor - udsendt dystre udsigter for indtjeningen.

BLANDEDE PMI-TAL

Kort efter åbningen har handlerne fået mere konkret indsigt i stemningen blandt selskaberne med friske tal for stemningen blandt indkøbscheferne med offentliggørelse af friske PMI-tal for september.

Ifølge Bloomberg News viste de en værdi på 51,8 for industrisektoren, på 49,2 for servicesektoren og på 49,3 for det samlede indeks. Alle værdier lå over det ventede, og et indeks over 50 indikerer fremgang for sektorerne.

NYE KURSMÅL OG ANBEFALINGER

Selskabsmæssigt er der kort efter handelsstart fald til Costco Wholesale på 1,2 pct., efter at varehuskæden rapporterede et fald i sine marginer i fjerde kvartal på grund af højere fragt- og lønomkostninger under indtryk af stigende inflationspres og globale forsyningskædeproblemer.

Chipproducenten AMD falder 1,3 pct. i de første handler, efter at finanskæmpen Morgan Stanley har sænket kursmålet for aktien til 95 dollar fra 102 dollar.

Frygten for recession rammer også fritidsaktierne, og krydstogtaktier som Carnival, Royal Caribian og Norwegian Cruise taber 2,6-5,2 pct. i den indledende handel.

Evercore er også udsat for negativ analytikerbehandling. Schweiziske UBS har sænket anbefalingen til "sælg" fra "neutral, og investeringsbanken aktie falder 2,1 pct. kort efter åbningen.

Aktien i biotekselskabet Spero Theraperutics falder 2,1 pct., selv om Evercore har løften sin anbefaling til "outperfom" fra "in-line" med henvisning til at selskabet samarbejde med GSK giver strategisk fleksibilitet.

FEDEX FALDER

Aktien i logistikselskabet Fedex taber desuden 2,4 pct. Selskabet annoncerede torsdag i forbindelse med sit regnskab for første kvartal af 2022/23 besparelser for op mod 2,7 mia. dollar i indeværende regnskabsår. Det blev der umiddelbart taget godt imod af investorerne, men fredag er der igen pres på aktien.

.\\˙ MarketWireHenning Nielsen +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail: finans@marketwire.dk , www.marketwire.dk

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet