11. jun. 2021 kl. 16:02
274 visninger

USA/åbning: Grøn åbning med ny tumult i Orphazyme

Stigningerne har atter fået tag i det amerikanske aktiemarked fredag, hvor investorerne synes ubekymrede, selv om inflationstal torsdag viste den største prisstigningstakt siden 1992 målt på kerneforbrugerpriserne.

De amerikanske renter faldt endda torsdag oven på prisstatistikken, da investorerne tilsyneladende køber ind på centralbankens argument om, at inflationen vil være midlertidig.

En del af forklaringen på den tiltagende inflation var da også stigende priser på brugte biler, hvilket formentlig er et midlertidigt fænomen.

S&P 500-indekset stiger med 0,1 pct. oven i et plus på 0,5 pct. torsdag, hvor indekset lukkede i rekord. Nasdaq-indekset stiger 0,1 pct., og Dow Jones er gået frem med 0,3 pct.

Kemikoncernen Dow Chemical trækker mest i indekset af samme navn, efter at Standard & Poor´s har løftet sin kreditvurdering af selskabet til "BBB" fra "BBB-". Dow stiger 1 pct.

VERTEX I MODVIND

Vertex Pharmaceuticals dratter derimod 9 pct., efter at det amerikanske biotekselskab har afsluttet sine bestræbelser på at udvikle en behandling mod en sjælden genetisk sygdom, der påvirker lunger og lever

Efter at have rapporteret resultater fra et midtvejsforsøg har Vertex meddelt, at lægemiddelkandidaten VX-864 sandsynligvis ikke vil gøre væsentlig gavn for patienterne.

Det skriver Bloomberg News.

Børshuset Barclays anser dog kursfaldet som en købsmulighed. Ifølge børshuset afspejler den nuværende aktiekurs ikke nogen værdi for pipeline-aktiverne og en rabat i forhold til forretningen inden for cystisk fibrose.

Vertex har i en periode været i kridthuset hos biotekinvestorerne baseret på salget af sine behandlinger af cystisk fibrose, en genetisk sygdom, der gør patienter sårbare over for lungeinfektioner.

MEME-AKTIER

Blandt de sociale mediebrugeres favoritaktier - de såkaldte "meme-aktier" - stiger computerspilkæden Gamestop 5,5 pct. Biografkæden AMC Entertainment ligger 6 pct. højere, mens sundhedskoncernen og sygekassen Clover Health falder 1 pct. Ændringer kommer efter tocifrede fald i de tre aktier torsdag, hvor investorerne i stedet pludseligt og uden bagvedliggende nyt kastede deres opmærksomhed på danske Orphazyme.

Selskabets amerikansk noterede ADS var torsdag en overgang oppe med 1400 pct., og handlen blev i løbet af torsdagen i USA suspenderet hele 20 gange.

Facit for den vilde torsdag blev en stigning 301,5 pct. til 21 dollar. Orphazyme har ingen forklaring på interessen.

- Investorer, der køber selskabets ADS (der er de enkelte aktier under en ADR-notering, red.) eller aktier, kan tabe en markant andel af deres investeringer, hvis prisen på disse efterfølgende falder, advarer det danske biotekselskab.

Fredag falder Orphazyme 31 pct. til 14,44 dollar. Det svarer til 88,54 kr. omregnet. I København stiger Orphazyme med 134 pct. til 80 kr.

KØBSINTERESSE FOR KEMIVIRKSOMHED

Kemivirksomheden Atotech stiger 3,4 pct. fra åbningen. Ifølge Reuters har MKS Instruments henvendt sig med et muligt købstilbud.

Der er også fremdrift i halvlederproducenten Magnachip Semiconductor efter et uopfordret købstilbud på 35 dollar per aktie fra Cornucopia Investment Partners. Magnachip stiger 12 pct.

Fra nøgletalsfronten kom der fredag klokken 16 tal foreløbige for forbrugertilliden i USA. University of Michigans forbrugertillid er steget til 86,4 i juni, mens forventningen var 84,2 i, en stigning fra 82,9 i maj, viser estimater indsamlet af Bloomberg News.

/ritzau/Finans

Mest læste artikler

16. apr. 2021 kl. 13:58

Video: God start på året

Video: God start på året
21. maj. 2021 kl. 08:00

Investér i ny dansk aktiefond

Investér i ny dansk aktiefond
15. apr. 2021 kl. 12:44

Højrentelande presset af rentestigninger i USA

Højrentelande presset af rentestigninger i USA
31. maj. 2021 kl. 15:07

Solide kinesiske nøgletal

Solide kinesiske nøgletal
10. jun. 2021 kl. 08:42

”Kun få markeder kan følge med det danske”

”Kun få markeder kan følge med det danske”
26. maj. 2021 kl. 10:59

Toneangivende indeks fylder 125 år

Toneangivende indeks fylder 125 år

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet