USA/Sydbank: Udviklingen i ISM-indekset skuffer investorerne

Dato: 02. dec. 2019 kl. 16:40
De amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, ISM, skuffer i november. Og Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, mener, at "historien om industriens comeback får et skud for boven."

- Humøret i den amerikanske industri aftog yderligere i november efter et spinkelt tegn på en stabilisering i sektoren i oktober. ISM-indekset ligger og svinger tæt på det laveste niveau siden finanskrisen, skriver han i en kommentar.

I november faldt indekset til 48,1 fra 48,3 i måneden før, viser tallene fra Institute of Supply Management mandag. Ifølge Bloomberg News var konsensus blandt økonomerne en stigning til 49,2.

- Udviklingen i ISM-indekset skuffer investorerne, som havde sat næsen op efter en stigning. Derfor falder renterne og euroen vinder i den grad terræn overfor dollaren, påpeger cheføkonomen.

- Dollaren svækkes til det laveste niveau i mere end en uge. Vi havde dog på forhånd fået flere regionale aktivitetsindeks, der havde antydet, at der fortsat er store udfordringer i industrien, lyder det fra Søren V. Kristensen.

Det er blandt andet handelskonflikten mellem USA og Kina, der er med til at presse industrien. Efter positive pip om en mulighed for en delaftale mellem de to lande, så peger den senere tids tavshed om vanskeligheder.

- Dagen i dag er dog et glimrende eksempel på, hvorfor handelskrigen måske får nogle virksomheder til at holde igen med eksempelvis at investere. Trump har nemlig ud af det blå sat told på stål og aluminium fra Brasilien og Argentina. Sådan en manøvre kan gøre livet svært for flere amerikanske virksomheder, skriver han.

I Sydbank venter man en mere mærkbar opbremsning i den amerikanske økonomi. Og banken hælder fortsat til yderligere rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

/ritzau/Finans

Tilbage