24. nov. 2022 kl. 14:19
66 visninger

USA/tendens: Udsigt til mindre renteløft er godt nyt for ...

Det er godt nyt for aktierne, at den amerikanske centralbank ser ud til at være klar til at skrue ned for størrelsen af sine renteløft ved de kommende møder i bankens renteudvalg.

Den nyhed var onsdag med til at sende de amerikanske indeks op, og torsdag peger også futures i en positiv retning, mens der er lukket for handel i USA. Amerikanerne samles torsdag for at spise kalkun og pumpkin pie, mens de fejrer Thanksgiving, og derfor holder aktie- og obligationsmarkederne lukket.

Når investorerne vender retur fredag, er det desuden til et kortere handelsdag end normalt.

Torsdag midt på dagen peger futures for de tre ledende indeks - Dow Jones, S&P 500 og Nasdag - i retning af stigninger i niveauet 0,2-0,5 pct., når der igen bliver åbnet for handel fredag.

Den positive stemning skyldes fokus på de af onsdagens nøgletal, der pegede i retning af, at inflationen måske har toppet. Samtidig indikerede referatet fra det seneste møde i centralbanken, Federal Reserve, at de kommende renteløft kan blive mindre end de 75 basispoint, der har været linjen de seneste måneder.

Nøgletallene viste en stigning i antallet af nye ledige i sidste uge, som kan indikere, at der måske er ved at ske en opblødning i det stramme amerikanske arbejdsmarked. Ydermere viste en opgørelse fra University of Michigan, at forbrugerne i USA nu ser en lavere inflation det næste år end for blot et par uger siden.

Det sendte samlet aktierne op og renterne ned onsdag.

INDEKS SENDT OP EFTER REFERAT

Det brede S&P 500-indeks vandt frem med 0,6 pct., Dow Jones-indekset steg 0,3 pct., og Nasdaq-indekset blev løftet mest med 1,0 pct.

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation faldt med 6 basispoint til 3,70 pct., hvilket var 2 point under renten, da obligationsmarkedet i Danmark lukkede onsdag. I løbet af onsdagen svingede den tiårige rente mellem 3,69 og 3,79 pct.

Den toneangivende toårige amerikanske statsobligation så samtidig sin rente bakke med 4 basispunkter til 4,48 pct. onsdag.

- Rentefaldene skyldes i høj grad, at flere centralbankmedlemmer i Fed og ECB er begyndt at signalere, at størrelsen af næste renteforhøjelser kan blive lavere end 75 basispoint. Dette blev understreget i referatet fra Fed-mødet i starten af november, hvor der bar en ret bred støtte til at dæmpe tempoet i de kommende renteforhøjelser, skriver Jyske Bank i sin renteprognose.

- Mange medlemmer vurderer dog, at renten topper på et højere niveau, mens der er omkring 50 pct. sandsynlighed for recession i USA, lyder det videre.

MINDRE VOLATILITET SENDER AKTIER OP

Også VIX-indekset, der måler den underliggende volatilitet i S&P 500-indekset faldt igen onsdag, efter at den amerikanske centralbank offentliggjorde referatet af sit seneste rentemøde.

Udover at løfte sløret for et "betydeligt flertal" for "snart" at sætte tempoet i renteforhøjelserne ned, fremhævede bankens chefgruppe forringede internationale økonomiske og finansielle vilkår og et blødere amerikansk forbrug.

Udsigten til renteløft med mindre bevægelser end de seneste fire møders 0,75 pct.point er kærkomment nyt for aktieinvestorerne, der spejder efter rentetoppen og en mulig vending i rentebanen engang i 2023.

VIX-indekset faldt derfor med 4,4 pct. til indeks 20,35 onsdag, hvilket ikke er set lavere siden midten af august. Torsdag genvinder det en beskeden del af det tabte med en stigning på 0,1 pct. til 20,37.

Indeksets seneste top var i midten af oktober i 33,63. I samme perioden er S&P 500 steget med godt 12 pct.

En negativ udvikling i VIX, altså et fald i volatiliteten, har alt andet lige en forstærkende positiv effekt på aktierne, da det åbner op for større risikobudgetter hos en række større investorer.

.\\˙ MarketWireTrine Vestergaard +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail:finans@marketwire.dk, www.marketwire.dk

Mest læste artikler

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet