11. jun. 2021 kl. 11:41
64 visninger

Uvildig pensionsrådgiver kritiserer pensionchefers topløn...

Mens arbejdsmarkedernes parter under coronakrisen har opfordret danskerne til at holde igen med lønkravene, så har piben haft en anden lyd i flere af de største pensionsselskaber, hvor flere topchefer har fået markante lønstigninger.

Allan Polack, der er administrerende direktør i PFA, er lønførende og fik i 2018 godt 8 mio. kr. i årsløn, mens hans årsløn i 2021 - tre år senere - er steget til 9,5 mio. kr.

Det skriver Økonomisk Ugebrev.

I en uafhængig afkastanalyse har netop Allan Polack ifølge Økonomisk Ugebrev uden sammenligning præsteret det dårligste investeringsafkast i branchen. Til trods for det har han de sidste tre år gennemsnitligt fået en halv mio. kr. mere hvert år i løn.

Da Økonomisk Ugebrev rettede henvendelse til PFA om grunden til topchefens lønstigning, svarede pressechef Peter Utzon Berg:

- Direktionens kompensation fastlægges ud fra en række parametre, der tilsammen er et udtryk for PFA’s resultatskabelse.

Medlemspensionerne i PFA er over de seneste år vokset meget begrænset, og selskabet kommer ind på en 12. plads i den mest anvendte benchmark-analyse af branchen.

Karsten Engmann Jensen, der er stifter og uvildig pensionsrådgiver i Pengeministeriet, kalder det usmageligt, at pensionsselskaberne går forrest i lønspiralen.

- Det er jo et faktum, at pensionskunder med de dårligste afkast efter omkostninger betaler af deres formue til de højest betalte direktører i sektoren. De kan så frygte, at direktørens lønfremgang kommer til at afspejle sig i lønniveauet generelt i deres pensionsselskab, siger han til Økonomisk Ugebrev.

Også i pensionskasser, der er ejet af arbejdsmarkedets parter, har topcheferne fået en bid af lønkagen.

I Pensiondanmark har den administrerende direktør Torben Möger Pedersen fået lønstigning på 12 pct. over de seneste tre år, på trods af at pensionsselskabet ligger på 8. pladsen i afkastanalysen.

Lønstigningen er ifølge Økonomisk Ugebrev mere end dobbelt så høj, som den hans medlemmer har fået efter en forhandling mellem arbejdsmarkedets parter.

Karsten Engmann Jensen er forundret over, at medlemsejede pensionsselskaber ikke gør mere for at lade effektiviseringer komme kunderne til gode frem for direktionen.

Økonomisk Ugebrev har henvendt sig til Pensiondanmarks bestyrelsesformand, Per Christensen, fra fagforbundet 3F og efterspurgt en kommentar til Torben Möger Pedersens markante lønstigning.

- Direktionens lønpakke er aftalt med bestyrelsen, som har vurderet, at den er passende forhold til det generelle niveau i branchen, lyder det i en mail fra direktør Ulrikke Ekelund fra Pensiondanmark.

Efterfølgende svarer også 3F på spørgsmålet om lønstigningen således:- Hvordan lønnen fastsættes, og hvilke parametre der indgår, er en sag mellem bestyrelsen og direktionen. Bestyrelsen vurderer, at den administrerende direktørs lønpakke er passende både i forhold til det ansvar, der forvaltes, og branchen i øvrigt.

/ritzau/Finans

Mest læste artikler

16. apr. 2021 kl. 13:58

Video: God start på året

Video: God start på året
21. maj. 2021 kl. 08:00

Investér i ny dansk aktiefond

Investér i ny dansk aktiefond
15. apr. 2021 kl. 12:44

Højrentelande presset af rentestigninger i USA

Højrentelande presset af rentestigninger i USA
31. maj. 2021 kl. 15:07

Solide kinesiske nøgletal

Solide kinesiske nøgletal
10. jun. 2021 kl. 08:42

”Kun få markeder kan følge med det danske”

”Kun få markeder kan følge med det danske”
26. maj. 2021 kl. 10:59

Toneangivende indeks fylder 125 år

Toneangivende indeks fylder 125 år

Skal vi holde dig orienteret?

Så tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyt fra investeringsmarkedet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet