Vender vinden
for højrentelandene?

Visninger: 1165 Dato: 06. dec. 2018 kl. 11:25

Efter et hårdt år for obligationer fra højrentelande ser det ud til, at noget af modvinden er taget af.

Obligationer fra højrentelande har haft et hårdt år på finansmarkederne. Kurserne er bl.a. blevet ramt af hårde udmeldinger fra den amerikanske centralbank, Fed, lavere vækstudsigter i Emerging Markets, præsident Trumps handelskrigstrusler og en del specifikke udfordringer fra fx Argentina og Tyrkiet.

Vi har dog oplevet et skifte i fokus på det seneste, og på flere områder er vinden vendt og har givet obligationer fra højrentelandene lidt tiltrængt medvind.

I den rigtige retning
For en del uger siden gik Fed’s centralbankdirektør Powell ud med en ret hård retorik i forhold til den amerikanske styringsrente. Siden da har andre Fed-medlemmer dog blødt op i retorikken, og i sidste uge roede Powell så baglæns. Det har betydet et fald i de amerikanske statsrenter, hvilket har været positivt for obligationer fra højrentelandene.

Siden midten af oktober har obligationer fra højrentelandene også været presset af dykket i olieprisen, der især ramte de olieeksporterende lande. På oliefronten er der formentlig godt nyt, eftersom Rusland og Saudi-Arabien er enige om at samarbejde om olieproduktionen i 2019. Derudover har Canada meldt sig klar til at reducere olieproduktionen. Nogen fast reduktionsplan er der dog ikke blevet fremlagt.

Handelskrig eller ej
Risikoen for en eskalation af handelskrigen mellem USA og Kina har præget dagsordenen på finansmarkederne i det meste af 2018. På weekendens G20-møde i Argentina kom der positive toner fra de to lande, da USA’s præsident Trump og Kinas præsident Xi Jinping blev enige om en tre måneders våbenhvile i handelskrigen. Det gav håb om, at der på enkelte områder kunne forhandles nogle løsninger på plads over de kommende måneder.

Trumps efterfølgende twitter-håndtering af topmødet har dog medført stor tvivl på markederne, da der hersker tvivl om, hvad der er aftalt, og om man skal forvente store toldsatser, hvis ikke de finder en løsning. Tirsdag sænkede det hele det amerikanske aktiemarked, da Trump tweetede, at han var ”Tariff Man” – på dansk ”toldsatsmanden”.

Udsigter for højrentelande
For obligationer fra højrentelandene står udsigten for resten af året og starten af det nye år på mindre modvind fra de amerikanske renter og fra olieprisen. Et kort øjeblik virkede det også, som om usikkerheden omkring handelskrigen ville mindskes, men der gik ikke lang tid, før markederne igen var forvirrede over Trumps udmeldinger. Tiden vil vise, om modvinden vender tilbage som en stiv kuling længere henne i 2019. Men vi forventer samlet mere milde vinde i 2019 end i 2018.

Af senioranalytiker Hans Christian Bachmann, for Sydinvest den 6. december 2018.
 

Tilbage