11. apr. 2022 kl. 09:25
3093 visninger

Vil Kina stimulere økonomien?

Kina har været i fokus både pga. krigen i Ukraine og COVID-19 nedlukninger i store kinesiske byer. Genvalg af Xi Jinping senere på året kan dog betyde stimulering af økonomien.

Kina er i orkanens øje i øjeblikket. COVID-19 nedlukninger, gældsproblemer i ejendomssektoren, regulering, tilbageholdenhed mht. stimuli og en for tilbagelænet attitude mht. krigen i Ukraine er ikke den bedste cocktail. Sidst på året skal Xi Jinping genvælges for en ny femårsperiode, og vi er derfor fortrøstningsfulde omkring et fokus på den økonomiske vækst. Øget fokus på at stimulere økonomien i Kina vil efter vores mening kunne gavne selskaber inden for byggematerialer samt ejendomsselskaber af meget høj kvalitet. Omvendt forventer vi fortsatte COVID-19 restriktioner indtil efter valget, og aktuelt har vi ingen eksponering i Kina inden for indenlandsk turisme.

Volatilt aktiemarked

Aktiemarkedet har været meget volatilt i 1. kvartal, hvor de fjernøstlige aktier bundede ud medio marts med et fald på 14% siden nytår. Regionen genvandt dog en stor del og slutresultatet blev et samlet fald på ca. 6% hen over kvartalet. Masser af forhold bidrog til de store kursudsving, herunder krigen i Ukraine, udsigt til mere markante rentestigninger fra Fed’s side, ny regulering for de kinesiske internetselskaber og ikke mindst fornyet risiko for tvungen afnotering af kinesiske aktier noteret på de amerikanske børser. 

Aktiemarkedet har været meget volatilt i 1. kvartal, hvor de fjernøstlige aktier bundede ud medio marts med et fald på 14% siden nytår.

Prisstigninger presser inflationen op

Der har i lang tid været et opadgående pres på råvarepriserne, men usikkerheden tog ekstra fart med krigen i Ukraine i lyset af Ruslands store råvareeksport. Netop prisstigninger på råvarer presser inflationen op, og de amerikanske centralbankchefer kalder ikke længere inflationspresset ”midlertidigt” men derimod ”højere end forventet”. Vi forventer derfor nu større og flere rentestigninger end for blot 3 måneder siden.

Forventninger til flere og større rentestigninger

Dette er især relevant for Emerging Markets, der ofte bliver fremhævet som sårbare aktiemarkeder ved amerikanske rentestigninger. Vi vil dog udfordre denne præmis, for kun i to af de sidste fire rentestigningsperioder har EM klaret sig dårligere end DM – og her skal man tilbage til 1999/2000. Frygten for rentestigninger har ofte centreret sig omkring EM-landenes balancer, eksterne finansieringsbehov, valutareserver og værdiansættelse. 

Ud fra disse parametre mener vi, at risikoen for EM-landene ser noget mindre ud, end det var tilfældet ved den sidste rentestigningscyklus i 2015-18. Den globale pandemi har påvirket handelsbalancerne positivt, det eksterne finansieringsbehov er væsentligt mindre og valutareserverne er større end tidligere. Den relative værdiansættelse for EM – herunder Fjernøsten – ser også mere attraktiv end sidst.

Kinesiske aktier på alles læber

Især de kinesiske aktier kom på alles læber i kvartalets sidste måned. Ud over genopblussen af risici knyttet til regulering af internetselskaberne på de amerikanske børser, så var det COVID-19, der desværre kom tilbage på agendaen igen. Markedet forventede, at Kina ville begynde at bevæge sig væk fra deres nultolerance over for COVID-19, men landet gennemførte fuld nedlukning flere steder, herunder i Shanghai.

Også inden for ejendomssektoren er der stor uro. Nogle meget forgældede ejendomsselskaber har svært ved at honorere deres gæld. De kinesiske aktier nåede dog at rette sig efter en kinesisk charmeoffensiv ift. de amerikanske noteringer, samt udtalelser som indikerer parathed til at støtteopkøbe om nødvendigt. Og frem for alt er tonen omkring villigheden til at stimulere økonomien opløftende.

Gode nyheder i resten af Fjernøsten

Kvartalet bød på flere gode nyheder i resten af Fjernøsten. I Indien præsenterede regeringen det kommende budget, hvor der bl.a. er udsigt til øgede offentlige investeringer i infrastruktur samt en styrkelse af den indenlandske produktion, hvilket samlet set er positivt for væksten i de kommende år. 

De sydøstasiatiske lande kommer til at nyde godt af færre rejserestriktioner, ligesom lande som Malaysia og Indonesien tjener på hhv. stigende olie- og råvarepriser. I Korea blev valgt en ny regering, som vil være mere positiv overfor erhvervslivet.

"Kvartalet bød på flere gode nyheder i resten af Fjernøsten"

Udsigter for sektorer

Vi ser fortsat positivt på investeringsmulighederne inden for den grønne omstilling. Vi har derfor stadig investeringer knyttet til bl.a. elbiler og alternativ energi. Stigende inputpriser vil presse nogle af selskaberne, så vi har fokus på at vurdere hele værdikæden, og om selskabet har ”pricing power”. Vi ser fortsat også et langsigtet stort potentiale for indiske og indonesiske banker, hvor banksektoren i en lang årrække vil opleve høje vækstrater. 

Vi har historisk set været overvægtet i IT-sektoren pga. vores forkærlighed for innovation, men vi er aktuelt neutralvægtet pga. svaghed inden for mange segmenter. Vi forventer således en opbremsning i forbrugernes køb af forbrugerelektronik som eksempel PC’er og mobiltelefoner, og vi er derfor meget påpasselige mht. underleverandører inden for disse produktkategorier. Omvendt ser vi fortsat positivt på hukommelseschips, som eksempelvis skal bruges i datacentre og i stigende grad i bilindustrien.

Finans er porteføljens største sektormæssige overvægt. Stigende renter giver større indtjeningsmuligheder for banksektoren. Stigende renter er dog kun et plus så længe, at renteniveauet ikke rammer samfundsøkonomien og dermed kundernes kreditværdighed. Det amerikanske obligationsmarked har indikeret stigende risiko for recession, og derfor følger vi nøje situationen i relation til vores investeringer inden for finanssektoren.

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

4,1
Baseret på 10 anmeldelser

Måske vil dette også interessere dig