Økonomierne styrtbløder
18. aug. 2020 kl. 08:43
3592 visninger

Økonomierne styrtbløder

Økonomier i frit fald. BNP-tallene for de store økonomier er landet, og flere har budt på negative rekorder af historisk karakter. De fleste økonomier har dog set bedring hen over sommeren.

Da USA i slutningen af juli offentliggjorde de økonomiske nøgletal, var økonomien i 2. kvartal skrumpet i et tempo, vi ikke har set siden 2. Verdenskrig. Tal fra Bureau of Economic Analysis i USA viste nemlig et fald i økonomien på -9,5 % i 2. kvartal (-32,9 % annualiseret). 

Udviklingen viser, hvor hårdt coronavirussen har ramt den amerikanske økonomi, og ser man nærmere på tallene, står det klart, at især privatforbruget har været ramt. Privatforbruget er en særdeles vigtig del af den amerikanske økonomi, og her så USA et svagt forbrug på -34,6 % (annualiseret). Arbejdsløsheden er i perioden steget til over 11 % fra at have været på det laveste i starten af året. 

Bileksport rammer Japan
Også Japan kunne slå nye rekorder i 2. kvartal. I verdens tredjestørste økonomi gik økonomien tilbage med 7,8 %. Det er ifølge Reuters det største fald, siden statistikken blev tilgængelig i 1980. I Japan har privatforbruget også stået for skud, da landets befolkning blev opfordret til at blive hjemme, men også bileksporten har været hårdt ramt, da efterspørgslen fra EU og USA har været på et nulpunkt. Det har blandt andet resulteret i, at produktionen er stoppet på flere Toyota-fabrikker.  

Tvivlsom førsteplads
Trods de negative nøgletal blandt de store økonomier var der dog ingen, der kunne måle sig med Storbritanniens historiske nedtur. Her faldt BNP i 2. kvartal med hele 20,4 % (ifølge Office of National Statistics), hvilket giver et annualiseret fald på 59,8 %. Storbritannien har været voldsomt ramt af coronaen, og landet har således oplevet det største fald i BNP nogensinde i ét kvartal. Ikke engang Spanien (-18,5 %), Italien (-12,4) og Frankrig (-13,8) har kunnet følge med. 

Historisk dansk tilbagegang
Heller ikke den danske økonomi går ram forbi. Her gik økonomien tilbage med historiske -7,4 % svarende til -26,5 % annualiseret. Så stor tilbagegang er ifølge Danmarks Statistik ikke set, siden man begyndte at opgøre det kvartalsvise nationalregnskab i starten af 90'erne. Den danske tilbagegang er dog mindre end EU som helhed, der gik tilbage med 11,9 %. Samtidig er beskæftigelsen faldet med 3,1 %, hvilket er historisk højt. 

Bedring over sommeren
De fleste nøgletal viser, at økonomierne har set bedring i slutningen af 2. kvartal og hen over sommeren. Især starten af kvartalet var hårdt ramt af nedlukningen, hvorefter genåbningen har medført højere produktion. Der er stor forskel på forudsigelserne for væksten i de forskellige lande. Det handler i stor udstrækning om, hvorvidt og hvor meget landene kan holde økonomierne åbne, når og hvis den næste bølge af corona rammer igen. 

af kommunikationskonsulent Anders Øhrberg Thrane, Sydinvest

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,2
Baseret på 8 anmeldelser