Hvad er Emerging Markets?

Investering i aktier og obligationer fra Emerging Markets

Når man taler om Emerging Markets, mener man oftest de såkaldte udviklingslande. Det vil sige lande i en rivende udvikling med lav indkomst pr. indbygger. Her er det økonomiske vækstpotentiale højere end det, vi ser i de mere udviklede lande og regioner som fx USA, Vesteuropa og Japan. Landene er typisk fordelt på fire regioner: Latin- og Centralamerika, Østeuropa, Afrika og Mellemøsten samt Asien (ekskl. Japan).

Fremspirende markeder
”Emerging Markets” kan oversættes til noget i retning af ”fremspirende markeder” eller markeder, som ”ser dagens lys”. Ofte, men ikke altid, er markederne lande, som er blevet holdt i mørket af fejlslagne samfunds­modeller med rod i kommunismen og fascismen, og som nu har brug for et alternativ til den statssponsorerede vækst. Alternativet er at gøre økonomierne mere markedsorienterede. Omstillingsprocessen kræver tilførsel af udenlandsk kapital.

Oprindelsen
Begrebet ”Emerging Markets” blev opfundet i 1981 af hollænderen Antoine W. van Agtmael. Han var dengang placeret i International Finance Corporation i Verdensbanken. Det blev opfattet som en mere politisk korrekt betegnelse for den relevante gruppe af lande end betegnelserne ”tredjeverdens­lande” og ”underudviklede lande”. Han var en af de første, som så muligheden for investering i disse markeder, og han grundlagde i USA et firma med speciale i forvaltning af aktieporteføljer, som investerer i Emerging Markets. Han var således en af de første til at tilbyde amerikanske institutionelle investorer muligheden for at investere i disse nye spændende markeder. Verdensbankens klassifikation af Emerging Markets tog udgangspunkt i, at indbyggerne i landene skulle have en gennemsnits­indkomst, som lå under et vist niveau.

Fra Emerging Markets til modne markeder
At et land i dag er placeret i kategorien Emerging Markets, betyder ikke, at det er dømt til at forblive der i al evighed. I takt med at landene udvikler sig, vil de kvalificere sig til at rykke op i højindkomstgruppen jf. Verdensbankens definition.

Fonde med fokus på Emerging Markets

Aktieinvesteringer Obligationsinvesteringer
Sydinvest BRIK Sydinvest HøjrenteLande
Sydinvest BRIK Akk. Sydinvest HøjrenteLande Akk.
Sydinvest Fjernøsten Sydinvest HøjrenteLande Korte Obligationer
Sydinvest Fjernøsten Akk. Sydinvest HøjrenteLande Lokal Valuta
Sydinvest Globale EM-aktier Sydinvest HøjrenteLande Mix
Sydinvest Globale EM-aktier Akk. Sydinvest HøjrenteLande Valuta
 

 

Store tal og store muligheder
Emerging markets er lig med store tal og store muligheder. I medierne er der ofte fokus på Kina, Rusland eller Indien. Det er forståeligt nok, når man tænker på, at de mange kinesiske forbrugere udgør en væsentlig del af Emerging Markets. Men også den hurtigt voksende middelklasse i Indien udgør et kæmpe potentiale for den globale økonomi.

Emerging markets er dog meget, meget mere end disse landene. Emerging Markets-lande har typisk langt højere vækstrater end i den vestlige verden. Der er for øjeblikket omkring 40 såkaldte Emerging Markets-lande rundt om i verden. Den kinesiske og den indiske økonomi er de klart største.

Hvorfor investere i Emerging Markets?
En investering i Emerging Markets giver adgang til markeder med potentiale til at give et væsentligt højere afkast end investering på de mere modne markeder. Grunden er, at man i Emerging Markets har høje vækstrater til gavn for virksomhedernes indtjening, hvilket ofte fører til aktiekursstigninger på længere sigt.

 

 

Mere om Emerging Markets

Bliv klogere på Emerging Markets i vores
investormagasin Horisont

Læs mere