22. sep. 2022 kl. 10:25
23 visninger

Centralbank sætter – igen - fokus på USA

Den amerikanske centralbanks hårde udmelding om fremtiden rammer finansmarkederne hårdt. De aggressive takter sætter fokus på USA – på godt og ondt.

Onsdag aften kl. 20.00 sad alle professionelle investorer limet til skærmen for at følge den amerikanske centralbank og dens udmeldinger omkring renten og økonomien. Centralbanken valgte at sætte styringsrenten op med 0,75 %-point, hvilket var tæt på, hvad markedet på forhånd havde forventet.

Aktiemarkedet kunne ikke helt bestemme sig for, hvilket ben det skulle stå på. Den umiddelbare reaktion var fald afløst af stigninger, før markedet den sidste time endte dagen med ganske store fald på 1,7 %.

Renteforhøjelsen var som ventet, så hvorfor de store kursfald?

Forklaringen skal findes i centralbankens udmeldinger til fremtiden, som var mere aggressive end forventet. Centralbankchef Jerome Powell meldte ud, at man har tænkt sig at foretage renteforhøjelser på i alt 1,25 %-point yderligere i år, og at man vil fortsætte med renteforhøjelser næste år for at få bugt med inflationen.

Samtidig slog han fast, at man er stålsat på at bringe inflationen tilbage til målet på 2 %, uanset om prisen er faldende efterspørgsel og højere arbejdsløshed. Den hårde tone blev af markedet tolket som en øget sandsynlighed for recession, og i sidste ende var det forklaringen på de store fald, vi så i aktiemarkedet.

USA står bedre rustet end Europa

USA er på godt og ondt i førersædet på mange områder lige for tiden. Den amerikanske centralbanks hårde kurs mod inflationen har sat standarden for andre centralbanker, der også er i færd med at hæve renten. Samtidig er analytikernes forventninger til den amerikanske økonomi og styrken blandt de amerikanske selskaber og valuta stadig positiv. Her halter Europa efter på flere punkter. 

Vi forventer, at aktierne over de kommende måneder kan blive presset yderligere, da det nu er tydeligt, at man ikke skal forvente hjælp fra centralbanken. Målet er som sagt at få bugt med inflationen, uanset om det resulterer i økonomisk nedtur og faldende aktiekurser. Markedet er derfor i stor grad på egen hånd, og et vigtigt kardinalpunkt bliver regnskabssæsonen, som begynder i midten af oktober. Vi har derfor fokus på især kvalitetsaktier, der er kendetegnet ved at være robuste og at have stabil vækst i indtjeningen.

"Analytikernes forventninger til den amerikanske økonomi og styrken blandt de amerikanske selskaber og valuta er stadig positiv. Her halter Europa efter på flere punkter"

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

Vær den første til at anmelde

Mest læste artikler

08. mar. 2024 kl. 14:05

Nu er det tid til at tjekke årsopgørelsen

Nu er det tid til at tjekke årsopgørelsen
22. mar. 2024 kl. 18:00

Kan Novo forsætte væksten?

Kan Novo forsætte væksten?
08. mar. 2024 kl. 15:00

Danmarks bedste obligationsfond

Danmarks bedste obligationsfond
15. apr. 2024 kl. 15:20

Megatrends leverer flotte afkast

Megatrends leverer flotte afkast
17. apr. 2024 kl. 09:00

Megatrends: Robotterne kommer

Megatrends: Robotterne kommer
23. feb. 2024 kl. 10:05

Indkaldelse til ordinær generalforsamling

Indkaldelse til ordinær generalforsamling