Særligt en ting bør alle boligejere gøre

Særligt en ting bør alle boligejere gøre

Boligmarkedet er drevet af individuelle drømme, skiftende livsfaser, nye skatteregler og svingende priser. To eksperter byder ind med viden fra hvert sit felt.

Der findes næppe et folkefærd mere optaget af hygge end danskerne, og hos mange starter hyggen i den private bolig: et rart, lunt og velindrettet hjem. Det kan måske forklare den store interesse for boligmarkedet. 

En ejerbolig er ofte den største investering, en privatperson kaster sig ud i, og derfor er boligmarkedet noget, der ligger købere på sinde; både midt i boligjagten, og længe efter at skødet er tinglyst.

Stor interesse for boligmarkedet

Den store interesse afspejles i magasiner, dagblade, nyhedsudsendelser samt livsstils- og boligprogrammer. Det mærker bolig­eksperten Sara Lygum, der siden 2014 har været vært for TV2’s populære boligprogram ‘3 X Beliggenhed’.

Mit bedste råd er nok, at man tør give sig selv og hinanden et 360-graders-eftersyn, at kigge indad og være ærlig.”

“En bolig er jo ikke bare fire vægge med en dør, man går ind ad. Det er vigtigt at finde et sted, hvor hverdagen kan fungere bedst muligt, og hvor man trives. Hvor skuldrene falder ned, når nøglen sættes i døren. Når det er sagt, kan der være mange vinkler på et boligkøb, og det synes jeg selv er spændende,” siger den 45-årige fynbo, der er opvokset på Vestfyn og bor i ejerbolig i Odense; et totalrenoveret tvillingehus fra 1950’erne.

I rollen som tv-vært har Sara Lygum gennem 14 sæsoner hjulpet boligsøgende danskere med at finde drømmeboligen. Som boligekspert trækker Sara på sin erfaring fra ejendomsmæglerbranchen gennem to årtier, først som ejendomsmægler og siden som områdechef for fem fynske butikker. En branche hun forlod i 2019 for at fokusere på rollen som tv-vært, foredragsholder og rådgiver.

Sara Lygum er kendt som populær tv-vært på boligprogrammet "3 x Beliggenhed". Her har hun med sin store faglige indsigt og menneskelige evner indfriet mange danskernes boligdrømme. I dag er Sara Lygum selvstændig, hvor hun blandt andet arbejder som tv-vært, foredragsholder og rådgiver.

Passion for at arbejde med mennesker

Ifølge tv-værten selv er der en rød tråd gennem hendes karriere, nemlig hendes helt store passion for at arbejde med mennesker.

“Mit ønske er, at vi møder hinanden, som vi er: autentiske og med nysgerrighed på hinanden. Jeg tror på, at chancen for at finde den rette vej frem, og det gælder også ens hjem, er langt større, jo mere vi tør være dem, vi er,” tilføjer hun.

Boligkøbere i tre livsfaser

Efter utallige bolighandler og mere end hundrede afsnit af ‘3 X Beliggenhed’ har Sara Lygum mødt mange boligkøbere. Køberne kan populært sagt inddeles i tre livsfaser, vurderer boligeksperten. Hun understreger dog, at inddelingen på få linjer selvfølgelig er meget groft skitseret.

En bolig er jo ikke bare fire vægge med en dør, man går ind ad. Det er vigtigt at finde et sted, hvor hverdagen kan fungere bedst muligt, og hvor man trives.” 

“Den første fase, førstegangskøberne, går typisk til opgaven med drømmene i behold. Der er noget dejligt befriende ved den tilgang. De ønsker sig næsten det hele på én gang og er ofte lidt låst af deres kriterier. Nogle tør mere, da de endnu ikke har en masse erfaring, der kan splitte de første boligdrømme med praktik og fornuft. Andre er mere nervøse for den store beslutning, men for begge grupper gælder det, at de kan have lidt svært ved at finde vejen,” siger hun og fortsætter:

”I den anden livsfase vokser folk typisk ud af boligen, har børn i en vis alder, foretager jobskifte eller bliver skilt. Her skifter fokus til det mere funktionelle og fornuftige, fx et praktisk et-planshus til børnefamilien – eller med den rette beliggenhed i forhold til hverdagens trivsel med sikker skolevej og logistik.”

I den tredje fase ændres behovet igen, forklarer hun:

 “I den tredje livsfase, den helt modne fase, er børnene måske ved at være der, hvor de skal flytte hjemmefra, og man kan tænke lidt mere egoistisk. Her vælger nogle at blive i det, de har, mens andre vælger en helt anden vej. Nogle vil have færre kvadratmeter, nogle vil tættere på byen for at nyde kulturlivet. Det skifte, fornemmer jeg, kommer tidligere i den generation, der nu er på vej ind i den modne fase. Flere overvejer, om der skal ske noget helt andet.”

Stor interesse for danske realkreditobligationer
Læs også

Stor interesse for danske realkreditobligationer

Læs artikel

Boligekspertens råd: Mærk efter

At man som boligejer løbende mærker efter, om man bor i den rette bolig, er et tema, der ligger boligeksperten særligt på sinde.

“Det er meget værdifuldt, og det bør alle boligejere gøre. Det er en helt klar opfordring. Som ejendomsmægler oplevede jeg, at der var mange, der tog beslutningen sent, og næsten for sent, hvor en flytning bliver uundgåelig og måske helt uoverskue­lig. Mit bedste råd er nok, at man tør give sig selv og hinanden et 360-graders-eftersyn, at man tør kigge indad og være ærlig. Så får man en langt større chance for at lande rigtigt,” forklarer hun og fortsætter:

“Og så er det altid klogt at tænke på, om hjemmet kan vokse sammen med ejeren? Kan det tilpasses undervejs? Er man to eller flere, skal man have italesat, hvad der er allervigtigst, og prioritere med respekt, så alle har noget i puljen. Der er kompromisser i livet. Det gælder om at få sat de rigtige værdier øverst. Men det er også vigtigt at huske, at værdierne kan ændre sig flere gange gennem livet.”

Spørg og lyt

Hun foreslår også, at man spørger vennerne, om de har en god vinkel på éns boligbehov. Eller lytter nysgerrigt med, når andre fortæller om deres behov. Det kan være en sund og positiv proces at udfordre vores forudindtagede holdninger lidt og blive bevidst om, hvorfor vi har dem. ­Allervigtigst er det dog, at beslutningen er ens egen og føles rigtig.

“Det kan være med til at bryde den lille boble, vi befinder os i. I tv-programmet havde vi fx et par, der absolut ikke ville bo i lejlighed, men de endte med at købe én, fordi det pludselig gav mening for dem.”

I takt med at vi har set en stabilisering af renterne, er boligpriserne begyndt at stige igen."

Søren Kristensen: Boligmarkedet er robust

Forudsigelser om udviklingen på bolig­markedet overlader Sara Lygum helst til andre, og den opgave tager Sydbanks ­cheføkonom, Søren Kristensen, sig gerne af. Cheføkonomen betegner boligmarkedets aktuelle tilstand som ‘robust’.

“I kølvandet på de stigende renter oplevede vi i anden halvdel af 2022 ret mærkbare boligprisfald, men i takt med at vi har set en stabilisering af renterne, er priserne begyndt at stige igen, og der er fortsat en fin aktivitet. Det er ret bemærkelsesværdigt,” siger han.


Søren Kristensen er Sydbanks chef­økonom og flittigt citeret i de danske medier. Søren følger tendenserne i dansk og interna­tional økonomi og kommenterer på den økonomiske og politiske udvikling og inflationen. Herunder blandt andet udviklingen på boligmarkedet, arbejdsmarkedet, privatforbruget og de offentlige finanser.

Ifølge cheføkonomen har vi endnu ikke set den fulde effekt af de højere renter.

“Mere end halvdelen af boligejere med F3-lån og F5-lån har fortsat negativ rente eller nulrente på boliglånet. Det betyder, at mange låntagere endnu ikke har mærket konsekvensen af de højere renter. Alligevel forventer vi som udgangspunkt en ret flad prisudvikling på boligmarkedet i 2024, bl.a. fordi boligbyrden i det brede boligmarked ikke befinder sig på alarmerende niveauer,” siger Søren Kristensen og fortsætter:

“Det forudsætter dog, at de højere renter ikke skubber voldsomt til den overordnede økonomi, for i så fald kan det føre til yderligere boligprisfald.”

Vi forventer som udgangspunkt en ret flad prisudvikling på boligmarkedet i 2024."

Nye ejendomsvurderinger kan blive joker

Cheføkonomen betegner de nye skatteregler, der trådte i kraft ved årsskiftet, som en mulig joker, der kan få ret stor negativ betydning for udvalgte dele af boligmarkedet, særligt i København og Nordsjælland.

“Men man bør huske på, at de nye regler i det store billede er en skattelettelse for boligejerne. Og de nye ejendomsvurderinger kommer for langt de fleste ikke til at betyde særligt meget, selvom det fylder meget i medierne.”

Hvordan vil du
vurdere artiklen?

3,4
Baseret på 24 anmeldelser